ילד עם משקפיים (צילום: Rui Frias, Istock)
טיפול בגיל מוקדם יכול למנוע בעיות ראייה מורכבות בגיל מאוחר | צילום: Rui Frias, Istock

מחקרים מצביעים על שיעור גבוה של ילדים הסובלים מבעיות ראייה שונות שעלולות להוביל לקשיי ריכוז ולתופעות נוספות. מומחים בתחום סבורים כי יש לבדוק את ראייתו של כל ילד מספר פעמים משלב הינקות ועד גיל שש. במציאות, בשל אילוצי תקציב של משרד הבריאות, נערכת בדיקת ראייה לכל ילוד על ידי רופא ילדים בבית החולים, בדיקות נוספות בטיפת חלב, ורק בכיתה א' עובר הילד בדיקה מקיפה ויסודית. אולם חשוב להקדים לערוך בדיקות ראייה נוספות כדי לאתר בעיות שעלולות בהמשך להיות מורכבות יותר ולגרום לנזק בלתי הפיך, וכדאי גם לבחון את הראייה אצל תינוקות ופעוטות שעדיין לא מדברים. אילו בדיקות יש לבצע, כיצד מתבצעת בדיקת ראייה בפעוטות, איך מאבחנים ואיך מטפלים?

בעיות עיניים נפוצות אצל תינוקות וילדים

חסימת דרכי דמעות מולדת: בעיה שכיחה אצל כ-10-20 אחוזים מהיילודים שנובעת מחסימה בממברנה ע"ש הסנר, במוצא תעלת הדמע לאף. לרוב, הסימפטומים לתופעה כוללים דמעת מרובה, המלווה בהפרשות בעיקר בצד האפי, ולעיתים אודם ודלקת בעפעפיים. הטיפול בבעיה זו מצריך עיסויים תכופים לשק הדמעות ולעיתים שימוש בטיפות אנטיביוטיות.
בכ-90 אחוזים מהמקרים הבעיה נפתרת עד גיל שנה. מקרים עקשניים מצריכים פתיחה כירורגית של דרכי הדמעות עם שטיפת דרכי הדמעות תחת טשטוש. קיימת אבחנה ספציפית למצב של חסימת דרכי הדמעות הכולל גלאוקומה מולדת. האבחנה לבעיה זו נעשית רק לאחר בדיקה מקיפה של הילד אצל רופא העיניים.

ירוֹד (קטרקט) מולד: עכירות מולדת משמעותית של עדשת עין התינוק מלידה. זה מצב חירום, שכן העדשה אמורה להיות זכה ושקופה ולא עכורה ואטומה, בערך כמו ההבדל בין חלון נקי לבין קיר אטום. כמעט בכל בתי החולים ברחבי הארץ נערכת ליילודים בדיקת החזר אדום לשלילת קטרקט מולד. יילודים למשפחות עם רקע קודם של קטרקט מולד נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות המחלה.

עין עצלה, פזילה ובעיות תשבורת (קוצר ראייה/רוחק ראייה): עין עצלה היא עין שראייתה פחותה, למרות שמערכת הראייה תקינה. שיעור הסובלים מעין עצלה באוכלוסייה מוערך בכשלושה אחוזים, והיא הגורם השכיח ביותר לירידה בראייה אצל ילדים. עין עצלה היא למעשה מנגנון מוחי שגורם להעדפת עין אחת על פני השנייה. היא יכולה להתפתח עד גיל שמונה-תשע, אולם זה גם פרק הזמן שבו אפשר לטפל בבעיה ביעילות.
הסיבות השכיחות לעין עצלה הן: פזילה, הבדל תשבורת בין שתי העיניים או שגיאות תשבורת גבוהות, כל גורם המסתיר את ציר הראייה. חשד לפזילה, ובייחוד פזילה פנימה (כשהעין בורחת לכיוון האף) בגיל זה, מצריך פנייה לרופא עיניים ילדים שיאבחן אם יש פזילה, ובעיקר אם קיימת עין עצלה. תשבורת היא אופן השבירה של קרני האור הנכנסות לעין על ידי הקרנית והעדשה. במקרים של קוצר/רוחק ראייה, יש צורך לתקן את התשבורת על ידי שימוש במשקפיים.

