להביא לעולם ילד זו אולי ההחלטה החשובה והמשמעותית שבני זוג יכולים לקבל יחד. לפני שאתם הופכים משניים לשלושה, תוכלו לבחון את עצמכם - האם אתם יודעים את הדברים החשובים שיובילו אתכם לאותו רגע קסום ומיוחל שבו תיצרו חיים חדשים במילים פשוטות: איך להיכנס להריון. ענו על השאלות וקיראו את התשובות של המומחים שלנו.

1. מה על האישה לעשות לאחר קיום יחסי מין כדי לשפר את הסיכויים להתעברות?
א. לרוץ למקלחת ולהישטף
ב. לשכב במיטה למשך 20-15 דקות
ג. להתחבק עם בן הזוג בתנוחת כפיות
ד. שום דבר מיוחד

התשובה הנכונה היא ב' – לשכב על המיטה למשך 20-15 דקות. ד"ר משה רויבורט, מומחה לפריון והפריה חוץ גופית מסביר: כדאי להישאר לשכב במיטה ולהרים את האגן כלפי מעלה. הרמת האגן מסייעת לתאי הזרע להיכנס ולנוע לכיוון הביצית. אגב, גם עמידת ידיים תעשה את אותה פעולה, אבל אפשר להסתפק בשכיבה.  ד"ר רויבורט מציע לא למהר ולשטוף את הנרתיק אחרי קיום יחסי המין. 

בחורה שוכבת במיטה מחבקת את רגליה ומחייכת (צילום: jupiter images)
כדאי להרים את האגן כלפי מעלה | צילום: jupiter images

2. מהי התנוחה המומלצת ביותר להתעברות:
א. בתוך המים
ב. אין חשיבות לתנוחה
ג. האישה למעלה
ד. המיסיונרית

התשובה הנכונה היא ב', אין חשיבות לתנוחה. אפשר להיכנס להריון בכל תנוחה, מסכימים הגיניקולוג ד"ר קרלוס רוזנברג וד"ר רויבורט. לדבריהם, הדעה הרווחת לפיה תנוחה מיסיונרית שבה האישה למטה והגבר למעלה היא היעילה ביותר היא אגדה אורבנית. בשם המדע, אתם מוזמנים לנסות בעצמכם את כל האפשרויות.

3. מתי מתרחש הביוץ בדרך כלל?
א. כ-14 יום לפני המחזור הבא
ב. מיד בתום המחזור החודשי
ג. כ-28 יום אחרי המחזור
ד. משתנה מדי חודש

 התשובה הנכונה היא א' – כ-14 יום בממוצע לפני המחזור הבא. ד"ר רוזנברג מסביר: כאשר המחזורים הם סדירים מדי 28 יום, הביוץ מתרחש סביב היום ה-14 פלוס-מינוס יומיים. אולם כדאי להביא בחשבון שהעניין משתנה מאישה לאישה. כדי לדעת בדיוק, כדאי להיעזר במחשבון ביוץ או בערכת ביוץ.

4. בממוצע, משך תקופת הביוץ הוא:
א. שבוע
ב. 24 שעות
ג. 72-48 שעות
ד. 14 ימים
 

זוג במיטה (צילום: gregoryelang, Istock)
יום כן יום לא | צילום: gregoryelang, Istock
התשובה הנכונה היא ג' - 72-48 שעות, זה אורך חלון ההזדמנויות שבמהלכו אפשר להיכנס להריון.  ד"ר רויבורט: יש בעצם שני פקטורים בעניין; הראשון הוא משך חיי הביצית שנמשך כ-24 שעות, והשני הוא משך חיי הזרע שנמשך כ-48 שעות. אישה יכולה להיכנס להריון החל מיומיים לפני הביוץ ועד יום אחרי הביוץ. אם במהלך חלון ההזדמנויות לא פגשה הביצית בזרע, היא מתפרקת, ובני הזוג ימתינו חודש נוסף עד לניסיון הבא.
 ד"ר רוזנברג: קיים בלבול בין המושג ביוץ לבין המושג תקופת הביוץ. הביוץ נמשך במשך כמה שניות בלבד, במהלכן נפרדת הביצית מהשחלה. תקופת הביוץ היא התקופה הפורייה בכל חודש שנמשכת כיומיים-שלושה סביב הביוץ.

5. מהי תדירות יחסי המין המומלצת במהלך הביוץ?
א. פעם ביום
ב. כמה פעמים ביום, מדי יום
ג. יום כן, יום לא
ד. רק בתחילת הביוץ

 התשובה הנכונה היא ג' – יום כן, יום לא. ד"ר רויבורט מסביר את ההיגיון מאחורי ההמלצה הרפואית: ההמלצה לקיים יחסי מין לסירוגין בתקופת הביוץ נועדה גם כדי לכסות את חלון הפוריות החודשי, אבל במקביל לא לפגוע באיכות הזרע.

6. האם אורגזמה נשית חיונית בתהליך ההתעברות?
א. לא, רק של הגבר
ב. כן
ג. תלוי אם רוצים בן או בת
ד. עשויה לעזור, אך לא חובה

התשובה הנכונה היא א' – היא לא חיונית. ד"ר רוזנברג וד"ר רויבורט מסכימים שאין מספיק מחקרים שמוכיחים שאורגזמה נשית עוזרת לזרע לנוע בצורה טובה יותר לכיוון הביצית.

