בילוי בחוץ יכול לחסוך את המשקפיים (צילום: חדשות 2)
בגלל שעיניהם של ילדים קטנות יותר, העדשה שלהם בעין מתאמצת יותר | צילום: חדשות 2
ילדים כיום צוברים שעות מסך רבות. נראה שאחת התנועות הראשונות שהם לומדים לעשות היא הזזת המסך באייפדים או בסמארטפונים של הוריהם. גם משרד החינוך מצטרף למהפכה הטכנולוגית כשבעתיד הקרוב ספרי הלימוד יעברו לפורמט דיגיטלי. על הקרינה ונזקיה כבר דובר רבות, אך מהן ההשפעות על הראייה בעקבות צפייה ממושכת במסכים השונים?

המחיר – פזילה

גם כשמדובר בעיתון או בספר, על מנת לקרוא אנו מפעילים מאמץ. בעין בריאה, קיימת מעין עדשה פנימית, שמתמקדת בעצמים ממש כמו זום של מצלמה, ותפקידה לעזור לנו לפקס את הראייה על עצמים הקרובים לעין. התבוננות על משהו קרוב יפעיל פי  3 מאמץ מאשר אם נתבונן על משהו רחוק. בגלל שעיניהם של ילדים קטנות יותר, העדשה שלהם בעין מתאמצת יותר מזו של אדם מבוגר.

לרוב אנו נחזיק ספר במרחק של 30 ס"מ, אך בגלל גודל העין והנטייה האופטית של הילדים זה כמו שאנו נקרא ממרחק של 15 ס"מ למשך זמן רב. עקב החשיפה הממושכת לפונטים קטנים, והמאמץ הניכר בקריאה, לחלק מהילדים הללו הדבר עולה בפזילה.

ד"ר יונינה רון-קלע, מומחית ברפואת עיניים ילדים ופזילה מרכז שניידר ורשת מרפאות "מור" מספרת שלקראת גילאי הבי"ס ילדים מגיעים עם תלונות על טשטוש ראייה, כאבי ראש חריפים  בקריאה, הפרעות במעבר מקרוב לרחוק. הממצאים לא יעלו בבדיקת ראייה הקלאסית, אלא רק בבדיקה מדוקדקת יותר

"אלו פזילות קטנות, לא משהו שניכר לעין. אם לפני 5 שנים זו הייתה תופעה אזוטרית וחריגה, היום אני רואה 2-3 כאלו ביום", אומרת ד"ר רון-קלע. עולה השאלה מה עושים?

אפשרויות הטיפול

בשלב ראשון מומלץ להקטין את זמן החשיפה עד כמה שניתן. במידה וזה לא עובד, אפשר להרכיב משקפיים. סוג המשקפיים שהם זקוקים לו הם לרוב משקפי מולטיפוקל, אלו הם משקפיים יקרים, המגיעים לעלות של אלפי שקלים, וזאת בגלל המנגנון המורכב המסייע לראייה רק מקרוב ולא מרחוק. ד"ר רון-קלע מציינת כי משקפיים אלו דורשים זמן הסתגלות.  

אפשרות אחרת היא לגשת לאורטופטיסט, המומחה לבדיקת תנועות עיניים כושר מיקוד ופזילה. בטיפול זה יינתנו תרגילי עיניים מיוחדים, והטיפול לרוב אורך מספר חודשים. "אורטופטיסטים נדיר למצוא בקופות חולים, הם נמצאים לרוב בבתי חולים ובאופן פרטי, והדבר כרוך בטרחה ובעלות רבה, עדיף לא להגיע לשם", מציינת ד"ר רון-קלע.

השיטה הכי טובה היא הימנעות. כאשר ילד מתחיל להתלונן על חוסר נוחות וטשטוש בראייה, כדאי להתייחס לדבריו ולהיבדק. הורים רבים נוטים לייחס את התלונות של הילדים לפינוק וניסיון הימנעות שלהם מקריאה.  

באיזה גיל מומלץ לקחת ילדים לבדיקות ראייה?

ההמלצה האמריקאית היא להיבדק 3 פעמים בגילאי שנה, שלוש וחמש. הבדיקה יכולה להתבצע בטיפות חלב או אצל רופאי עיניים לילדים. "הדגש הוא על משפחות עם היסטוריה של בעיות עיניים במשפחה, להן מומלץ להגיע בגילאים הללו, אך כשאין חשד לבעיה מומלץ להגיע סביב גיל 3", אומרת ד"ר רון-קלע ומדגישה כי לא כל ילד שישתמש באופן ניכר בסמארטפון יפתח בעיה. מלכתחילה יש לילדים אלו בעיה זניחה בעין שאילולא הסמארטפון ושימוש היתר בעדשה הפנימית היא לא הייתה מתפתחת לפזילה.

בנוגע למהפכת ספרי הלימוד אומרת ד"ר רון-קלע כי היא מקווה שיהיו אלה טאבלטים בגודל סביר ולא אייפון "אחרת נראה כמעט את כולם עם משקפי קריאה והאופטומטריסטים יעשו חיל".