האבחון

בישראל מתבצעות בדיקות סקר לאבחון בעיות עיניים אצל ילדים בשלבים הבאים:

ליילודים: בבתי החולים מבוצעת בדיקת "החזר אדום" לאחר הלידה. במהלך הבדיקה, אור מוקרן לאישון העין, ובמצב תקין חוזר אור אדום אחיד מקרקעית העין. הורים לתינוקות ששוחררו ללא בדיקה זו (הדבר מצוין במכתב השחרור) צריכים לפנות בהקדם לרופא עיניים להשלמת הבדיקה (יש לציין כי בדיקת "החזר אדום" מבוצעת ברוב בתי החולים, לא בכולם).

לתינוקות: במסגרת טיפת חלב מבוצעת בדיקה של מעקב אחר חפץ, כחלק מבדיקת התפתחות התינוק בגיל שישה-שמונה שבועות.

לפעוטות: בגיל שלוש נערכת בטיפת חלב בדיקת ראייה שגרתית (ויזוס). אם מתגלה בעיה, ההורים מופנים עם הפעוט לרופא עיניים.

לילדים: בכיתות א' ו-ח' מבוצעות בדיקות עיניים בבית הספר במסגרת הבדיקות השגרתיות של בריאות התלמיד.

אבחון לפי גיל

בגילאי 0-2: מערכת הראייה ומנח העיניים מתייצבים במהלך חצי השנה הראשונה לחיים. במקרה של פזילה מולדת - אם לא מטפלים בה עד גיל שנתיים עלולה להיות לכך השפעה מכרעת על מערכת הראייה של הפעוט, משום שהיא עלולה לשבש את התפתחות מערכת הראייה באופן משמעותי.
פזילה יכולה לנבוע משני ליקויי ראייה אפשריים: ליקוי בשריר העין או בעיה רפלקטיבית לא מתוקנת, כלומר קוצר ראייה. חשוב לפנות לרופא עיניים לאיתור הסיבה לפזילה. ברוב המקרים משקפיים יפתרו את הבעיה.

בגילאי 2-6: מאותרות מרבית בעיות הראייה, למרחק או מקרוב. אם יש פזילה חשוב לטפל בה, מכיוון שמערכת הראייה מתפתחת עד גיל שש, אך ההשלכות אינן קריטיות כמו בגיל הינקות.

בגילאי 6-12: בדרך כלל מדובר בקוצר ראייה שמתגלה במהלך הלימודים. משקפיים (או עדשות מגע החל מגיל ההתבגרות) יהוו פתרון לבעיה. כמו כן, בגיל זה חשוב לעבור בדיקת עיוורון צבעים כדי לשלול פגיעה בהתפתחות הקוגניטיבית והחברתית של הילד.

בדיקות השגרה המומלצות על ידי איגוד רופאי העיניים בישראל:

גילאים: 0, 0.5, 1, 2.
מה נבדק: ראייה, עפעפיים, תנועות עיניים, תגובת אישונים והחזר אור אדום.
מי בודק: רופא ילדים; אצל ילודים בסיכון - מומחה עיניים ילדים.
מה מחפשים: פזילה, עין עצלה צניחת עפעף, קטרקט, גידולים.

גילאים: 3,5,10.
מה נבדק: בדיקה מלאה.
מי בודק: רופא עיניים.
מה מחפשים: פזילה, עין עצלה, קוצר ורוחק ראייה.