7. אילו בדיקות כדאי לערוך לפני כניסה להריון?
א. רק אדמת
ב. בדיקות גנטיות
ג. בדיקות נוגדים לאדמת, צהבת, טוקסופלזמה ו-CMV
ד. תשובות ב'-ג' נכונות

הדעות לגבי התשובה חלוקות. יש רופאים שימליצו א' – לבצע רק בדיקת נוגדנים לאדמת לפני, ויש שימליצו ד'. ד"ר רויבורט, המצדד בעריכת בדיקות לפני ההתעברות מייעץ: כדאי לערוך לפני הכניסה להריון בדיקות גנטיות, שאת חלקן עושה האישה וחלקן הגבר. לפי המוצא נקבע סל הבדיקות שעל בני הזוג לעבור. כמו כן על אישה לעבור גם בדיקת טוקסופלזמה ו-CMV ואם אין לה חיסון עליה להתרחק מצואת חתולים ולהשתדל לא להיחשף למי שחולה. במהלך ההריון יהיה עליה לעבור מדי פעם את הבדיקות שוב, לוודא שלא נדבקה.

לעומתו ד"ר רוזנברג מציע לבדוק רק נוגדנים לאדמת. על האישה לעבור בדיקת נוגדנים לאדמת ובמידה ורמת הנוגדנים נמוכה, מומלץ לקבל חיסון מתאים. הבדיקות הגנטיות רלוונטיות רק כשיש הריון, ולכן לא חייבים לעבור אותן לפני. גם אם שני בני הזוג נשאים של אותה המחלה, צריך להמתין להריון ואז לבדוק אם העובר חולה. אין לכך חשיבות לפני. לעתים גם הבדיקות בהריון יהיו זולות יותר מאשר לפני כן, תלוי בכיסוי של הקופה". ד"ר רוזנברג מוסיף כי "אדמת היא הבדיקה היחידה שאפשר לבצע פעולה במידה ואין נוגדנים, מסיבה זו היא הבדיקה היחידה שיש הצדקה לעשותה לפני ההריון.

8. מתי להתחיל ליטול חומצה פולית?
א. בתחילת ההריון
ב. 3 חודשים לפני ההתעברות
ג. בכל תקופת הפוריות
ד. חודש לפני הכניסה להריון

התשובה הנכונה היא ב', שלושה חודשים לפני ההתעברות. ד"ר רוזנברג מסביר: כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון מומלץ להתחיל לקחת חומצה פולית, אך גם אם התקופה תהיה קצרה יותר או אם האישה תתחיל ליטול עם כניסתה להריון, לא צפויות להיות בעיות. אפשר גם ליטול חומצה פולית במשך כל שנות הפוריות מכיוון שחלק מההריונות לא מתוכננים.

9. האם סוג התחתונים שגבר לובש משפיע על יכולת ההתעברות?
א. בוקסר
ב. טנגה
ג. בלי תחתונים בכלל
ד. לא משנה

התשובה הנכונה היא א' או ג', תלוי בהעדפה. ד"ר רויבורט: בכל מקרה, כשגבר לובש תחתונים ומכנסיים הדוקים עלולה להיות פגיעה באיכות הזרע. 

10. איך תגדילו את הסיכוי לבן?
א. כמה שיותר אורגזמה נשית
ב. שתי אלכוהול בתקופת הביוץ
ג. יחסי מין ביום הביוץ עצמו
ד. כל התשובות נכונות

אין שיטות מוכחות של הרפואה הקונבנציונלית, מסכימים שני המומחים, עם זאת, לא חסרות שיטות שמציעות הרפואה המשלימה, התזונה והעיתוי. לפי המלצות שעוברות מפה לאוזן, באתרים ובפורומים מוסבר שכדי ללדת בן חשוב להבין שתא זרע זכרי הוא בעל תוחלת חיים קצרה יותר משל זרע נקבי, הוא גם רגיש יותר. לכן כשהסביבה בנרתיק היא חומצית היא אינה ידידותית לזרע הזכרי ויהיה לו קשה לשרוד אותה. הוא חייב סביבה בסיסית ככל האפשר, לכן כדי ללדת בן, עדיף לקיים יחסי מין ביום הביוץ עצמו. כאן יש חשיבות לאורגזמה הנשית. האורגזמה גורמת לסביבה בסיסית בנרתיק. אין לכן הוכחות מדעיות, אבל נוטים לחשוב שכדי להגדיל את הסיכויים ללידת בן כדאי להימנע או להמעיט באכילת מוצרי חלב, דגים, ירקות ירוקים ופחמימות ולהרבות במאכלים עתירי מלח - משקאות אלכוהוליים, ביצים, פירות.

11. איך תגדילו את הסיכוי לבת?
א. תאכלי דגים
ב. אל תגמרי
ג. אל תשתי קפה
ד. כל התשובות נכונות

אמא מרימה ומנשקת תינוקת מחייכת (צילום: Lev Dolgachov, Istock)
כמה חריימה שאני אכלתי בגללך | צילום: Lev Dolgachov, Istock

לפי אותו היגיון, מי שרוצה בת, צריך לעשות בדיוק את ההפך. סביבה חומצית תיטיב יותר עם תא זרע נקבי, וזו הסביבה הטבעית של הנרתיק. עדיף גם לקיים יחסי מין כיומיים לפני הביוץ וזהו, ושהאישה לא תחווה אורגזמה. מבחינת תזונה מומלץ להמעיט במלח ובמוצרים עתירי נתרן (חטיפים, אוכל תעשייתי מוכן, פיצוחים קלויים ועוד), להמעיט בקפאין ובאלכוהול, להמעיט באכילת פחמימות ולהרבות במוצרי חלב, בשר ודגים. אולם כפי שציינו אין ל ביסוס רפואי מדעי.

לסיכום מציע ד"ר רוזנברג גישה שכדאי לאמץ כחלק מתכנון ההריון: הכל בראש וגם כניסה להריון היא בראש ובראשונה בראש. הריון צריך להתקיים קודם במחשבה ולהפוך לרצון עמוק ואמיתי ורק אז יתהווה בגוף.