לפני כ-13 שנים, לאחר 20 שנות נישואים, פרץ משבר חריף בין בני זוג מירושלים. השניים, שלהם 12 ילדים, החליטו לפרק את החבילה וגרו בשני בתים נפרדים. האישה הגישה נגד בעלה תביעת גירושין וקבלת גט בבית הדין הרבני בירושלים. במקביל, בית המשפט לענייני משפחה קבע, כי הבעל ישלם דמי מזונות של 7,300 עבור הילדים.

מוריד את טבעת הנישואין (צילום: Thinkstock)
רצה שתוותר על זכויתיה בתנאי לגט (אילוסטרציה) | צילום: Thinkstock

לאחר כמה שנים של דיונים במסגרתם ניסו הדיינים בכל דרך אפשרית להביא את השניים למצב של 'שלום בית', הם הגיעו למסקנה שהדבר חסר סיכוי וקבעו מועד לפיו הבעל יגיע לחתום על הגט לאשתו. אולם בן הזוג היה מוכן לעשות כן רק בתנאי שתוותר על זכויותיה כפי שקבע בית המשפט לענייני משפחה. האישה סירבה לתנאי הזה והדיינים קבעו כי הבעל מחוייב לתת גט.

במשך תשע שנים התעקש הבעל לעמוד בסירובו והאישה החליטה להגיש נגדו תביעת פיצויים בסכום של 1.4 מיליון שקל לבית המשפט לענייני משפחה בירושלים בשל כך. בכתב התביעה טענה האישה כי בעלה סבל מפרנויה והתקפי חרדה ודיכאון, ונהג כלפיה וכלפי ילדיה באלימות מילולית ופיזית.

הבעל טען בכתב ההגנה, כי יש לדחות את תביעת אשתו על הסף שכן אחרי  לידת בן הזקונים שלהם היא לקתה בדיכאון שגרם לה להתעמר בו ובהוריו ולהמריד נגדו את כל ילדיהם, ולמרות כל מאמציו להשכנת שלום בית ביניהם היא זו שהתנגדה לכך.

השופט בן ציון גרינברג קבע בפסק הדין כי הבעל התעלם מהמלצת דייני בית הדין הרבני להגיע להסכם גירושים עם אשתו וחייב אותו לתת לה גט, ופסק כי ישלם לה פיצויים בסך 202 אלף שקל.

תופעת גוברת: תביעת נשים לפיצויים

עו"ד תרצה נוה
הפיצויים מגיעים למאות אלפי שקלים. עו"ד תרצה נוה
"בשנים האחרונות התפתחה נורמה לפיה הבעל מתנה את הגט כקלף מיקוח. דהיינו, אם יקבל ברכוש את החלק כפי רצונו, או אם האשה תפחית את המזונות שנקבעו לה בבית המשפט, אזי יסכים לגרשה, ואם לא, תישאר עגונה", אומרת עו"ד תרצה נוה, מתמחה בדיני משפחה ומייעצת במתחם פרקליטי IL. "אולם יותר ויותר נשים (יש לציין שאף גברים שנשותיהם לא מסכימות לקבל גט),  מגישות תביעת נזיקין לבית המשפט לענייני משפחה במגמה לקבל פיצוי כספי בגין הנזק שנגרם להם. בדרך כלל ניתן להגיש את התביעה רק לאחר קבלת פסק דין מביה"ד לחיוב בגט. אולם, לאחרונה בתי המשפט החלו לפסוק פיצויים  אף כשאין חיוב בגט מבית הדין.

"לפני כשנה פסקה השופטת שטיין פיצויי נזיקין לסרבן גט בביהמ"ש בראשל"צ סך של 630,000 שקל גם כשלא היה פסק דין לגירושין. כמו כן, היו פסיקות בעבר של מאות אלפי שקל בגין כך, הכל תלוי בנסיבות המקרה. בתי הדין הרבניים לא כל כך אוהבים  כשיש תביעת נזיקין מעל ראשו של הבעל, מאחר שלא מוכנים שתהיה כפייה לגט – גט נותנים בהסכמה ולא בכפיה".

זקוקים לייעוץ בדיני משפחה? פרקליטי IL מחכים לכם

>> גירושים פיקטיביים: הדרך לחמוק מחובות?