בחורה בהריון בתחתונים וחזייה לבנים עומדת ליד מראה ומביטה למטה (צילום: jupiter images)
לא מספיק אחרי, עכשיו גם לפני?! | צילום: jupiter images

ה"בייבי בלוז", הסוג הקל ביותר של דיכאון אחרי לידה, היא תופעה נפוצה ביותר אצל נשים לאחר לידה, ומופיעה ב-75 עד 80 אחוזים מהמקרים. מדובר בתופעה הורמונלית ורגשית שיוצרת מצב רוח ירוד, נטייה לבכי, חרדה ורגשות קשים סביב התינוק. ממחקר חדש שהתפרסם לאחרונה עולה כי כלל אין צורך לחכות ללידה כדי לחוות את הבייבי בלוז, ובמקרים רבים תפרוץ התופעה לחיי האישה עוד לפני הגעתו של התינוק.

תופעה מסוכנת לאם ולעובר

על פי המחקר הנורווגי הנרחב, בו השתתפו כמעט 50 אלף נשים בהריון, תחושות של חרדה ודיכאון בזמן ההריון הן דבר שעלול להיות מסוכן לאם ולעובר, ולהביא כתוצאה מכך ללידה מוקדמת, תינוקות בתת-משקל, נטייה של האמהות להשתמש בסמים ובאלכוהול ועוד. התרופה האפקטיבית ביותר למכה: בן זוג תומך.

המחקר, שהתפרסם במגזין "BMC בריאות כללית" מקבוצת ביומד סנטרל, בדק את מצב הרוח, הבריאות, והשימוש בסמים ואלכוהול של נשים המצפות לתינוק, ומצא שנשים שנמצאות במערכת זוגית חזקה ואוהבת מצליחות להתמודד עם התחושות הקשות באופן מוצלח יותר מאלה שלא מקבלות תמיכה מספקת בבית, ומדווחות פחות על דיכאון ומתח בהריון. גם נשים אשר התמודדו עם מחלות, צרות כלכליות ובעיות בעבודה, גורמים אובייקטיביים שעלולים לגרום למצוקה, עשו זאת בצורה טובה יותר כאשר היה לצידן בן זוג תומך.

עוד עולה מהמחקר, שנשים מבוגרות יותר התמודדו עם המתחים באופן טוב יותר מאמהות צעירות. "הבעיה היא בחוסר המודעות", אומר גאן מטה רוזאנד, מנהל המחקר, מהמוסד הנורווגי לבריאות הציבור. "ישנו כשל בזיהוי המצב אצל נשים הרות, ולמתח הזה בזמן ההריון יכולות להיות השפעות קשות מאוד. חשוב שהציבור יהיה מודע לכך, ושאנשים, במקביל לשיעורי הכנה ללידה, ישכילו לקחת גם פגישות ייעוץ זוגיות. צריך לתת תשומת לב מיוחדת לנשים שאין להן את התמיכה הזוגית או המשפחתית המתאימה, ולנסות לספק להן תחליף ומענה".

"צריך סביבה תומכת"

"ההריון והלידה מביאים איתם המון חרדות, והמון אמהות חוות דיכאון קל סביב האירועים האלה", אומרת ילנה אלישי, מנחת מעגלי האמהות "מפגשי אמהות באווירה אחרת". "ודאי שיותר קל להתמודד עם השינוי והחידוש הגדול כשיש תמיכה וסביבה מבינה. כשנמצאים בתוך בדידות יש נטייה ללכת לאיבוד במחשבות. מעגל תומך של נשים הריוניות, או נשים לאחר לידה, יכול לעודד את האישה להיפתח, ואז להרגיש פחות בודדה. זה גם יכול לגרום לה לדרוש מסביבתה את התמיכה שלה היא זקוקה. כשמטפלים בדיכאונות אחרי לידה, נהוג לעבוד גם עם בני משפחתה של האישה המטופלת, ולהסביר להם את הצרכים שלה בתקופה הזאת. כיום המודעות לתמיכה הנדרשת גדלה, אבל היא עוד לא מספקת, בעיקר סביב נשים שכביכול כל מהלך ההריון שלהן תקין וסטנדרטי, והכל בסדר אצלהן. חשוב לזכור שגם אלה זקוקות לתמיכה וחיזוק".

>> מחקר: יותר מדכא ללדת מאשר להפיל