הפרעת קשב היא הפרעה מולדת, שכיחה ומשפחתית המשפיעה על יכולות ניהוליות שונות והיא באה לידי ביטוי במוסחות, שכחנות, קשיי ריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות. עד לפני כעשור האמינו כי הפרעת קשב מופיעה רק אצל ילדים וחולפת בהגעה לגיל הבגרות – אבל היום אנחנו כבר יודעים שהפרעת קשב יכולה ברוב המקרים להמשיך וללוות אותנו כמבוגרים. הפרעת קשב נפוצה יותר בקרב גברים אך היא מנת חלקם של שני המינים, ופוגשת אותם בכל תפקידיהם בחיים: בלימודים, במשפחה, במערכת היחסים ובעבודה.

כשזה מגיע לזוגיות, הרבה פעמים הלוקה בבעיה נתפס כילדותי, קופצני וחסר אחריות; רק לאחרונה אמרה לי אחת המטופלות שלי שהיא מרגישה שבן הזוג שלה הוא "הילד הכי מאתגר בבית". בימי הקורונה, האימפולסיביות המאפיינת את המתמודדים עם ההפרעה עלולה להוביל להתנהגות חסרת אחריות. אדם עם הפרעות קשב עלול, למשל, להרגיש שהוא מוכרח לצאת לריצה בחוץ, ויפר בכך את הנחיות משרד הבריאות שכולנו מחויבים להישמע להן.

אנשים עם הפרעות קשב נוטים להתחיל משימות בהתלהבות גדולה, אך לא לסיים אותן; בימים אלו בהם כולנו ספונים בבתים, אחד מבני הזוג עלול לעשות רק חצי עבודה בכל הקשור למטלות הבית – ולעורר מתח. מעבר לכך, למתמודדים עם הפרעות קשב יש נטייה להשתעמם מהר מאוד. הם לא תמיד יצליחו להתמיד גם בדברים טריוויאליים כמו לצפות בסרט עד הסוף יחד עם בן או בת הזוג. פעמים רבות השעמום עלול להוביל לניסיונות כושלים של "טיפול עצמי" שבא לידי ביטוי בהתמכרויות להימורים או קניות באינטרנט.

בימים של התבודדות והתכנסות פנימה, אדם תזזיתי עם הפרעות קשב יתקשה מאוד לפגוש את עצמו או את הצד השני בסיטואציות אינטימיות יותר. גם בימים כתיקונם עשויות הפרעות הקשב לפגוע בחיי המין: אובדן עיניין באמצע האקט, אובדן זיקפה או לחלולית בנרתיק, כאבים ביחסי המין, חשק מיני ירוד או שפיכה מעוכבת. כאשר נמצאים הרבה זמן ביחד ויש נטייה להרגיז זו את זה, התופעות האלה עלולות להתעצם. אבל למרות הקושי הגדול, ישנן דרכים להקהל על ההתמודדות.

  1. שמירה על סדר יום. הקפידו כמה שאפשר על שגרה הכוללת השכמה בשעה קבועה, ארוחות מאוזנות ומסודרות, פעילות גופנית וזמנים מוגדרים לעבודה ומפגש עם בן הזוג ושאר בני הבית.

  2. הקפידו על טיפוח עצמי. פתגם צרפתי עתיק אומר: "אתה ישן במיטה כמו שאתה עורך אותה". מומלץ לא לשקוע בתוך הטרנינג או הפיג'מה. קומו, הסתרקו והתלבשו ליום עבודה רגיל. זה יחולל פלאים למצב הרוח. אל תשכחו בושם ואפטר שייב, להתקלח, להתגלח, להוריד שערות ולשמור על ציפורניים ושיער מטופחים. הדבר חשוב ללוקים בבעיות קשב, שנוטים לאבד דברים בבלגן. סדר עושה להם טוב.

  3. טיפול תרופתי וייעוץ מקצועי. במידה וקיים קושי כדאי לפנות לאנשי מקצוע שיכולים להעניק טיפול גם מרחוק. מעבר לכך, מומלץ לנעזרים בטיפול תרופתי להפרעות קשב להתמיד בטיפול ואף לשקול עלייה במינון לפי הצורך.

    רבים חושבים שהטיפול הוא רק לצורך לימודים, עבודה או ישיבות, אבל הטיפול משרת גם את התפקוד היומיומי. מטופל שלי סיפר לי שלפי כמויות השפשופים ברכב, או כמות הדברים שנופלים לו מהידיים, אפשר לדעת מתי הוא שכח ליטול טיפול.

  4. קבעו זמן לדייט בתוך הבית. אמנם לא ניתן לצאת לבלות, אבל בהחלט ניתן להקדיש זמן משותף ואינטימי עם בן או בת הזוג. זאת הזדמנות לחזור למשחקים של פעם, להתפנק עם משחק קופסה או פאזל טוב או אפילו להפוך את מטלות הבית לחוויה משותפת ומהנה.

  5. אל תוותרו על העצמי. זוגיות היא כמו אקורדיון, בשביל להשמיע צלילים נעימים יש צורך להתקרב ולהתרחק. תפקידינו הוא לא להוות צוות בידור עבור בני הזוג שלנו ויש ערך משמעותי בלקחת צעד אחורה ולהתבודד בשביל לשוב ולהתקרב בהמשך.

  6. בלי מהפכות. למרות שימי הקורונה מזמנים הזדמנויות מבורכות לשיחה משותפת בין בני זוג, זהו בפירוש לא הזמן לקבל החלטות דרסטיות שיכולות לחולל מהפכה בתוך הזוגיות.

  7. יש גם יתרונות. תמיד כדאי לראות את הצד החיובי בבן הזוג. חשוב לזכור שישנם גם יתרונות במערכת יחסים שבה אחד מבני הזוג מתמודד עם הפרעות קשב. אנשים אלו לעיתים קרובות נוטים לספונטניות והרפתקנות, שיכולות להוסיף ריגוש לימים קשים אלו בהם האפשרויות לבילוי ובידור הם מינימליים.

בסופו של דבר, אנו נמצאים בתקופה קשה בכל החזיתות. חשוב לזכור שעם קצת אופטימיות וסבלנות גם זה יעבור.

הכותב הוא מנהל המרפאה לבריאות מינית המרכז הרפואי סורוקה באר שבע ופסיכיאטר מחוז דרום שירותי בריאות כללית