שבעת המינים - ילדה אוכלת רימון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מתוק, מרענן ובריא. יותר טוב מזה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

סוכות כבר כאן, וכל הילדים למדו בגן ובבית הספר דברים שרובנו שכחנו כבר מזמן, כמו כיצד מכינים קישוטי סוכה, וגם שחג הסוכות נקרא חג האסיף. "על שם מה אסיף?", תשאל כל גננת ומורה בישראל את ילדיכם. הם, כרגיל, ישאלו אתכם, ואתם תלכו כמו ילדים טובים לוויקיפדיה, ותשיבו שחג הסוכות היה החג בו היו אוספים החקלאים את שבעת המינים בהם התברכה הארץ ומביאים אותם אל בית המקדש. שבעת המינים האלה, הם אכילים וטעימים הרבה יותר מארבעת המינים שאותם כולנו זוכרים בעל-פה. מדובר בקבוצת מזונות מצויינים, כאלה שלא מתקלקלים מהר, ואפשר לרכוב על ההתלהבות מחג הסוכות כדי להכניס אותם בערמומיות חגיגית לתפריט הסוכתי של הילדים.

לכל מי שזכרונו במינים לא בשיאו, נזכיר שמדובר בחיטה, שעורה (גריסים), גפן (ענבים), תאנה, רימון, זית ותמר. מצרכים מאוד ישראליים, חלקם שגורים בכל בית דרך קבע. על מנת להבין מה יעניקו לגוף של הילדים שלנו כל המינים הללו, נעזרנו באורטל שקורי, דיאטנית קלינית, וכדי למצוא את הדרך הכי ידידותית לשלב אותם בנוף הקולינרי של הילדים, נעזרנו בשפית יעל טל, שהיא גם יועצת קולינרית ומעבירה סדנאות מיוחדות בשם "הורים מבשלים". אז קדימה, מתחילים.

חיטה: אנרגיה בריאה לגוף

מזג אוויר נוח בסוף השבוע ובחג (צילום: רויטרס, חדשות)
עשירה בעמילן, סיבים תזונתיים ואפילו בברזל | צילום: רויטרס, חדשות

דבר התזונאית: החיטה עשירה בעמילן המספק אנרגיה לתאי הגוף. החיטה המלאה מומלצת יותר, משום שבנוסף לעמילן היא עשירה גם בוויטמינים מקבוצת B, סיבים תזונתיים ואפילו בברזל. עם קמח החיטה המלא בשילוב עם קמח לבן (30%) ניתן להכין מאפים בריאים, החל מפיתות וכלה בעוגות בחושות, בשיתוף מלא של הילדים שגם נהנים מההכנה וגם מהיתרונות התזונתיים. חשוב לשלב שתייה מספקת של מים על מנת למנוע עצירות, בייחוד לילדים שהדגן המלא חדש בתזונתם.

ללקק את האצבעות: תבשיל עוף עם חיטה וסילאן.

המצרכים:
4 ירכיים מחולקות (לשוק וירך ללא העור)
2 כפות שמן זית
2 בצלים
2 גזרים
1 בטטה
1 כוס חיטה מלאה
4 כפות סילאן
1 ליטר מים או ציר ירקות/עוף
3-4 עלי דפנה
מלח ופלפל

הוראות הכנה: משרים את החיטה במים לפחות חצי שעה. בסיר בינוני מחממים שמן זית. חותכים את הבצלים לקוביות בגודל בינוני ומזהיבים בשמן. מוסיפים את חלקי העוף ומזהיבים מעט מכל הכיוונים. מוסיפים את הגזרים חתוכים לפרוסות בעובי של כסנטימטר. מוסיפים מים/ציר ירקות/ציר עוף. חותכים את הבטטה לקוביות או פרוסות ומוסיפים לסיר. מכסים ומביאים לרתיחה.
מסננים את החיטה מהמים בהם השרינו אותה, ומוסיפים לסיר. מביאים שוב לרתיחה (כשהסיר מכוסה) ומנמיכים את האש לרתיחה עדינה. מוסיפים את הסילאן ועלי הדפנה ומבשלים עוד כשעה וחצי-שעתיים ברתיחה עדינה. בחצי השעה האחרונה לבישול מתבלים במלח ופלפל, ומשאירים את הסיר פתוח ללא מכסה לאידוי חלק מהנוזלים.

שעורה: טובה לספיגת סידן

גריסים (צילום: istockphoto)
חשובה למערכת החיסון. שעורה (גריסים) | צילום: istockphoto
דבר התזונאית: שעורה גם היא מקור מצוין לפחמימה. בארץ היא ידועה יותר כגריסים/גריסי פנינה. השעורה עשירה בוויטמינים ומינרלים, ביניהם סלניום, שלו תפקיד חשוב במערכת החיסון, ומנגן, המסייע לגוף ביצירת רקמות חיבור ועצמות, וכן חיוני לספיגת סידן המאפשר גדילה תקינה.

