רבות כבר נאמר ונכתב בנושא של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. בשנים האחרונות אנו עדים יותר ויותר לעלייה במודעות לתופעה של הפרעות קשב וריכוז, עלייה באבחון שלה וכן שיפור ביכולת ההתמודדות עימה. לפי הרפואה המערבית כ-10% מהילדים מוגדרים עם הפרעת קשב וריכוז - הפרעה ביכולת הקשבה, ריכוז, הסחת דעת ותשומת לב, אי שקט, היפראקטיביות ועוד. הרפואה הסינית מתייחסת לתופעה מעט אחרת, מבחינת המטפלים ילדים צעירים אמורים להיות יותר אנרגטיים, עם טמפרמנט נמרץ יותר. הפיזיולוגיה שלהם שונה מזו של אדם מבוגר, אמנם מצד אחד איבריהם טהורים ומלאי חיים והנפש מאירה אך מצד שני מערכת העיכול, הנשימה וכל מה שקשור בהתפתחות וגדילה עדיין נמצאים תחת התפתחות ולא הגיעו עדיין למלא תפוקתם ותפקודם. ועל כן בוודאי אין להתייחס אליהם כאל מבוגרים קטנים.

במוסדות הטיפול בסין, לא ממהרים לתת טיפול תרופתי וגם אם האבחון מלמד על כך שיש להעניק טיפול תרופתי הוא הרבה פעמים יהיה אינטגרטיבי וישלב טיפול מסורתי. במקרים רבים בהם נבחין כי הילד לא נינוח, לא מרוכז, מאופיין בטמפרמנט נמרץ, המטפלים המקצועיים לא ימהרו להגדיר את הילד המטופל כמי שחולה או שסובל בהכרח מהפרעת קשב, שכן במקרים רבים יתגלה חוסר איזון באיברים בגוף, כמו: חולשה של מערכת העיכול- אלמנט האדמה והמרכז שמאד קריטיים בחייו של הילד, וכו', או חוסר איזון נפשי/רגשי שקשור לאיבר הלב במיוחד, וניתן להגיע חזרה לאיזון על ידי טיפול משולב של דיקור, צמחים ותזונה מתאימה.

קודם כל, הרגלים

קיימים כמה טיפוסים של ילדים עם הפרעות קשב, בדרגות חומרה שונות. השלב הראשוני המומלץ בכלל לטיפול עם הפרעת קשב הוא הקניית הרגלים קבועים וסדר יום קבוע לאותם ילדים. בשונה מאוד מילדים בישראל הילדים בסין מאוד מסודרים, מאורגנים וממושמעים ואז גם אם יש הפרעה היא פחות באה לידי ביטוי. המשמעת והמסגרת נותנים לילד תחושה של גב חזק ובטחון ומאפשרים לו סביבה בה נוח לו להיות מרוכז וממורכז, אם נרצה לסייע לילדינו הלוקים בהפרעה כזו יהיה חשוב מאוד לדאוג לסדר יום מסודר ומאורגן.

הטיפוס המורכב ביותר וזה שסובל מהפרעה הקשה ביותר הוא זה שסובל מיתר חום, עומס ליחה ועומס על פתחי הלב (ביטוי ברפואה סינית). ילדים אלה מאופיינים בהיפראקטיביות, התקשורת שלהם עם העולם החיצוני לא נעימה, יש מעין מחסום בין הילד לעולם סביבו. מדובר בטיפוס חסר שקט ומנוחה, אימפולסיבי, בעל נטייה להתפרצויות ואף לאלימות. כל אלה נגרמים בשל חוסר איזון המוביל למחשבה לא בהירה וחוסר שקט וכך נוצרות גם תגובות לא פרופורציונאליות.

במקרים אלה נכון יהיה לבחור בטיפול שיאזן את עודף הליחה המשפיע על מפתחי הלב וגורם לניתוק מהסביבה, וכן טיפול שיאזן את החום המשפיע על הכבד והלב. בתרגום חופשי המשמעות היא: לבחור בתזונה ללא מוצרי חלב, לוותר על מזון מתועש, לבחור יותר מזון צמחוני או לא מעובד, להפחית בשר אדום באופן משמעותי וכמובן לשלב טיפול בצמחים סינים ודיקור.

