שיהיה ברור: אף אחד לא מאשים אתכם. היה ממש, ממש חם, ולפני זה היה ממש, ממש קר, ואתם עובדים, ויש מלא סידורים – אבל לכבוד השנה החדשה, לכבוד הסתיו הנעים שבחוץ ולכבוד זה שבאמת הגיעו מים עד נפש, הגיע הזמן להתחיל לזוז. כולנו משתמשים בילדים בתור תירוץ לדלג על פעילות גופנית, ולכן, החלטנו למשוך את השטיח מתחת לטיעונים המוכרים, ולתת לכם טיפים מועילים איך לעשות פעילות גופנית עם הילדים.

כושר לילדים (צילום: istockphoto)
חפשו בכל דבר שאתם עושים אפשרות לעשות כושר | צילום: istockphoto

ילדים רגועים יותר

"אין שום דבר רע בצפייה משותפת בטלוויזיה או בפעילות אחרת שעושים בין ארבעה קירות, אבל אם זאת הפעילות היחידה שלכם ושל ילדיכם - רצוי שתגוונו", אומרת גל גבע, מדריכת כושר ופילאטיס ב"שוונג", שתרמה לנו כמה טיפים מועילים וחשובים במיוחד. "פעילות גופנית סדירה, במיוחד אם היא מתאימה לאופי ולטעם של בני המשפחה, תיצור עניין אצל הילדים, תרתום אותם לפעילות ותגרום גם לכם לפתח תחושת מחויבות להרגל החדש.

"פעילות גופנית מרגיעה ותורמת לאנרגיות חיוביות ולתחושת רגיעה - במהלך פעילות גופנית משחרר הגוף אנדורפינים - אותם אנדורפינים שמשתחררים גם אחרי צחוק ממושך, בזמן שאוכלים שוקולד וכאשר מתאהבים - ותורמים לתחושה טובה, רוגע ושלווה. ומי לא היה רוצה ילד רגוע ושלו? זאת, כמובן, בנוסף ליתרונות הברורים, כמו חיזוק השרירים, מניעת השמנה, שיפור הקואורדינציה ושיווי המשקל ופריקת האנרגיה, משאת נפשו של כל הורה לילדים קטנים. והכי חשוב: כשאתם נותנים לילדים דוגמה אישית, ומכניסים אותם יחד אתכם לשגרה של פעילות גופנית מגיל צעיר, אתם מגדילים את הסיכוי שיהפכו גם למבוגרים פעילים ובריאים יותר".

אז אחרי שהשתכנעתם, הנה כמה טיפים מועילים להתחלה מוצלחת:  

1. נא להתלבש בהתאם. כשאתם חוזרים מהעבודה ולוקחים את הילדים לגינה, עברו רגע בבית והחליפו לבגדים נוחים, שלא תחששו ללכלך ושלא ייתנו לכם תירוץ לשבת בצד עם הסמארטפון (והבמבה שהבאתם "בשביל הילדים") בזמן שהם מוציאים אנרגיה לבד. מעבר לחיזוק הקשר עם הצאצאים, תתפלאו כמה קלוריות אפשר לשרוף בטיפוסים חוזרים ונשנים למגלשה.

2. להוציא יומנים. אין כאן הרבה מקום לספונטניות. בדיוק כמו שהרגלתם את עצמכם לקבוע ביומן 'זמן זוגי' מאז שהפכתם להורים, אחרי שגיליתם ששוב עברו חודשיים בלי שניהלתם שיחה שלא עסקה בתכולת החיתול האחרונה של האוצרות שלכם – הגיע הזמן שתתרגלו גם לקבוע זמנים לפעילות גופנית. תתחילו בקטן, פעם בשבוע (עם תזכורת שתקפוץ לכם שעתיים לפני, בשביל ההכנה הנפשית) – ממשהו שכתוב שחור על גבי צג הרבה יותר קשה להתעלם מאשר מתכנית אמורפית "אולי ללכת לרוץ בפארק עם העגלה מחר".

3. הרגילו את הילדים, ואת עצמכם, ללכת ברגל. פשוט קבלו החלטה שמעכשיו לא נוסעים יותר עד המכולת, הגן או החבר הקרוב, אלא יוצאים החוצה והולכים. גם אם זה ייקח לכם 10 דקות יותר מאשר באוטו, גם אם תזיעו טיפה וגם אם הילדים יקטרו – מדובר בשינוי קטן שמביא שינויים גדולים.

משפחה מתעמלת (צילום: kzenon, Istock)
אפשר לשחד בהתחלה, אחר כך זה יהפוך להרגל | צילום: kzenon, Istock

4. נצלו את מה שהסביבה מציעה. ממש לא חייבים להירשם לחוג בסגנון "צועדים עם ילדים" או לקאנטרי עם סילבוס עמוס בפעילויות לגיל הרך. אם רק מסתכלים קצת מסביב מגלים שבסביבה שלנו יש לא מעט מתקנים שיכולים לשמש אותנו בפעילות גופנית: מדרגות, מתקני ספורט בגני שעשועים ואפילו מטלות כמו שטיפה שבועית של הרכב, טיול עם הכלב או עבודה בגינה יכולים להוות עוגנים של פעילות גופנית.

5. לא חייבים לצאת. אם מה שמרתיע אתכם בפעילות גופנית הוא אלמנט היציאה מהבית, אתם יכולים להכריז על שיעורי ספורט ביתיים. שימו מוזיקה, הביאו כדורים (ולמתקדמים: חישוקים, חבלי קפיצה וכדורי פיזיו), הרחיקו חפצים שבירים ותנו להם (ולעצמכם) להוציא אנרגיות בלי לצאת מהמזגן. ממש לא צריך להיות חיה הלפרין, כל אלתור כיפי, מריקוד ועד המתיחות שאתם זוכרים במעומעם משיעורי הספורט בתיכון נחשב.

6. שחדו. אפשר להתווכח על ההיבטים החינוכיים של מתן שוחד, אבל על דבר אחד אי אפשר לערער: זה עובד. כדי להכניס את הפעילות הגופנית לשגרה, הציבו אותה בהתחלה כתנאי – למשל, חצי שעה של משחק כדורגל משותף לפני שהולכים לאכול פיצה, ובהמשך, בתקווה, היא תהפוך לצ'ופר בפני עצמה.

הטיפים ניתנו לקראת Good Life Festival  של סופר-פארם, שיערך בחול המועד סוכות ויציע מגוון פעילויות ספורט בחינם לכל המשפחה.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" כבר עשיתם לייק?

>> צפו: איך הופכים את התינוק למתקן כושר