ילד ליד מגש ירקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מזון אורגני בריא יותר? לא בטוח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עולם התזונה העולמי געש לפני כחודש וחצי, כאשר פורסם מחקר גדול, המפורט והמקיף אי פעם, בנושא המזון האורגני, אשר הטיל ספק בסגולותיו הבריאותיות הייחודיות. המחקר הכיר בכך שהמזון האורגני הכה פופולרי, ויקר בהתאם, מכיל רמות פחותות בהרבה של חומרי הדברה, חיידקים ואנטיביוטיקה, ונקבע רשמית כי המזון האורגני אמנם מזיק פחות, אך גם טען כי הוא אינו מועיל באיזה אופן מיוחד לגוף. כעת מצטרפת האקדמיה האמריקנית לרופאי ילדים לקלחת האורגנית ויוצאת בהצהרה המכוונת אל כל ההורים המתלבטים האם להשקיע את ממונם במזון זה. "היתרונות הבריאותיים של אוכל אורגני אינם חד משמעיים", נמסר מהארגון, "ואין אף מחקר שהראה שיפור פיזי אצל ילדים בעקבות צריכת מזון אורגני".

תירס ובצל אורגניים? אין צורך

הארגון ייצא באופן מסודר בהכרזה מרעישה זו במסגרת גליון נובמבר של כתב העת האמריקני לרפואת ילדים, אך הנושא כבר מכה גלים. מדובר במאמר שלוקח בחשבון את כל המחקרים שנערכו בנושא בשנים האחרונות, ועוסק בבשר, חלב וירקות אורגניים. "כל ההוכחות עד כה לא תומכות ביתרון תזונתי משמעותי של מזון אורגני מול מזון רגיל", אומר ד"ר ג'ואל פורמן, רופא ילדים בכיר בבית החולים הר סיני בניו יורק ואחד מכותבי המאמר. "מזון אורגני אכן חושף את הצורכים אותו למינונים נמוכים יותר של חומרי הדברה ובקטריה, אך נדרשים מחקרים ארוכי טווח על מנת לקבוע האם יש לכך משמעות בריאותית.
אי אפשר לומר שיש לנו החלטה רשמית של מאה אחוז בנושא, וחשוב לזכור שרכישת המזון האורגני מאפשרת להעניק לבני המשפחה חשיפה פחותה לחומרים אלה, אך אין לנו כל הוכחה שחשיפה פחותה זו אכן מיטיבה עם הבריאות".

כזכור, במסגרת המחקר הגדול של אוניברסיטת סטנפורד שפורסם בתחילת ספטמבר, נמצאה אותה הבשורה ממש, אך השוק האורגני נותר משמעותי, ומגלגל כ-30 מיליארד דולר בשנה רק בארה"ב, כאשר כ-12 אחוזים מהירקות והפירות שנמכרים במדינה מגיעים מגידול אורגני.  שוק מוצרי החלב האורגניים גדל מאז, ועומד על 6 אחוזים מכל מוצרי החלב הנמכרים. יש הטוענים כי כל המאמרים מסוג זה מקודמים ומיוצרים על ידי תעשיית המזון הסטנדרטית, המאויימת מהנתח ההולך וגדל שנוגס בה השוק האורגני.
כך או כך, האקדמיה לרפואת ילדים החליטה לצאת בהצהרה מיוחדת לקהל ההורים, ולהזכיר להם שהדבר המשמעותי יותר מתזונה אורגנית, היא תזונה העשירה בפירות וירקות, חיטה מלאה ומוצרי חלב בעלי אחוז שומן נמוך. "היתרונות של צריכת תזונה המורכבת מאלמנטים אלה היא מוכחת היטב מחקרית, ובזה יש להתמקד", מזכיר ד"ר פורמן.

להורים שבכל זאת מעוניינים לרכוש מזון אורגני, מציע ד"ר פורמן לרכוש מזונות שחומרי ההדברה והכימיקלים השונים נוטים להשאיר בהם יותר סימנים, כמו תפוחים וענבים, ולחסוך כסף על תירס ובצל, שלרוב מכילים פחות חומרי הדברה.

"בעיניי, מזון אורגני הוא עדיף, גם אם אין לו השפעה מיידית, מכמה בחינות", אומרת התזונאית הקלינית גאיה פינקל כהן. "גם מהסיבה הסביבתית, שכן בצורה זו אנו פחות מזהמים, דואגים לאיכות הסביבה וגם תומכים בחקלאות הזו. גם מבחינה בריאותית זה עדיף. אפילו שגופנו יודע לקבל רעלים כאלה ולהסתגל אליהם, אין ספק שזה לא טוב לו. בטווח הארוך אנו רואים כל הזמן מחלות אוטואימוניות, אידיופטיות וסרטן שאין לדעת מנין הגיעו. ככל שאנו צוברים יותר רעלים מכל הכיוונים, מהמזון, המים, האוויר ומכשירי החשמל, זה הולך ועולה. מדובר באוכל שהוא  נקי יותר, ובשמירה על הטבע".

על פי תוצאות שמדד איגוד המגדלים האמריקני, אלה המזונות הנגועים ביותר בחומרי הדברה, אותם עדיף לשקול לקנות אורגני: תפוחים, סלרי, תותים, חסה, שעועית ירוקה, תפוחי אדמה, מלפפונים, תרד, אפרסקים, נקטרינות וענבים.

>> רוצים לקבל את החדשות הכי חמות בנושא הורות? תעשו לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"

>> אולי קודם כדאי שתשכנעו אותם לאכול ירקות