יוטיוב, סנטפצ'אט, אינסטגרם, וואטסאפ ושלל אפליקציות ורשתות חברתיות כבר מזמן נטלו את תשומת הלב של הילדים שלנו. החיים שלהם, ובואו נודה בזה, גם שלנו, מתנהלים שם, בין הצ'ט לסרטון הוויראלי, בין הלייקים לסטורי. אבל העובדה שילדי דור ה-Z נולדו לתוך העולם הדיגיטלי והוא כבר חלק אינטגרלי מהקיום שלהם, לא אומרת שהם לחלוטין מבינים אותו, יודעים לנתח אותו או אינם זקוקים לפרספקטיבה יותר רחבה ומעמיקה על החוויה היומיומית הזו.

בתערוכה החדשה "דיגיטלי" מבית מדעטק, מנסים לענות על שלל שאלות הקשורות לעולם הווירטואלי, לאופן שבו הוא משפיע על החיים שלנו, בין היתר על ידי הפיכתו לחוויה מוחשית ואינטראקטיבית, כזו המסייעת למבקרים גם ליהנות וגם ללמוד. מטרת התערוכה היא לעורר שיחה במשפחה על העולם הדיגיטלי: היופי שבו, האפשרויות שהוא נותן וגם הדברים המורכבים יותר שעלינו להיות מודעים אליהם.  

התערוכה מיועדת לכל הגילאים, ומתוכננת כחווייה לכל המשפחה. "כל קבוצת גיל מוצאת בה תוכן – הקטנים משחקים במיצגים האינטראקטיביים, בני נוער בקוויזים ובמשחקים הדורשים קריאה, והמבוגרים בתוכן המקיף את המיצגים", אומר אמיר שור, יוצר שותף של התערוכה לצידו של האוצר ד״ר טל ברמן. "יש בה 16 מיצגים מרהיבים הכוללים הקרנות ענק, טכנולוגיות שהן בחוד החנית, והמון אפשרויות למשחק עם התמונות של עצמנו. זו תערוכה שיש בה את כל הכיף הממכר של הסלפי וה'אני' הדיגיטלי נחקר ונבחן מהמון זוויות".

בין היתר ייהנו המבקרים ממבוך שמדמה את חוכמת ההמונים של ווייז, מיצג הרושם את כל תנועות הגוף על מסך ענק ומדמה את העקבות הדיגיטליים שאנחנו משאירים אחרינו ברשת, מיצג שבו כל אדם המביט על נוף של עיר רואה בה מסרים ופרסומות המותאמים אישית רק עבורו, ועוד משחקים ומיצגים שמצד אחד יוצרים מעורבות מיידית ומהנים, ומצד שני מעוררי מחשבה ודיון. סביב כל מיצג אפשר למצוא תכנים משלימים, שמביאים דוגמאות מעולמות טכנולוגיים, אמנותיים וגם מתרבות הפופ והמשפיענים.

"נושא ה'אני' בעולם הדיגיטלי הוא אקטואלי מאין כמוהו", מסביר שור, "כל עניין הפרטיות, ההבנה שמתאימים עבורנו את התוכן שאנחנו צורכים, החיבור העולה של המשתמשים עם אינסטגרם ואפליקציות שונות, מעסיקים ומבלבלים את כולם: בני נוער, הורים, החברות הגדולות ולאחרונה אפילו ממשלות. כולם עוסקים בעולם שנוצר ולא ברור איך לאכול אותו. רצינו ליצור תערוכה של מדיה דיגיטלית הנכנסת עמוק לדיון החם הזה המדעטק הוא מוזיאון עדכני שנמצא בדיאלוג עם מוזאוני המדע המתקדמים בעולם. הרוח הנושבת בתחום זה, ואפשר לפגוש את זה גם בלונדון, בסן פרנסיסקו וניו יורק, היא של פיתוח העולם הדיגיטלי והחוויה שהוא מעניק לתוכן".

