ילדה שמנה מול ג'אנק פוד (צילום: istockphoto)
ארוחות לא מסודרות והרבה חטיפים | צילום: istockphoto

אמהות עובדות - כאילו שהמשא הכבד על הכתפיים שלכן לא היה מספיק, מצטרף עכשיו מחקר חדש ומעיק שמבקש שתפנו עבורו מעט רגשות אשמה וכאב לב. על פי החוקרים: ככל שתעבדי יותר, כך יהיה ילדך יותר שמן ופחות בריא.

אמא עובדת מבשלת פחות

מחקרי עבר דומים הראו ששעות עבודה ארוכות של האם יוצרות סיכון גבוה להפרעות קשב וריכוז, אסתמה ודיכאון. המחקר הנוכחי, שנערך במימון מכון יוניס קנדי שריבר לבריאות הילד, ופורסם בעיתון האמריקני "התפתחות הילד", מצא הקבלה ישירה בין כמות הזמן שאמהות מבלות מחוץ לבית לבין עודף משקל אצל ילדים. על פי המחקר, ילדים העלו חצי ק"ג מעבר למשקל הרצוי על כל חמישה חודשי עבודה של האם, וככל שהאם עבדה יותר, כך עלה משקל הילדים. המחקר בדק 990 ילדים בכיתות ג', ה' ו-ו', בעלי גובה ממוצע, וההשפעה היתה חזקה יותר ככל שהילדים היו יותר מבוגרים והאמהות עבדו יותר זמן. על פי הנתונים עליהם התבססו החוקרים, ב-35 השנים האחרונות שיעור האמהות שמחזיקות במשרה עלה מ-50 אחוזים למעל ל-70 אחוזים. במקביל, הוכפלו מקרי השמנת היתר בילדים פי שלוש.

"מחקרים שנערכו בנושא בעבר מצאו את הקשר בין שעות עבודה שבועיות של האם לבין המשקל", אומר החוקר הראשי, ד"ר טארין מוריסי מאוניברסיטת אמריקן שבעיר וושינגטון. "לקחנו את הממצא הזה צעד אחד קדימה ומצאנו את הנוסחה. חילקנו את הנושא לשנות עבודה לעומת קילוגרמים עודפים כדי להבין את האפקט המצטבר שיוצרת אצל הילד הקריירה של האם".

על פי תוצאות המחקר, השמנת היתר של ילדים לאמהות עובדות מתרחשת בעיקר מהסיבות הבאות:
1. לאמהות עובדות יש פחות זמן להתעסק בתכנון ארוחות, בישול ורכישת חומרי גלם בריאים.
2. אמהות עובדות "מפצות" את ילדיהן יותר על השעות החסרות בעזרת מאכלים לא בריאים.
3. ילדים לאמהות עובדות מבלים פחות זמן בחוץ ועושים פחות פעילות גופנית.
4. ילדים לאמהות עובדות צופים יותר בטלוויזיה.

"חשוב להדגיש שמדובר בגורמים סביבתיים שקורים בגלל שהאם לא נמצאת, ולא במשהו שקשור בעבודתה", מדגיש מוריסי. "אנחנו לא מעוניינים לבקר אמהות שעובדות. רק לאותת ולהתריע על הנסיבות הסביבתיות שמתרחשות בעקבות ההיעדרות שלהן. חשוב להיות מודעים לדברים האלה וכי יש מה לעשות כדי לשנות את התמונה".

מה אפשר לעשות?

"כיום השמנה היא ממש מגיפה", אומרת אוסנת יעבץ, דיאטנית קלינית ומטפלת בדיקור יפני. "אני מטפלת בהרבה בני נוער, ויכולה לומר מניסיון שזה נכון שאמהות שלא נמצאות משפיעות על הרגלי האכילה והפעילות של ילדיהן. הם אוכלים באופן לא מסודר חטיפים ופיתות עם כל מיני דברים, ולא מגיעים לתחושת שובע. אבל יש גם לא מעט אמהות שנמצאות בבית ועדיין הילדים יושבים כל היום מול הטלוויזיה ואוכלים אוכל לא בריא".

קבלו כמה טיפים חשובים שיכולים לעשות הבדל גדול בבית של אמא שעובדת:

1. קבעו חוק בבית שלא אוכלים מול הטלוויזיה. מחקרים רבים הראו שמי שאוכל מול הטלוויזיה, הקשב שלו מוסח ולכן הוא אוכל הרבה יותר מבלי להגיע לתחושת שובע.

2. הגבירו את צריכת הירקות משמעותית ותדאגו לפתוח איתם את הארוחה. כך תבטיחו שהילדים לא יתמלאו לפני שיגיעו אליהם, ויקבלו את הוויטמינים החשובים.

3. תבשלו כמה שיותר אוכל מקמח מלא: פסטה מקמח מלא, אורז מלא, קינואה. אלה דברים שמבטיחים צריכה טובה של ויטמינים מסוג B וסיבים תזונתיים.

4. אל תבשלו אוכל מטוגן. את השניצלים והצ'יפס אפשר להחליף ברצועות חזה עוף עם פירה.

5. החליפו את החמאה בשמן זית.

6. הוציאו מהבית את המשקאות הקלים עם הסוכר, ותרגילו את כולם בבית לשתות מים או מיצים טבעיים.

>> ארה"ב: תינוק במשקל 6 ק"ג נולד בלידה טבעית