הורים, שימו לב לסימנים

פעמים רבות הילדים, ובוודאי הפעוטות, אינם מודעים לבעיה בראייה ואינם מתלוננים, ועל כן אנו מניחים שהכל כשורה. בעיות ראייה אצל ילדים ופעוטות אינן פשוטות לזיהוי, בעיקר לעין לא מקצועית. לכן הורים בעלי קוצר ראייה או רוחק ראייה בינוני וגבוה צריכים להיות ערניים במיוחד, שכן המרכיב התורשתי בולט, בעיקר בשגיאות תשבורת בילדים. בכל מקרה, שימו לב לסימנים הבאים אצל פעוטות וילדים:

  • הילד מכווץ את עיניו בניסיון למקד את הראייה, משפשף רבות את עיניו או ממצמץ.
  • הילד מטה את ראשו, סוגר עין אחת, מכווץ את שרירי הפנים.
  • הילד מקרב באופן קיצוני את הצעצוע או האוכל לעיניו.
  • הילד אינו ממקד מבט בפרצופים.
  • הילד נתקל בחפצים ונופל.
  • הילד מתקרב מאוד לטלוויזיה בעת צפייה.
  • הילד מתלונן על כך שהוא לא רואה טוב מהלוח בכיתה.


מצבים הדורשים פנייה לרופא, בכל גיל:

  • חבלה בעין.
  • עין אדומה.
  • טשטוש ראייה.
  • כאב עיניים.
  • ראיית נקודות שחורות מרחפות.
  • ראיית הבזקי אור.
  • ראיית תמונה מעוותת.
  • תחושת יובש קיצוני.


בכל מקרה של ספק לגבי הראייה, בכל גיל ובכל שלב, מומלץ לפנות לרופא עיניים ילדים כדי שיבחן את הראייה. האופטומטריסט בודק את המערכת האופטית של העין ומוסמך לתת מרשם למשקפיים, אולם מתן מרשם מדויק מחייב בדיקת הרחבת אישונים, דבר המורשה רק לרופא העיניים. לכן מומלץ לגשת לרופא העיניים, שם תתבצע בדיקת עיניים מקיפה בהרחבת אישונים, מלווה בבדיקת תשבורת, והפנייה לאופטומטריסט להתאמת משקפיים לפי הצורך.

הטיפול: לי בקצה החוטם

משקפיים מותאמים לכל ילד באופן אישי ובהתאם להפניית רופא:

לתינוקות עד גיל שנתיים: מתאימים משקפי סיליקון רכים במיוחד עם עדשות פלסטיק מצופות נגד שריטות. המשקפיים עשויים מחומר היפואלרגני המיועד לעור העדין של התינוקות.

מגיל שנתיים ומעלה: המשקפיים הופכים לאביזר אופנתי לכל דבר. ילדים כיום רוצים משקפיים אופנתיים, וחשוב שיבחרו אותם לפי טעמם האישי. האידיאל הוא לשלב את בחירתם עם נוחות, עמידות ומחיר סביר. לרוב לילדים מוצעת מסגרת עגולה עם גשר מסיליקון ועדשות פלסטיק מיוחדות נגד שריטות (למניעת שבירה בעת נפילות וקפיצות).

מימון: חוק ביטוח בריאות ממלכתי לא נותן מענה למימון רכישת משקפיים, שעלותם מגיעה למאות ולעיתים אף לאלפי שקלים. משרד הבריאות מעניק כיום מימון רק לילדים עם בעיות ראייה קשות מאוד. עם זאת, בחלק מקופות החולים ניתן סבסוד עבור משקפיים לילדים במסגרת הביטוחים המשלימים.

ייעוץ מקצועי:
ד"ר איתי בן ציון - רופא עיניים לילדים ומנתח בכיר בשירות לרפואת עיניים ילדים ופזילה בבתי החולים שיבא, תל השומר ובני ציון חיפה.
דבורה אסיה - אופטומטריסטית ראשית ברשת אופטיקה בליסימה.

הכתבה המלאה במגזין הורים וילדים, ספטמבר 2010. לקבלת גליון במתנה לחץ כאן.

>> מחקר: ניתן לאבחן קשיי קשב וריכוז כבר מגיל 4