חתן וכלה רוקדים סלואו (צילום: shutterstock | Halfpoint)
"עדיין לא מגיעים ליחסים עמוקים באמת, ואז מגיע משבר". אילוסטרציה | צילום: shutterstock | Halfpoint

"תמיד עשיתי את הדבר הנכון ותמיד הצליח לי. החיים פשוט חייכו אלי", מספרת עידית, מפיקה בת 28. "כשפגשתי את ערן בגיל 23 היה לי ברור שהוא האחד, וכשהציע לי להתחתן לאחר כמה חודשים אמרתי כן בלי להסס. מהר מאוד אחרי החתונה הבנתי כי טעיתי. הבנתי שהפעם לא הצליח לי. היה לי רע, היה לנו רע ביחד, זה נמשך שנה וחצי של אומללוּת, שבסופן הגענו לרבנות ובלי הרבה בלאגן אמרנו יפה שלום".

גם מירית, מנהלת לשכה בת 32, מצאה את עצמה נשבעת אמונים בגיל 22 בגלל התאהבות נטו והתגרשה כמה שנים לאחר מכן. "את ילדה, הכל נראה כמו חלום, את משוכנעת שמצאת את האביר על הסוס הלבן, ואת לא מתארת לעצמך שהבועה בה את חיה תתפוצץ", היא אומרת. "אבל הבועה לפעמים מתפוצצת - יש חיים אחרי החתונה - יש משכנתא, יש חשבונות, יש התלבטויות וחיכוכים שצריך לדעת לפתור. לא כולנו יודעות להתמודד עם המציאות בגיל כל כך צעיר".

שאלה של בגרות

"מניסיוני, אנשים מבוגרים יותר עושים בחירות שונות", אומרת אלינור מזרחי-גורנשטיין, מטפלת גוף-נפש ומאמנת אישית, המנהלת את האתר אור לגוף. "הבחירה נעשית תוך מבט לאחור, לאחר כמה מערכות יחסים. האדם עצמו כבר התבגר, עבר כברת דרך ויודע בדיוק מה הוא רוצה. הוא גם יודע שצריך להתפשר ולוותר, דבר שצעירים יותר לא תמיד לגמרי מבינים".

"זוגיות של גיל 30 היא זוגיות בוגרת ושלמה יותר. יש בה דיאלוג אחר, הבנה אחרת", מוסיפה ד"ר מירה חניק, מאמנת אישית להצלחה ומומחית להעצמה נשית. "באהבה וזוגיות אמיתית יש מעט מאוד תשוקה ושיגעון, הרבה יותר חברות והבנה, ופחות רומנטיקה. אמנם צריך לעבוד על הרומנטיקה ולעודד אותה, אבל בזוגיות שמחזיקה לכל החיים יש אלמנטים פחות אטרקטיביים. דרושה הבשלה של האישיות כדי להבין שזוגיות היא יותר מריגושים ושצריך לטפח את הדברים החשובים".

שינויים במבנה התא המשפחתי המסורתי

לפי ד"ר חניק, 75 אחוז מכלל מקרי הגירושין מתרחשים ביוזמת האישה. אך במקביל ישנו גידול בשיעור מקרי הגירושין הכוללים גם גירושין בגיל צעיר. חניק מאשימה בכך את מה שהיא מכנה דור ה-Y. "זהו דור מפונק שיש לו אלטרנטיבות לכל דבר. יש הרגשה של ארעיות, חד-פעמיות וחיפוש תמידי אחר ריגושים ואושר. זהו דור להורים בעלי יכולת כלכלית גבוהה יותר, שקיבל את הכל על מגש של כסף. זה דור שלא מוכן להשקיע מאמץ, מה שגורם בסופו של דבר לפירוק החבילה".

הסבר נוסף שמספקת ד"ר חניק לעלייה באחוזי הגירושין הוא שבימים עברו לאישה לא היו אפשרויות כלכליות כמו היום. לדבריה, המבנה המשפחתי של אבא, אמא, שני ילדים וכלב מהווה 40 אחוז מהאוכלוסייה בלבד. "60 אחוז הם גרושים, אלמנים, רווקים, משפחות חד-הוריות וכדומה. היום המבנה המסורתי שאנו מכירים נמצא במיעוט. עובדה זו קשורה לכך שהיום אנשים הבינו כי האלטרנטיבה של לחיות לבד לרוב עדיפה על חיים בזוגיות לא בריאה".

ילדה מתחת לחופה

ההחלטה לחתוך ולפתוח דף חדש אינה פשוטה. בחברה שבה כולם מדברים על כולם ולכולם יש מה להגיד, לנשים צעירות וגרושות המצב פשוט הרבה פחות. "לנשים גרושות קשה יותר. הסטיגמה לעיתים באה לידי ביטוי בצורה סמויה - אנשים לא השתנו מבחינת הדעות הקדומות, הם פשוט למדו להחביא את זה טוב יותר", אומרת ד"ר חניק. "באיזושהי מידה החברה עדיין שופטת נשים גרושות והתפיסה היא 'אם היא לא מצליחה להחזיק זוגיות כנראה שמשהו לא בסדר איתה'".

מזרחי-גורנשטיין, אומרת כי ישנן סיבות שונות לכך שנשים צעירות מוצאות את עצמן מתחת לחופה. "יש נשים שמגיעות מבתים מסורתיים וגדלות לתוך מערכת ערכים פרימיטיבית יחסית. ההורים מעודדים להתחתן בגיל צעיר, עוד לפני שגרים יחד, ואחרי כמה חודשי היכרות באמת מתחתנים. הבעיה מתחילה כשההתאהבות עדיין ברקע והזוגיות 'בחיתולים', עדיין לא מגיעים ליחסים עמוקים באמת, ואז מגיע משבר".

לקבלת גיליון מתנה לחץ כאן