ללקק את האצבעות: קציצות בקר וגריסי פנינה (שעורה) אפויות

שבעת המינים - קציצות גריסים (צילום: יעל טל)
קציצות בקר וגריסי פנינה אפויות | צילום: יעל טל
המצרכים:
1 ק"ג בשר בקר טחון (אפשר גם 1/2 ק"ג שווארמה הודו מעורבב עם 1/2 ק"ג בקר)
כוס וחצי גריסי פנינה אחרי בישול1 תפוח אדמה קטן מגורר
1 קישוא מגורר
1 בצל מגורר
פלפל
1 כפית מלח
1 כף פפריקה אדומה
1 כפית כמון

הוראות הכנה: מחממים תנור לחום של 180 מעלות. בקערה גדולה מערבבים את הירקות המגוררים עם גריסי הפנינה המבושלים, הבשר הטחון והתבלינים. יוצרים קציצות בידיים רטובות, מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור לחצי שעה. כעבור חצי שעה הופכים ואופים עוד עשר דקות. ניתן גם לבשל ברוטב עגבניות.

רימון: מפחית את רמות הכולסטרול

רימון על העץ (צילום: Amit Erez, Istock)
מנקה את העורקים. רימון | צילום: Amit Erez, Istock
דבר התזונאית: הרימון עשיר בשלל נוגדי חימצון העוזרים לנקות את העורקים בגוף ואף מפחיתים את ייצור הכולסטרול. כיום, כשיותר ויותר ילדים סובלים מיתר שומנים בדם, לרימון יתרון הן בשתיית מיץ - בדגש על סחיטת הקליפה המכילה חומרים הנקראים טנינים שמזרזים תהליכי הבראה בגוף, והן באכילת גרגירי הרימון המכילים סיבים תזונתיים המנקים את השומנים המיותרים ותורמים לתחושת שובע. אפשר לשלב מיץ תפוזים סחוט עם מיץ הרימון, על מנת לעדן את טעם העפיצות שאינו ערב לחיכם של ילדים.

ללקק את האצבעות: קרטיב רימון.

שבעת המינים - ארטיק רימון (צילום: יעל טל)
ארטיק רימון ומייפל | צילום: יעל טל
המצרכים (לשישה ארטיקים):
600 גרם גרגרי רימון
7 כפות סירופ אגבה או סירופ מייפל טבעי

הוראות הכנה: טוחנים את גרעיני הרימון ומסננים במסננת צפופה (או שסוחטים את הרימון כמו תפוז עד שמתקבל 300 מ"ל נוזל). מערבבים את הנוזל (מיץ הרימון), עם סירופ אגבה או סירופ מייפל. מוזגים לכלי הארטיק ומקפיאים.

גפן: מחזק את פעולת הלב

שווה בדיקה: מחירי הענבים (צילום: חדשות 2)
חטיף טוב לשעות אחר הצהריים. ענבים | צילום: חדשות 2
דבר התזונאית: הענבים האדומים וגם הירוקים עשירים בנוגדי חימצון המחזקים את פעולת הלב. הענבים מספקים אנרגיה זמינה ויכולים להוות חטיף מצויין לארוחת אחר הצהריים בפארק המשחקים, במקום חטיף עשיר בשומן רווי שעלול לעייף את הגוף.
ללקק את האצבעות:
שיפודי ענבים.
הוראות הכנה: חוצים ענבים ירוקים ואדומים, ומשפדים אותם על קיסם ארוך - פעם ענב ירוק ופעם ענב אדום, ומגישים.

זית: עוזר לספיגת ויטמינים

עץ זית (צילום: istockphoto)
מעלים את רמת הכולסטרול הטוב. זיתים | צילום: istockphoto
דבר התזונאית: הזית עשיר בחומצת שומן אומגה 9, בעלת יכולת להוריד את הכולסטרול הרע שעלול לגרום לחסימת עורקים ולהעלות את הכולסטרול הטוב שעוזר לנקות את כלי הדם. הזית, או השמן שמופק ממנו, עוזרים להעלאת תחושת השובע מהארוחה ולספיגת ויטמינים מבסיסי השומן ADEK. מומלץ לגלען ולחתוך את הזית לחתיכות קטנות על מנת להימנע מסכנה של חנק. יש להקפיד לא להפריז באכילת זיתים כבושים בשל כמות הנתרן הגבוהה.

ללקק את האצבעות: סירות ביצה קשה וסלט טונה עם מפרש זיתים.