איזו חוויה של למידה יש בהפיכת העולם הווירטואלי לממשי?
"ילדים באים לתערוכה וחווים איך העולם הדיגיטלי בנוי. הם מגלים איך מזהים אותם ואיך עוקבים אחריהם בתוכו, איך זה לדבר עם מישהו ממבקרי התערוכה שהם לא מכירים, ואיך זה לזכות בתהילה לרגע. התערוכה לא עוסקת באיך הטכנולוגיה בנויה אלא ברעיונות שמאחורי השימוש בה. אנחנו לא מנסים ללמד מחשבים ותיכנות, אלא לחשוף את המבקרים אל מאחורי הקלעים של העולם בו הם משתמשים כל יום".  

הכל נרשם

על פי היוצרים, המיצגים הללו הם רק פתח לדיון משפחתי שימשך גם בבית, על נושאים שהרבה פעמים קשה לדבר עליהם. אין הרבה הורים שלא חווים את זה: הילדים נבלעים לתוך המסך, העולם הווירטואלי האישי שלהם, ולא תמיד אנחנו יודעים איך בכלל להתחיל לדבר על זה.

מדעטק תערוכת דיגיטלי (צילום: איל אמיר)
מה אומרת הזהות הדיגיטלית? | צילום: איל אמיר

"הנוער היום לא צריך שנלמד אותו על שימוש בטכנולוגיה, אבל הוא כן צריך, וכך גם כולנו, לעסוק במשמעויות של השימוש בה", אומר שור. "בשאלות כמו פרטיות ו-FOMO, ובעיקר באיך יעוצב העתיד: האם אינטליגנציה מלאכותית תשלוט בחיינו? האם הכל יהיה מותאם לנו אישית? ההתאמה האישית והזיהוי שלנו ברשת מביאים המון נוחות לחיינו, אבל אותה נוחות מגבילה אותנו, חושפת את פרטיותנו ומצירה את עולמנו. אנחנו כמשפחה יכולים לדבר על העובדה שיש לכל אחד זהות דיגיטלית ברשת. כזו שמשפיעה על איך הבנק מתייחס אליו, האם יקבלו אותו לעבודה, אילו חברים יהיו לו ואפילו מי יהיה בן הזוג שלו. לאחרונה שמענו על פרופסורית ששר דחה אותה ממשרה בגלל משהו שהעלתה ברשת לפני 13 שנה. הכל נרשם, הכל נשמר וחשוב שכולם יבינו וידעו כיצד להתמודד עם זה. העידן הדיגיטלי פותח לבני כל הגילאים אפשרויות עצומות. גישה לידע וערוצי תקשורת חסרי גבולות. נערה אחת יכולה להצית מחאה חברתית וילד בן שבע יכול להיות מיליונר מערוץ היוטיוב שלו. זה נפלא. אבל לכוח הבאמת בלתי מוגבל הזה יש צד מאיים, כמו לכל כוח שמשתמשים בו באופן הרסני".

ב"דיגיטלי" מאמינים שדרך חוויה מוחשית, משחקית וכיפית, הרבה יותר פשוט להסביר לעצמנו איך העולם הזה עובד. דרך המיצגים המעניינים והצבעוניים, הרבה יותר קל לשאול שאלות, לחדד את נקודת המבט ולהעלות את המודעות של כולנו לכל הפנים של העולם הטכנולוגי שאנחנו חיים בו.

מה מצפים במדעטק להשיג באמצעות התערוכה?
"חשוב שהתערוכה תאפשר לכולם לייצר דיאלוג פתוח יותר בנושאים הללו. נראה שהורים היום, כמי שלא נולדו עם אייפון ביד, קצת מוותרים מראש, מתוך תחושת חוסר אונים ובלבול, ובעיקר מקווים לטוב. אנחנו מקווים לתת להם הצצה, לקחת אותם יד ביד עם הילדים, כשווים, לתוך העולם הדיגיטלי, שכולנו אזרחים בו. זוהי חווייה לכל המשפחה, ואני תמיד מגיע לזה מתוך מחשבה על הילדים הפרטיים שלי, ועל דברים שעשויים לדבר אליהם ולהעשיר אותם, וגם על דברים שנהנה לחוות כולנו ביחד".