הטיפוס השני, מאופיין בדיוק ההיפך מהראשון: מדובר בילדים יותר חולמניים, פחות היפראקטיביים. הם רגועים ונחשבים "ילדים טובים" לפי הערכת המורים במערכת החינוך אך קשה להם להתרכז. מחשבתם מאופיינת עם נטייה לנדוד. הרפואה הסינית מגדירה את הקבוצה הזו כילדים עם צ'י הטחול ודם הלב חלשים. כלומר, הטחול קשור לאלמנט האדמה המתקשר ליכולת להתרכז ודם הלב חלש משמעו היכולת המנטאלית של הילד.

ברוב המקרים ילדים אלה יהיו בררניים מאוד במזון שהם צורכים. לכן יהיה חשוב מאוד להקנות להם הרגלי תזונה טובים יותר. לגוון עבורם את סוגי המזון. וכן כדאי לשלב טיפול התנהגותי, כלומר  קביעת סדר יום מאורגן על פי זמנים ורצף הגיוני, בנוסף, נכון יהיה לשלב פורמולת צמחים שתחזק את צ'י הטחול ודם הלב וכן דיקור לוויסות המרידיאניים הקשורים ללב ולטחול.

ילד מול מחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עדיף להימנע מצפייה בטלוויזיה בלילה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הטיפוס השלישי נמצא בדיוק בשלב הביניים בין שני הראשונים. הוא מאופיין בחוסר איזון בין היין ליאנג של הכליות והכבד. ההתפתחות הפיזית של הילד "מושכת" אנרגיה מהכליות ומהכבד, על כן היאנג של איברים אלו פעיל מאד ונמצא שהוא פעיל מאד ביחס ליין והוא נוטה להתפרצויות פתאומיות. נוצר חוסר איזון המשתקף בהתפרצויות והתנהגויות אימפולסיביות ללא רצף הגיוני או רציונאלי, הפרעת הקשב מתבטאת במקרים אלה בהתפרצויות כעס וגם בחוסר ריכוז. למרות ההתנהגות ההיפראקטיבית יש לזכור שהבסיס הוא חוסר יין ולכן הילד בעצם חלש. הוא היפראקטיבי בעיקר בסוף היום כשהוא עייף או כשהוא מאד מרוגש לפעמים אחרי צפייה בטלוויזיה או משחקי מחשב.

אפשר לטפל בילד בדיקור אם כי יש לו נטייה דווקא לפחד מהמחטים, שימוש במוקסות לחימום נקודות הדיקור יהיה יותר טוב מדיקור. צמחי מרפא סיניים גם יעילים מאד, אם כי חלקם הגדול יסלדו מן הטעם. תה קמומיל או פסיפלורה יהיה יעיל במקרים מתונים. כדאי שהילד ינוח היטב, יישן מוקדם יחסית, ימנע מצפייה בטלוויזיה בלילה וממזונות עתירי סוכר.

חוסר האיזון של שלושת הטיפוסים יכול להיגרם גם בשל משברים במשפחה או משברים חברתיים. ילדים פחות אוהבים שינויים, הם זקוקים ליציבות וקרקע יציבה - כל שינוי מוביל לחוסר איזון. כמו כן הוא יכול גם להיגרם משעות מסך/ כורסא רבות מדיי לעומת חוסר בפעילות גופנית.

היתרונות של הרפואה הסינית היא התאמה מדויקת יותר של הטיפול. יהיו ילדים עם הפרעות קשב שהטיפול הנכון והמדויק עבורם יהיה ממש ההיפך מילד אחר. האבחון מאוד חשוב, הוא מדייק את הטיפול והופך את ההתמודדות עם ההפרעה לאחרת לגמרי.מה שכן, שילוב של פעילות גופית תיטיב מאוד עם שלושת הטיפוסים, במיוחד פעילויות המשלבות משמעת וסדר כמו: ג'ודו, קראטה, בלט, ריקוד. כל מה שיחייב את הילדים משמעת וכל מה שיאפשר לתעל את האלימות/מרץ למקום טוב יותר.

הכותב הוא סגן מנהל ביה"ס לרפואה סינית במכללת רידמן, ובין מקימי המרכז הישראלי סיני לרפואה סינית מסורתית במכללת רידמן