שבעת המינים - סלט טונה עם מפרש זיתים (צילום: יעל טל)
סירת טונה עם מפרש זיתים | צילום: יעל טל
מצרכים:
1 ביצה קשה
חצי קופסת טונה במים
קיסם
2 זיתים מגולענים
כפית מחוקה של מיונז או שתי כפיות שמן זית

הוראות הכנה: חוצים את הביצה הקשה ומוציאים את החלמון. בקערה מערבבים היטב חצי קופסת טונה עם חלמון הביצה, וחצי כפית מיונז או שתי כפיות שמן זית. את סלט הטונה הזה שהכנו ממלאים בחצאי החלבון. לאחר מכן חוצים שני זיתים ומשחילים אותם לאורך הקיסם (עושים זאת לשני קיסמים). נועצים כל קיסם בסלט הטונה שבחלבון הביצה, וקיבלנו סירה עשירה בחלבונים איכותיים ומפרש זיתים.

תמר: עוזר להחלמת פצעים

דקל עם אשכולות תמרים (צילום: istockphoto)
ממתקים מהטבע. תמרים | צילום: istockphoto
דבר התזונאית: מדובר בממתק מהטבע שעשיר בפחמימה זמינה לאנרגיה, מינרלים כגון אשלגן העוזר לתפקוד תקין של התאים,  אבץ המסייע להחלמת פצעים, וסיבים תזונתיים בכמות גבוהה. התמר שאנו קונים בדרך כלל הינו ללא חומרים משמרים, וחשוב לבדוק באריזה שלא מוסיפים לו סוכר.

ללקק את האצבעות: ארטיק בננה ותמרים

מצרכים (לשישה ארטיקים):
2 בננות בשלות
4 תמרים מגולענים
1 גביע יוגורט כבשים (אפשר גם עם יוגורט רגיל)
3 כפות מייפל

הוראות הכנה: מרסקים במעבד מזון או במערבל ידני את הבננות והתמרים. מוסיפים יוגורט ומייפל. מערבבים היטב בכף או מטרפה, מוזגים לכלי הארטיק ומקפיאים.

תאנה: טובה לילדים שסובלים מעצירות

תאנים (צילום: Stephan Hoerold, Istock)
עשירה באשלגן, סידן, ברזל ובסיבים תזונתיים. תאנה | צילום: Stephan Hoerold, Istock
דבר התזונאית: בשילוב עם שתייה מספקת של מים, התאנה יכולה לעזור לילדים הסובלים מעצירות. התאנה הטרייה עשירה באשלגן, סידן, ברזל ובסיבים תזונתיים. בדבלה טבעית כמות הרכיבים התזונתיים מרוכזת יותר, השתדלו לקנות אותן ללא חומר משמר ותוספת סוכר.

ללקק את האצבעות: מאפה פילו ממולא תאנים ונקטרינה.

המצרכים:
5 תאנים
1 נקטרינה
20 גרם חמאה
3 כפות אבקת שקדים
2 כפות סוכר
1 כף סירופ מייפל או דבש
עלי פילו
תרסיס שמן קנולה

הוראות הכנה: מחממים תנור ל-180 מעלות. בינתיים, חותכים לקוביות קטנות את התאנים והנקטרינה. ממיסים במחבת את החמאה, מוסיפים אבקת שקדים ומערבבים מעט. אחר כך מוסיפים גם את התאנים והנקטרינה, ואת הסוכר והמייפל או הדבש. מערבבים היטב ומבשלים כעשר דקות ברתיחה עדינה. מניחים בצד שיתקרר מעט.
פורשים עלה פילו ומרססים עליו מעט תרסיס שמן קנולה. מניחים על העלה המשומן עוד עלה ומרססים גם אותו בשמן. חותכים את העלה לשישה חלקים (שלוש פעמים לרוחב ופעם אחת לאורך כך שמתקבלים שישה מלבנים). שמים כף מתערובת התאנים בחלקו העליון של המלבן, כסנטימטר וחצי מהדפנות (העליונות והצדדיות). לוקחים את הקצה העליון של המלבן ומקפלים באלכסון כך שיכסה את התערובת, והנה נוצר משולש.
מקפלים את המשולש שבתוכו התערובת כלפי מטה פעמיים, כך שנוצר משולש שקיפלנו בבצק שלוש פעמים. חוזרים על זה עם שאר המלבנים עד שנגמרת תערובת התאנים. מומלץ להגיש עם רוטב או גלידת וניל.

ולקינוח: סלט פירות שלושת המינים

שבעת המינים - סלט פירות (צילום: יעל טל)
הקינוח הכי בריא לסוכות | צילום: יעל טל
המצרכים:
ענבים
תאנים
גרגרי רימון
מיץ מחצי לימון
2 כפות סוכר

הוראות הכנה: חוצים את הענבים. חותכים את התאנים לרבעים או שמיניות. מוסיפים גרעיני רימון, מיץ לימון טרי, סוכר ומערבבים. אפשר לערבב גם עם יוגורט ולהגיש בגביעים.

>> ורגע לפני שנגמר הקיץ: אילו פירות בריאים לילדים?