mako
פרסומת

"חטפתי סחרחורת": המועצה האזורית אשכול מחקה חלק מהאנדרטה של נרצחת הנובה מכביש 232

המועצה האזורית הורתה להסיר את סימון קווי המתאר של ליבי כהן-מגורי, שצוירו לצד אתר ההנצחה שלה בשולי הכביש, בטענה למצוקה רגשית של תושבים ומשפחות שכולות. אמה של ליבי: "הרגשתי שאני מאבדת את ההכרה"

שרי שיין
mako
פורסם:
קווי המתאר שצוירו לצד הכביש, לפני המחיקה
קווי המתאר שצוירו לצד הכביש, לפני המחיקה | צילום: באדיבות המשפחה
הקישור הועתק

המועצה האזורית אשכול מחקה את קווי המתאר של גופתה של ליבי כהן-מגורי ז"ל, שסומנו על שול כביש 232 לצד אתר ההנצחה שהוקם לזכרה. כהן-מגורי נרצחה ב-7 באוקטובר 2023 בעת שניסתה להימלט מפסטיבל הנובה. מהמועצה נמסר כי הסימון הוסר בעקבות פניות של תושבים ומשפחות שכולות שתיארו "מצוקה רגשית עזה", ומכיוון שהוא סומן "ללא תיאום, סמוך לנקודת איסוף והורדה של ילדים". המועצה לא עדכנה את המשפחה לפני ההסרה ולא אחריה.

שלי משל-יוגב, אמה של ליבי, כמעט איבדה את הכרתה כשהגיעה לאתר ההנצחה וגילתה שקווי המתאר נעלמו. "כשהגענו אתמול וראינו שזה נמחק, ממש חטפתי סחרחורת", היא מספרת. "הרגשתי שאני מאבדת את ההכרה". בהיעדר כל הודעה מהמועצה, משל-יוגב לא ידעה את מי להאשים. היא אף העלתה סרטון שבו הביעה בטוחה שנתיבי ישראל אחראים למחיקה, אבל חזרה בה והתנצלה לאחר שדוברת החברה הבהירה שהמחיקה לא נעשתה על ידם.

שלי משל-יוגב ובתה לבי כהן-מגורי
שלי משל-יוגב ובתה לבי כהן-מגורי | צילום: באדיבות המשפחה

כבר יום אחרי ששורטטו קווי המתאר, ב-7 באוקטובר השנה, התקשרו אל משל-יוגב מנתיבי ישראל וטענו שהשרטוט מהווה מפגע בטיחותי. "אמרתי שזה ממש בשוליים, שאין סיבה שזה יהיה מפגע, ושהאורות המנצנצים באיילון הם הרבה יותר מפגע בטיחותי", היא מספרת. "קיבלתי טלפון מטעם מנכ"ל נתיבי ישראל, והם אמרו שהם עדיין מבררים אבל בינתיים, עד סוף אוקטובר, השרטוט לא יימחק". אלא שהשרטוט נמחק, ולא על ידי נתיבי ישראל. "צלצלה אלי בחורה מהדוברות", אומרת משל-יוגב. "היא אמרה שהמחיקה ממש לא הגיעה מהם, והסבה את תשומת ליבי לעובדה שהמחיקה נעשתה באופן מאוד מרושל. היא הציעה לי את עזרתם לשרטט את זה מחדש".

ליבי כהן-מגורי נורתה בבטן וביד בעת שניסתה לברוח מהטבח. היא התקשרה לבני משפחתה ונפרדה מכל אחד מהם במילות אהבה. הראשון שעמד איתה על הקו היה פרופ' יריב יוגב, בן זוגה של אמה. אחרי שמונה דקות של שיחה אמרה ליבי: "אמא, הם באים לירות בי שוב". פינת ההנצחה הוקמה לזכרה על ידי יוסי סוויסה, ועמותה על שמה פועלת בפרויקטים שונים. אמה מנהלת את הפודקאסט "אמא של ליבי" ועמוד הנצחה באינסטגרם.

פרסומת

"הייתה תחושה שמנסים למחוק את ההיסטוריה"

המחיקה מתרחשת על רקע ויכוח ציבורי נוקב על עצם קיומם של אתרי ההנצחה לאורך כביש 232. "לפני חצי שנה התקשרו אלינו מטעם ראשת המועצה האזורית אשכול, וטענו שאתרי ההנצחה הם טריגר עבור תושבי עוטף עזה", מספרת משל-יוגב. "משפחות השכול הזדעזעו מהבקשה. הייתה תחושה שמנסים למחוק את ההיסטוריה".

האנדרטה לזכרה של ליבי
האנדרטה לזכרה של ליבי | צילום: באדיבות המשפחה

ביוני 2026, בוועדת החינוך של הכנסת, התנגדו משפחות שכולות לכוונת המדינה לפנות מיגוניות הנצחה המוצבות לאורך הכביש. ראשת מועצת אשכול מיכל עוזיהו תמכה בפינוי ואמרה: "כביש 232 עבורנו הוא כביש דמים לאורך שנים, והמדינה הייתה צריכה להרחיב אותו מזמן. היום זה סכנת חיים יום-יומית לתושבי אשכול ושער הנגב". לדבריה, צריך להיות אתר הנצחה מרכזי אחד, "ולא לכפות על הרשויות ועל הקהילות בכל מקום אפשרי את ההנצחות".

פרסומת

משל-יוגב מציינת שסקר שערכה בעמוד האינסטגרם שלה הראה שהדעות חלוקות גם בקרב תושבי העוטף עצמם. "חלק ראו בזה טריגר, וחלק חשבו שזה טוב שאנחנו חיים בתוך אתר הנצחה, ושאסור לנו לתת לזה להימחק", היא אומרת. "קרה פה אסון לאומי. אנשים מגיעים לאזור כדי להיות חלק מהאסון, אז אתה מוחק את ההנצחות?"

מהמועצה האזורית אשכול נמסר: "המועצה מכירה מקרוב את עומק הכאב ואת חשיבות ההנצחה, ומכבדת את רצונה של משפחת מגורי להנציח את ליבי ז"ל. אתר ההנצחה לזכרה נותר במקומו, אף שהוקם ללא היתר. לאחרונה סומן ללא תיאום מתאר גופתה על שול הכביש, סמוך לנקודת איסוף והורדה של ילדים. בעקבות פניות רבות של משפחות שכולות ותושבים, שתיארו מצוקה רגשית עזה והתריעו על הפרעה לנוסעים, הוחלט להסיר את הסימון בלבד. אנו שותפים לכאבה של המשפחה ומחויבים לשמור על זכרה של ליבי בדרך מכבדת ורגישה, המתחשבת גם בתושבים החיים במרחב הזה".