ילד בלונדיני באדום על דשא מחזיק כדורגל ומחייך (צילום: jupiter images)
הריטלין עוזר לשיווי משקל בעיקר בעת פעילות שדורשת חלוקת קשב | צילום: jupiter images

דיונים על מתן ריטלין לילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז, הופכים תמיד לסוערים במיוחד; יש כאלה שמצדדים במתן התרופה, לעומת הורים שמתנגדים לה. עכשיו מתברר שנמצא נימוק נוסף מדוע כדאי להשתמש בריטלין לטיפול בבעיות קשב: מחקר ישראלי חדש הוכיח שהתרופה משפרת גם את מערכת בקרת שיווי המשקל בעמידה. המסקנה מעודדת במיוחד לאור העובדה שילדים רבים שסובלים מהפרעות קשב, סובלים לעתים גם מקשיים ביציבה. 
המחקר, שבוצע באוניברסיטת בן גוריון והמרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, קובע כי תרופת הריטלין, הידועה כתרופה לילדים שסובלים מהפרעות קשב, משפרת את שיווי המשקל, בעיקר בעת פעילות הדורשת חלוקת קשב. תוצאת המחקר מתווספת למחקרים אחרים שמצביעים על שיפור בתפקודים נוספים כתוצאה משימוש בתרופה זו.

ריטלין יעזור לחולי פרקינסון?

"הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה הנוירופסיכולוגית הכי נפוצה אצל ילדים", מסבירה טליה יעקובי-פולישוק, מעורכי המחקר. "ילדים עם הפרעות קשב נמצאו גם כסובלים מבעיות של מוטוריקה עדינה, מוטוריקה גסה וגם בעיות יציבה. ניסינו לבדוק האם ילדים שבמילא מקבלים ריטלין בגלל הפרעת הקשב, יכולים לזכות לטיפול גם מהבחינה המוטורית, ונמצא שאכן זה כך".

עורכי המחקר, הסטודנטית לרפואה יעקובי-פולישוק וד"ר זמיר שורר מהמחלקה לנוירולוגיית ילדים במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, בדקו 24 ילדים בגילאי שמונה עד 16 שסובלים מהפרעת קשב. הילדים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: לקבוצת המחקר ניתנה תרופה מסוג ריטלין, ולקבוצת הביקורת ניתנה תרופת דמה מסוג פלסבו ריטלין.
הילדים נבדקו על מכשיר מיוחד שבודק יציבה, לפני קבלת הריטלין ולאחריו. כבר לאחר שעה וחצי נראה שיפור מדהים בשיווי המשקל של הילדים. חשוב לציין שזוהי הפעם הראשונה שיציבה נבדקת באמצעות מיכשור.
מדובר במכשיר בשם force platform, שזוהי למעשה פלטה בעלת חיישנים רגישים שיכולים לבדוק את התזוזה של מרכז הלחצים של הגוף. המכשיר בודק את התזוזה בצורה מאוד מדוייקת: ככל שהילד יציב יותר, כך הוא זז פחות. 

הקשר בין הפרעת הקשב לבעיות יציבה, מסבירה יעקובי-פולישוק, נובע מכך שלצורך יציבה טובה נדרשת מידה מסוימת של ריכוז, ולכן טיפול בהפרעת הקשב מטפל בהכרח גם בבעיות היציבה והמוטוריקה.
הסבר שני הוא שכנראה ריטלין מגביר את כמות הדופמין, הורמון במוח שפועל באזורים שאחראים על היציבה.
ממצאי המחקר הועברו לפרסום בכתב העת המדעי Journal Of Neurological Sciences. מחקרים נוספים יבדקו האם לטיפול בריטלין השפעה דומה גם על סוגי מחלות אחרות שפוגעות במערכת התנועה כמו פרקינסון.
"זה פלוס לטובת הריטלין", מסכמת יעקובי-פולישוק. "הוכחנו שילדים שמקבלים ריטלין לטיפול בהפרעת קשב יכולים להרוויח בעוד תחומים בחיים, ובנוסף יהיה מעניין לבדוק את השפעת הריטלין על קבוצות אחרות עם בעיות יציבה כמו קשישים או חולים במחלת פרקינסון".