בגידה 1 (צילום: istockphoto)
הבוגדים חשים ריגוש גבוה ממעשה הבגידה | צילום: istockphoto

בשורה חדשה לאנשים שבגדו בבני זוגם: מעכשיו יש תירוץ רשמי לחוסר הנאמנות שלהם – זה אצלם בגנים, כך לפחות על פי מחקר חדש. מצד אחד, יש בגילוי הזה משהו מרתיח, שכן הוא פוטר את הבוגדים מאחריות במידה מסוימת. מצד שני, עכשיו תוכל כל בחורה נבגדת שנמצאת בקשר רציני למחות את הדמעות ולשאול את עצמה: האם זה באמת משהו שאני מעוניינת להעביר בגנים לילדים שלי?

נושאי הגן מחפשים ריגושים

המדענים שערכו את המחקר בודדו גן שאחראי לטענתם לחוסר נאמנות. לפי ההסבר שלהם, כאשר אדם שנושא את הגן מנהל רומן מחוץ לזוגיות, הוא מתמלא בתחושת אקסטזה – התרגשות פיזיולוגית הדומה לתחושה של מהמר כפייתי כשהוא מצליח במשחק מזל, או להקלה שמהווה שתיית אלכוהול עבור אלכוהוליסט.

במחקר של אוניברסיטת ניו יורק, שפורסם במגזין רפואי בשם "PLoS ONE", חילקו המדענים שאלונים ל-180 גברים ונשים צעירים, ובדקו את הגישה שלהם כלפי מערכות יחסים. לאחר מכן נבדקו המשתתפים אם יש להם את הגן, שנקרא DRD-4, אשר משפיע על רמות הורמון הדופמין המופרש מהמוח. הגן הופיע אצל כרבע מהנבחנים, והם היו אותם האנשים שנמצאו על פי השאלונים כבעלי סיכוי גדול פי שניים לבגוד.

"כל מי שמצאנו אצלו את הגן, או וריאציה של הגן, סיפר על היסטוריה של רומנים, סקס מזדמן וקיום יחסי מין ללא מחויבות", סיפר החוקר ג'סטין גרסיה. "אצל כל האנשים הללו, המוטיבציה להתנהגות הזו מגיעה מתחושת עונג המתלווה אליה, כל זאת בהשפעת הורמון הדופמין.

"גם הסיכון הגבוה שכרוך בבגידות עוזר לבעלי הגן לחוות חוויה מרגשת במיוחד, והם מדווחים שכגודל הסכנה כך גודל ההנאה מבחינתם. אצל רוב האנשים שבדקנו קיים מצד אחד רצון להימצא בזוגיות, אך מצד שני צורך ורצון לבגוד".
"המחקר לא נותן לבוגדים יד חופשית", מבהיר גרסיה. "אנשים שנושאים את הגן מסוגלים לחלוטין לשלוט במעשיהם".

"אנו בני אדם עם יכולת לבחור"

עוד נמצא במחקר, כי הגן עשוי להיות קשור בצורך של אנשים להתנסות בדברים חדשים, בדעות פוליטיות וחברתיות ליברליות, ובהבעת עניין בטכנולוגיה. עוד נמצא כי בעלי הגן הם יותר סקרנים מטבעם ומתעניינים מאוד בסביבתם. אולי קצת יותר מדי.

"אני פוגש הרבה מטופלים שמאוד הושפעו מהמודל הזוגי של הוריהם", מעיד יזהר גיל-אור, MA, פסיכותרפיסט ומטפל זוגי ואישי. "אפשר בהחלט להסביר התנהגות של בגידה כמשהו שעובר בגנים. יש המון דוגמאות של משפחות בהן הקשר הזוגי התפרק בגלל בגידה, והילד נושא בתוכו את המנגנון הזה שעלול לדחוף אותו, כשמתעורר קושי, להתנהגות דומה.
"מצד שני, אנחנו לא שבויים של הגנים שלנו. כשאנשים מגיעים לטיפול הם באים כדי למצוא שליטה בחייהם, וחשוב לזכור שאנו בני אדם עם יכולת לבחור. הגנים הם לא תירוץ להסתתר מאחוריו".

>> בגדתם? כך תספרו זאת לבן הזוג