ויטמינים (צילום: istockphoto)
מנה עיקרית גדולה מדי תדחק את מה שלצידה | צילום: istockphoto

השמנת יתר היא אחת התופעות הנפוצות ביותר בקרב ילדים כיום. היא יוצרת שורה של מחלות, ביניהן סכרת, לחץ דם גבוה ומחלות לב, ומקצרת את תוחלת החיים. מחקר אמריקני חדש ממליץ להורים הדואגים לעשות שינוי קטן בהרכב הצלחת, שעל פי מסקנותיו יכול ליצור שינוי גדול: הקטנת המנה העיקרית, מסתבר, תעודד את הילד לצרוך יותר ירקות ופירות.

"אפשר להסתפק רק בחצי כריך ולצידו יותר ירקות"

במסגרת המחקר, שהתפרסם בכתב העת האמריקני לתזונה קלינית, השתמשו החוקרים בקפיטריה של בית ספר יסודי בפנסילבניה, והגישו לילדי כיתה א' במשך תקופה של שישה שבועות שש וריאציות של אותה ארוחה, כשבכל שבוע השתנו הכמויות בצלחת. המנה העיקרית היתה פסטה עם גבינה ולצידה הוגשו שעועית ירוקה, לחמניה מחיטה מלאה, חלב ורסק תפוחים טבעי.

הממצאים הראו שככל שהילדים קיבלו יותר פסטה הם אכלו פחות מהדברים האחרים. ככל שקיבלו פחות מהמנה העיקרית, רוב הילדים כמעט וחיסלו את כל הירק, הפרי, הלחמניה והחלב שלהם. מדובר בהבדל קלורי משמעותי: כאשר אכלו הילדים מנה עיקרית קטנה ויותר תוספות בריאות הם צרכו 315 קלוריות, לעומת הפעמים שהוגשה להם מנת פסטה גדולה, אז צרכו 506 קלוריות.

"הממצאים שלנו יכולים לתת להורים אסטרטגיה חדשה", אומרת ג'ניפר סבאג', חוקרת מאוניברסיטת פנסילבניה. "שיעור השמנת היתר בקרב ילדים מרקיע שחקים, וצריך לעשות הכל כדי שיאכלו יותר ירקות ופירות. צריכת הירקות והפירות אצל ילדים כיום היא הרבה מתחת למומלץ, ויש לזה משמעויות שהן גם מעבר למשקל עודף. אני ממליצה לשים לב לכמויות שמגישים. מנה עיקרית גדולה מדי תמיד תדחק הצידה את מה שלצידה. גם כששולחים ילד לבית הספר עם כריך, אפשר להסתפק בחצי כריך ולצידו יותר ירק ופרי. אי אפשר לצפות מילדים קטנים לעשות בחירות תזונתיות נבונות, ועלינו לעשות זאת עבורם".

הציעו לילדים בכל ארוחה מגוון מאכלים

"זוהי ממש ההנחיה שלי להורים", אומרת התזונאית הקלינית נאוה רוזנפלד. "המחקר הזה יכול לעזור לקדם את המוטו החשוב ביותר של תזונה נכונה ומאוזנת – לאכול מזון מגוון. כדאי להציג בפני הילד בכל ארוחה כמה שיותר מזונות שונים. אם רוצים שהוא יאכל ירקות, רק עגבניה ומלפפון לא יספיקו. צריך להציג מגוון. ילדים הם בררנים, זה חלק מהאופי וההתפתחות התקינה שלהם. הם מעדיפים תמיד את אותה פיג'מה, אותו חבר, סרט או סיפור, וכך גם עם מזון. הם אוהבים את המוכר. אני ממליצה לא לזנוח את המוכר אבל להגיש מנה קטנה יותר ממנו וסביבו להציג מגוון דברים אחרים וחדשים. לדעתי אם היו בודקים היו מגלים שדווקא הילדים הרזים הם אלה שאוכלים רק את המנה העיקרית, כי ילדים שמנים יאכלו הכל: גם וגם, כך שיש פה בעיקר חשיבות תזונתית, והעניין הקלורי הוא רק תוספת".

>> מאמא באהבה: ארוחות העשר הכי מושקעות