ניתוחים פלסטיים - אישה עם תחבושות על הפנים (צילום: gvictoria, Istock)
מצוקה נפשית או גחמה חולפת? | צילום: gvictoria, Istock

הורים רבים מוצאים את עצמם יותר ויותר מול דילמה של ממש, כשילדם עומד מולם בדמעות ומסביר שהדבר היחיד העומד בינו לבין האושר הוא זמן איכות על שולחן המנתחים. הניתוחים הפלסטיים הפכו בשנים האחרונות לטרנד לוהט בקרב בני נוער ולמתנת יום ההולדת המועדפת עליהם. זה קורה בעיקר בשתי החופשות הארוכות של השנה: פסח והחופש הגדול, אז יוצאים כל המכונים הפלסטיים במבצעים והטבות שונות לקהל היעד הצעיר.

למה הוא צריך את זה?

הרצון להתנתח בין בני העשרה נובע משתי סיבות, שלפעמים שלובות זו בזו: יש את אלה הסובלים חברתית ומשייכים זאת לתכונה פיזית בולטת, כמו אף גדול במיוחד, למשל; ויש את אלה שרוצים (בדרך כלל רוצות) לשפר משהו במראה החיצוני, ולהתקרב אל אידאל היופי הנשגב. איך יודעים מתי ללכת עם רצון הילד, יד ביד, לעבר שינוי משמעותי ובלתי הפיך, ולחלופין, מתי צריך לעמוד איתנים ולסרב בכל תוקף?

"חוסר היציבות המאפיין את דימוי הגוף של המתבגרים מועצם על ידי הנטייה לקיצוניות רגשית הרווחת בקרב גילאים אלו", אומר ד"ר נמרוד פרידמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית. "כולנו מכירים את הנערה המתבגרת העומדת מול המראה ושוקלת התאבדות בשל חצ'קון. כאשר מדובר בגחמה שכל הורה אחראי יוכל לזהות כחולפת, בוודאי שלא מומלץ לבצע ניתוח פלסטי, אך אם מדובר במצוקה נפשית של ממש הפוקדת את הנערה או הנער, כזו המתבטאת בהימנעות מפעילויות כדוגמת ים, בריכה, שיעורי ספורט והסתגרות חברתית - אז יש מקום לשקול התערבות כירורגית.

"יום יום אני מסרב לניתוחים בילדים ונוער, ומשקיע הרבה יותר זמן בייעוץ לסירוב מאשר בייעוץ לניתוחים שאני עומד לבצע, וזאת כדי שהילדים הללו לא יעברו פשוט למנתח הבא, עד שימצאו מישהו שיסכים לנתח אותם. בסוף הם תמיד ימצאו מישהו כזה. חשוב לי שהנער או הנערה יבינו, כי ההורים שבאים איתם בדרך כלל נמצאים מולם במצב של חוסר אונים, והדרישה לניתוח כלל לא מובנת להם. ממש רואים את התחינה בעיניים שלהם - הם ממש אומרים: דוקטור, תסביר לילד שלי למה הוא לא צריך את זה".

מניתוחי חזה ועד הצמדת אוזניים

קבלו את רשימת הניתוחים הנפוצים ביותר בקרב בני נוער, ואת המלצותיו של ד"ר פרידמן מתי כדאי, אם בכלל, לבצע אותם.

ניתוחי חזה
"נערות צעירות רבות מעוניינות בהגדלת חזה. זהו הניתוח הפלסטי הפופולרי ביותר בישראל בכל שכבות הגיל. גם אצל נערים ישנם ניתוחי חזה, המכונים גניקומסטיה  - הופעה של חזה בעל מראה נשי בקרב גברים. במרבית המקרים אני סבור שלא צריך להתערב באמצעות ניתוח לפני גיל 18. הגוף עודנו משתנה בשנים האלה ולכן לא נכון לעשות בו שינויים לפני כן. יחד עם זאת, כאשר מדובר במקרים מיוחדים כדוגמת חזה אסימטרי בצורה קיצונית או טובולרי, אשר צורתו כשל צינור, או במקרים ההפוכים – של חזה גדול במיוחד אשר עלול לגרום לבעיות בעמוד השדרה, יש בהחלט מקום לדבר על ניתוח פלסטי מגיל 16. באופן כללי, אנחנו רוצים לראות מצב בו הגוף התייצב ולא היה שינוי בגודל השדיים בשנתיים האחרונות".

