אחוז עצום מכל המתחתנים יתגרשו לבסוף, אחרי כמה שנות זוגיות, ובדרך רבים מהם יעשו תחנת ביניים אצל מטפלים זוגיים שונים. שירות חדשני שתופס תאוצה בארה"ב ונקרא 'אבחון זוגי', הוא טיפול קצר מועד המוצע אך ורק לבני זוג נשואים שהמילה 'גירושים' כבר עלתה על שולחנם והם זקוקים לעין מקצועית שתכריע אם אכן גירושים הם הפיתרון הנכון או שמא יש טעם בכל זאת להתאמץ ולנסות שוב לאחות את השברים.

גבר ואישה שוכבים גב אל גב במיטה (צילום: Wavebreakmedia, Istock)
גברים מתקשים יותר להצהיר שהם מעוניינים לעזוב את הנישואים | צילום: Wavebreakmedia, Istock

המילה גירושים מאיימת? מהר לטיפול

על פי נתוני מכון גוטליב לפסיכולוגיה הנמצא במדינת סיאטל, שם נהגה השירות החדש, עוברות בממוצע כשש שנים לפני שבני זוג נשואים הולכים לטיפול זוגי יחד, ובהרבה מהמקרים הם מגיעים לשלב הזה כששניהם נמצאים במקומות שונים לחלוטין, כשצד אחד מעוניין לתקן ולאחות והשני משתמש בטיפול כאבן בדרך לפירוק החבילה. "הרעיון עלה לי דווקא מהכיוון ההפוך ממה שנהוג לחשוב", מסביר ד"ר ביל דוהרטי, ראש המחלקה למדעי החברה באוניברסיטת מיניסוטה והוגה השיטה. "שופט אחד סיפר לי שכמות עצומה של זוגות שמגיעים אליו מסדרים את ענייניהם כל כך יפה ביניהם עד שהוא תוהה שוב ושוב אם היה נכון להם בכלל להתגרש. על פי מחקרים שונים, כ-30 אחוז מהזוגות המתגרשים היו מוכנים ללכת לטיפול בניסיון לפתור את המחלוקות, אם הדבר היה מוצג כחובה על ידי בית משפט. אני מעריך שב-30 האחוזים הללו, אחד הצדדים עם הרגל מחוץ לדלת והשני לא.

"במסגרת השיטה החדשה שלנו, של אבחון הזוגות, אנו מסייעים לצד עם הרגל בחוץ להחליט אם הוא מעוניין להמשיך הלאה או להישאר. כך או כך, מה שתהיה החלטתו, אנו מסייעים לבן הזוג השני להתמודד עם המצב".

הטיפול, כאמור, קצר מועד, מקסימום חמש פגישות משותפות בהן נחקר מכלול היחסים, על הטוב והרע שבהם, ומוצעות שלוש ברירות: המשך הנישואים כפי שהם עכשיו, גירושים, או תקופת ניסיון של שישה חודשים בשילוב עם ייעוץ נישואים צמוד. מתוך כלל הזוגות שעברו עד כה את התוכנית, ד"ר דוהרטי מוסר כי כ-40 אחוזים החליטו לנסות שוב בעצמם או לתקופת ניסיון בליווי מקצועי, ו-60 אחוז החליטו על גירושים.

"גברים יותר מתקשים להצהיר שהם מעוניינים לעזוב את הנישואים", אומר דוהרטי, "וזוגות נשארים יחד באומללות מהמון סיבות, ביניהן הילדים, פחד לפגוע בבן הזוג ועוד. גברים, להם קשה יותר בהבעת רגשות, נוטים לקבור את עצמם בעבודה או בפעילויות אחרות ולהפוך מרוחקים. זהו אחד הסימנים הטובים ביותר לכך שהנישואים בסכנה. סימן נוסף הוא התנהגות 'רעה' של בן הזוג, שאינה אופיינית. אנשים שמחפשים דרך החוצה אך מתקשים לבטא זאת יעשו דברים כמו ניהול רומנים או התנהגות חסרת אחריות מתוך רצון להיתפס ולייצר קרע".

ד"ר דוהרטי מציע לבן הזוג שמרגיש שהוא מעוניין לפרק את הזוגיות לעשות כמה צעדים שקולים לפני שהוא מחליט סופית, צעדים שעשויים לחסוך לא מעט נזק רגשי:

  • אם המילה גירושים נשמעת מאיימת כשהיא עולה לדיון בין בני הזוג, כדאי למהר וללכת לייעוץ. ככל שהיא נשמעת כמו פתרון טוב יותר, כך המצב יותר חסר סיכוי.
  • קצבו תקופה לטיפול זוגי במידה ועוד יש בכם ספקות. תחמו את הטיפול מול המטפל ואחד מול השני ויצרו ניסיון אמיתי ומרוכז.
  • דברו עם עורך דין ורואה חשבון והבינו את העלויות של העתיד לבוא. לכו לחפש דירות עם מתווך. המוחשיות של הדברים האלה תגרום לכם להבין אם אתם באמת מעוניינים להתחיל מחדש או לא.
  • צפו לגרוע מכל – כך לא תהיו המומים מול הדברים שעשויים לעלות בטיפול. השתדלו להיות קשובים לבן הזוג, למרות כל הכעס שעשוי לעלות.
  • אם בכל זאת החלטתם לעזוב, אל תפעלו בבהילות או בצורה דרמטית. המעבר יכול להיות יותר הדרגתי, וזה עשוי להקל על השינוי עבור בן הזוג. מטפלים רבים ממליצים לבני הזוג הנפרדים להמשיך לחיות יחד כחודשיים לפחות אחרי ההחלטה על הפרידה, כך יוכלו להתארגן כמו שצריך מול הילדים, מול בן הזוג הנותר מאחור ובכלל.

>> יש עוד כמה סימנים שכדאי לשים לב אליהם