התקופה האחרונה מציבה אותנו בפני דילמות חדשות - כאלה שמעולם לא חשבנו שנאלץ להתמודד איתן. לאחר שבתי הספר והגנים חזרו לפעילות ברוב היישובים, הורים רבים תוהים האם הגיעה העת להרפות את הרגל מדוושת הבלמים ולאפשר לילדים לקיים חיי חברה גם במגרש הביתי.

את השאלה הזאת הפנינו לשני הורים, שהציגו שתי גישות שונות. ניר, רעננה, אב לשתי ילדות בנות 4 וילד בן 9, מרגיש שהגיע הזמן להרפות: "הילדים כבר הולכים לגן ולבית הספר, הם פוגשים חברים, משחקים איתם בהפסקות. לכן, אני לא רואה כל סיבה למנוע מהם להיפגש עם חברים גם אחה"צ".

לעומתו, הגר מירושלים, אמא לילד בן 7, חושבת שעדיין מוקדם מידי למפגשים ביתיים: "אנשים שוכחים שהקורונה עדיין כאן ומתנהלים כרגיל. בעוד שבבית הספר מקפידים על ריחוק מסוים ועל שימוש במסכות, בבית אף אחד לא יכול לאכוף את זה. אותי זה בהחלט מלחיץ ואני מעדיפה לא לאפשר לבן שלי להתראות עם ילדים אחרי בית הספר בשלב זה, גם אם זה כרוך במחיר חברתי".

"לקיים מפגשים, אבל לפי ההנחיות"

ד"ר דב טשרנין, מומחה ברפואת ילדים ומנהל מרפאה בקופת חולים "כללית" במחוז שרון שומרון, מתוודה שהוא נתקל בשאלות רבות בסוגייה הזאת לאחרונה. לדבריו, אפשר להמשיך להפגיש בין הילדים, אך רצוי לפעול בזהירות: לא לארח יותר מחבר אחד באותו הזמן, לחטא את הצעצועים בהתאם לגיל ולערוך את המפגש בחצר או במרפסת.

"לפי ההנחיות של משרד הבריאות, מותר לקיים מפגשים ביתיים שכוללים עד שני משקי בית. לצורך הדוגמה, אפילו משפחה גרעינית של 10 אנשים, יכולה לארח משפחה נוספת עם מספר אנשים דומה, כל עוד מקפידים על שני משקי בית בלבד. עם זאת, אני מסכים שיש חוסר בהירות מסוימת לגבי השאלה כיצד כדאי לנהוג בפועל. הדבר החשוב ביותר הוא לא לאפשר מפגש עם ילד שאינו חש בטוב, גם אם הוא רק מראה תסמינים של צינון, ואפילו אם אחד מבני משפחתו אינו במיטבו". 

ד"ר טשרנין ממליץ גם לחטא את הצעצועים אחרי הפגישה, במיוחד בגילי הגן. "כדי לא להסתבך עם זה יותר מידי, מומלץ לאפשר לילדים לשחק במשחק אחד בכל פעם וכשהם מסיימים – לחטא אותו ולהוציא חדש. אגב, עדיף שהמפגש יעשה בחצר או במרפסת, שם הסיכוי להידבק פוחת, בייחוד בימים אלה שבהם מזג האוויר נעים בשעות אחה"צ ואין כל מניעה מכך.

"בנוסף, אני מציע לארח בשלב זה רק ילדים שנמצאים באותה 'קפסולת' למידה משותפת המוכרת ממסגרת הלימודים. ההיגיון הכללי שעומד מאחורי ההמלצות האלה הוא עניין סטטיסטי: ככל שהילד (או המבוגר) יהיו באינטראקציות עם יותר אנשים, כך עולה הסיכוי להדבקה, ולכן עדיף לצמצם בשלב זה את כמות האינטראקציות השונות. 

"בשורה תחתונה, אני חושב שבהחלט אפשר לקיים מפגשים, אבל חשוב לפעול לפי ההנחיות, ולא לארח באותו המעמד שני חברים משתי משפחות שונות", הוא מפרט. "לכן, אם למשל בבית נמצאים שני ילדים וכל אחד מעוניין להזמין חבר או חברה – מוטב לדאוג שזה לא יקרה במקביל. ככל שהילד (או המבוגר) יהיו באינטראקציות עם יותר אנשים, כך עולה הסיכוי להדבקה, ולכן עדיף לצמצם בשלב זה את כמות האינטראקציות השונות".

ומה אתם חושבים? נשמח לשמוע!