ילד בירוק עם משקפיים ופרצוף חמוץ מקבל זריקה בזרוע (צילום: Liza McCorkle, Istock)
רק 14% מהורי הילדים בגילאים שבקבוצת הסיכון השתכנעו לחסן | צילום: Liza McCorkle, Istock
הדיווח על מות הפעוט מפתח-תקווה שחלה בשפעת החזירים הקפיצה הורים ברחבי הארץ אל עבר סניפי קופות החולים במטרה לחסן את ילדיהם נגד שפעת. בקופת חולים מאוחדת דיווחו על עלייה של כ-50 אחוזים במספר המתחסנים בגילאים חצי שנה עד חמש לעומת השבוע שעבר, ובכללית סיפרו על עלייה בכמות הטלפונים שהתקבלו בסניפיה.

אך לא כל ההורים המודאגים שפנו לסניפים קיבלו את החיסון עבור ילדיהם. לקוחות "מכבי" גילו שבחלקם נגמר מלאי החיסונים. גם לקוחותיהם של "לאומית" ומספר סניפים ב"כללית", קיבלו תשובה דומה בחלק מהסניפים. רונן, אב לתאומות בנות שלוש, למשל, נחרד למשמע מותו של הפעוט ואשפוזן של שתי נשים בעקבות סיבוכים שגרמה המחלה, והתקשר הבוקר לסניף בלפור של קופת חולים מכבי בתל אביב כדי לתאם חיסונים לבנותיו. "נאמר לי שלא נותרו חיסונים. במוקד הטלפוני הסבירו לי שבמחשב מופיע דווקא נתון אחר", הוא מספר, "אבל כשחזרתי אל הסניף הסבירו לי שבגלל הביקוש הגבוה ביממה האחרונה החיסונים נגמרו וביקשו שנבדוק שוב ביום ראשון". לקוחות שפנו לסניפי מכבי בשכונות אזורי חן, הדר יוסף ושוסטר ברחבי תל אביב גילו גם הם שלא נותרו חיסונים בסניף.

במכבי שירותי בריאות מנסים להרגיע את ההיסטריה ומוסרים כי נותרו עוד כמה אלפים בודדים של חיסונים שבמידת הצורך יועברו מסניף אחד לאחר, או לחלופין יוכלו הלקוחות לגשת לסניף אחר בו קיים החיסון ולעשותו. על לקוחות המעוניינים להתחסן וגילו כי לא נותרו חיסונים בסניף אליו הם שייכים, לבדוק באיזה סניף נותרו החיסונים, להודיע לאותו הסניף מתי בכוונתם להגיע ולבקש שישמרו  את החיסון עד אז.

ב"מכבי" טוענים כי נראתה תכונה יוצאת דופן בסניפים הבוקר. בנוסף, מציינים שם כי לא צפו פניות רבות בשלב זה של העונה. "באופן טבעי בשלב זה של העונה, מצטמצם מלאי החיסונים", מסבירים שם, ומדגישים כי החיסונים מוגבלים בתוקפם לתקופה של כעשרה חודשים בלבד ולכן מלאי החיסונים מחושב כדי שלא יצטרכו להשליך חיסונים לפח ולבזבז את כספי הציבור.

עם זאת, ב"מאוחדת" מדווחים דווקא אחרת: "כל האנשים שחשוב להם להתחסן או לחסן את ילדיהם מגיעים בדרך כלל בתחילת עונת החיסונים, בחודשי אוקטובר-נובמבר", אומרת ליאורה ולינסקי, מנהלת המחלקה לאיכות קלינית בקופת חולים מאוחדת, "אבל מה שניתן היה לראות הבוקר בסניפים הוא התעוררות של הורים ועלייה קלה במספר המתחסנים".  

"מדי שנה ילדים מתים כתוצאה משפעת ברחבי העולם"

"עונת החיסונים" הרשמית לפי משרד הבריאות מסתיימת בקרוב, בשבוע הראשון לחודש פברואר ולמרות זאת, בקופות החולים ובמשרד הבריאות עדיין ממליצים להמשיך להתחסן, ומספרים כי כרגע לא נראה מחסור במנות חיסון (כ-18.5 אלף חיסונים במלאי של מאוחדת ו-15 אלף בכללית, לעומת אלפים בודדים ב"מכבי" וכ-2,000 בלאומית). בקופות החולים מדגישים כי החיסון חשוב במיוחד עבור המשתייכים לקבוצות הסיכון, הכוללות: מבוגרים בני 65 ומעלה, הסובלים ממחלות כרוניות (כמו סכרת ואסתמה), נשים הרות וילדים בגיל חצי שנה עד חמש.

ולינסקי מ"מאוחדת" מסבירה כי "כל שנה במהלך העונה אנחנו נתקלים במקרים של אנשים שמתים משפעת. בדרך כלל מדובר בזקנים או בסובלים ממחלות כרוניות, אבל ברחבי העולם ניתן לראות מדי שנה גם ילדים שסובלים מסיבוכים ומתים בשל כך. הסכנה בגיל הזה היא היכולת המצומצמת של הילדים לשמור על ההיגיינה האישית שלהם, אחוזי ההדבקה הגבוהים יותר בקרב ילדים והנטייה הרבה יותר לפתח דלקת ריאות".

אבל למרות אותם מקרי מוות נדירים יחסית, מסבירה ולינסקי כי עדיין מרבית ההורים אינם משתכנעים וחוששים לחסן את ילדיהם."לצערי אנחנו לא מצליחים לשכנע את ההורים כמו שהיינו רוצים. בעוד ש-60% מהמבוגרים שרשומים אצלנו התחסנו, רק 14 אחוז מתוך הילדים בגילאים המשתייכים לקבוצות הסיכון מחוסנים".  לפי נתוני משרד הבריאות חוסנו השנה 146,159 ילדים בגילאי 6 עד 59 חודשים, המהווים 17.9% מכלל אוכלסיית הילדים בגילאים אלה. 

גם פרופ' רן בליצר, מנהל מחלקת תכנון מדיניות בריאות ומכון כללית למחקר של שירותי בריאות כללית, מסביר כי "בקרב ילדים יש שיעור יותר גבוה של סיבוכים במחלת השפעת. הסיבוכים הללו הם מאוד נדירים אבל הם קורים". פרופ' בליצר מדגיש כי "החיסון הוא חיסון יעיל ובטוח, הוא מכיל את כל הזנים שבודדו עד היום בכל הארץ וכדאי לכולם לקבל אותו, בוודאי אלה ששייכים לקבוצות הסיכון".

לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> שפעת החזירים: מהם התסמינים?