שאיבת שומן
"שאיבת שומן היא פתרון נהדר רק לאנשים בעלי מבנה ומשקל תקינים, אשר סובלים ממצבורי שומן באזורים ממוקדים בגופם מהם אינם מצליחים להיפטר באמצעות דיאטה וספורט. שאיבת שומן איננה תחליף לאכילה נכונה או להתעמלות, לא בקרב מתבגרים וגם לא בקרב מבוגרים. כאשר גופו של המתבגר חווה שינויים במשקל, הדבר האחרון שצריך לעשות הוא לרוץ אל שולחן הניתוחים. שאיבת שומן אינה מומלצת כאשר מדובר בבני נוער משום שגופם טרם סיים להתעצב. גם כאשר מדובר בעלייה תלולה במשקל, רצוי להמתין עד גיל 18 לפחות, משום שבהחלט ייתכן שתזונה בריאה ופעילות גופנית ישפרו את המצב".

הצמדת אוזניים
"זהו, בעצם, הניתוח היחיד שניתן לעשות גם בגילאים צעירים מאוד, כי האוזן משלימה את גדילתה כמעט לחלוטין בגילאי 6-7 ואין שום סיבה לתת לילד לסבול מלעגם של חבריו. ניתוח זה קל יחסית והוא איננו כואב מאד. לאחר הניתוח מתבצעת חבישה של האזור והילדים נהנים מחופשה מבית הספר במשך כמה ימים. אם מבחינים בתופעה בשבוע הראשון לאחר הלידה ניתן לבצע טיפול באמצעות הדבקה של האוזן לקרקפת הואיל וסחוס האוזן טרם הפך נוקשה. באופן זה ניתן למנוע מהילד אי נעימות וניתוח בעתיד".

הסרת נקודות חן וכתמי לידה
"הנושא הזה מתחלק לשניים: כשמדובר בנגעים עוריים שיש צורך רפואי להסיר, לגיל אין משמעות. לגבי דברים שמפריעים מבחינה אסתטית, אני חייב לומר שכדאי לחכות עם זה כמה שיותר, כי מבחינה ביולוגית, ובניגוד למה שנהוג לחשוב, ההצטלקות בגיל צעיר פחות טובה מבגיל מבוגר. ילד בן 14 יכול, במקום נקודת חן, לקבל צלקת אדומה, קשה ובולטת, וזהו לא תחליף טוב. אני בדרך כלל מציע שבמקרה שיש כמה נקודות שמפריעות, כדאי קודם להסיר אחת במקום מוצנע יותר, לראות את ההצטלקות, ורק אז להמשיך".

הסרת שיער עודף
"זהו אינו ניתוח אלא טיפול בלייזר, והוא אינו פולשני. אפשר בהחלט להתחיל עם זה בגיל 14-15. יש פה פחות עניין של מוכנות נפשית, רק צריך לוודא שכל סימני ההתבגרות המינית הופיעו כבר, ושמדובר במצב שיעור יציב וקבוע".

ניתוחי אף
"אנחנו יודעים עד כמה ילדים יודעים להיות אכזריים, ואף חריג יכול באמת להיות מקור להקנטות רבות. מקובל לנתח את האף כבר בגיל 15-16, אם כי אני ממליץ לחכות לפחות עד גיל 17, אלא אם כן מדובר במצב מאוד קיצוני. שוב, כדאי לוודא שהגדילה הסתיימה ושמדובר בדבר שהוא בלתי הפיך, וחשוב שלילד תהיה בשלות נפשית כדי להתמודד עם השינוי".

>> האם כדאי לנתח תינוק עם פגם אסתטי?