הגמילה מהחיתולים היא ללא ספק אם כל הגמילות: הארוכה, התובענית והמלוכלכת מכולן, שמאתגרת את כל בני הבית כולם. בימינו, בהם קבלנות משנה כבר מזמן אינה מילה גסה, וניתן למצוא יועצות ומנחות לכל תחום בהורות, כמעט, גם בגמילה מחיתולים ניתן לפנות לאנשי מקצוע שיסייעו בתהליך ויחזיקו לאמא את היד בזמן שהיא שואלת בפעם השבעים: חמודי, אתה בטוח שאתה לא צריך?

אמנדה ג׳נר הבריטית היא גורו הגמילות של בריטניה, והורים משלמים לה בשמחה 2,000 ליש״ט (כמעט 10,000 שקל) עבור ליווי וגמילת הילד. הסכום נשמע אסטרונומי, אבל אין ספק שאמנדה משקיעה את כולה בתהליך. ג׳נר, 47, עוברת לגור בבית המשפחה לתקופה של עד חמישה לילות, בהם היא גומלת את הילד מ-א׳ ועד ת׳. רשימת ההמתנה שלה בת מעל שנה, וההמלצות עליה מפה עד הירח. ״אני מגיעה לרוב הבתים לשלושה ימים וחיה עם המשפחה ואם אני מרגישה שצריך יותר, אני נשארת עוד. זה תמיד עובד ועוד לא קרה מקרה בו נאלצתי לחזור לבית של ילד".


לפני שעשתה קריירה מסירים ואסלות, היתה ג׳נר מין סופרנני שכזאת. את העסק התחילה כשפנו אליה המון הורים וגננות שביקשו עצות ותמיכה בנוגע לגמילה מחיתולים. בעשרת אלפים השקלים שהיא גובה מכל לקוח, זוכים בני המשפחה לקבל, לצד הליוויי הצמוד, גם ערכה מיוחדת ובה מיני פריטים שונים ומשונים שמסייעים לתהליך, מתנות קטנות, ספר, מדבקות וגם הדרכה תזונתית להורים, שצריכים להאכיל את הילד במזונות שתורמים לתהליך. רוב הילדים שג׳נר מבקרת בני שלוש, רובם ממשפחות בעלות אמצעים, אבל חלקן ממוצעות. אמנדה מרגישה שברוב הבתים שהיא מגיעה אליהם יש כבר תחושת כשלון מהגמילה הזאת, וזה מה שהיא באה לתקן.

״עברו אצלי כמה סיפורי אימים של אנשים על הגמילה, וזה העציב אותי. זה לא צריך לקרות״, היא אומרת. ״הורים מבקשים עזרה אחרי שילדיהם סבלו מבריונות, למשל. הילד הכי גדול שטיפלתי בו היה בן תשע. לגמילה יש השפעה מכרעת על חייו של הילד. ילד לא גמול לא יכול, לדוגמה, לישון אצל חבר, והוא תמיד בחוסר ביטחון. העניין מסתבך והולך עם הזמן. ״אני מלאת תשוקה ונכונות לשנות את המצב״.

אמנדה מדווחת שהצורך של ההורים בעזרה בתהליך רק הולך ועולה, ושכיום יש המון ילדים בני חמש שעוד לא גמולים כמו שצריך, ושההורים אובדי עצות, והגננות לא יודעות מה לעשות. ״בשנות החמישים, הגיל הממוצע לגמילה היה 15 חודשים. זה בעיקר כי תמיד היה בן משפחה ליד הילד, שמנהל את הגמילה. כיום זה כבר לא ככה. ילדים נאלצים ללכת מוקדם לטיפול כי ההורים צריכים לעבוד, והשילוב הזה בין הורים, מטפלות וגננות מייצר מצב בו כל אחד מאשים את השני, ואין תקשורת. חוץ מזה, התהליך חייב להיות מהנה!״

הנה חמשת הטיפים של אמנדה לגמילה מוצלחת:

1. התחילו בתהליך בכל זמן בשנה. אל תחכו לקיץ

2. תנו לפעוט לבחור בעצמו סיר או מתקן לשירותים

3. ספרו לכל מי שמטפל בילד שאתם בגמילה ותנו להם הדרכה מדוייקת כדי שתוכלו לעבוד יחד

4. הקפידו על שגרה וזמנים קבועים בהם יושבים על הסיר, והקפידו לא לחרוג ממנה.

5. העקביות היא המפתח להצלחה שלבו בתהליך המון פרסים ותשבוחות. חשוב שזו תהיה חוויה נעימה

גם בישראל יש לנו כמה ׳לוחשות לאסלות׳ משלנו, אחת מהן היא אורית הורוביץ בר-עם, שכבר כמה שנים מלווה מקרוב ילדים והורים שנמצאים עמוק בבוץ הגמילה. ״מרבית ההורים שמגיעים אליי לייעוץ פרטני הם כאלה שנמצאים בנקודת תסכול וייאוש גבוהה אחרי ניסונות רבים לסיים את תהליך הפרידה מהחיתולים ללא הצלחה״, היא מספרת. ״הייעוץ הפרטני נותן להם ליווי, תמיכה ומענה ללבטים שיש להם בנוגע להתנהלות שלהם ושל ילדיהם בתוך התהליך. אני לא נותנת פתרונות קסם כי אין כאלה. כמו בכל תחום הדרכת הורים, נקודת המבט החיצונית והשיקוף עוזרים ל״חישוב מסלול מחדש״ ובניית עקרונות עבודה ברורים ופרקטיים להמשך. כמו בתחומי ייעוץ שונים, יש כאלה שגובות סכומים גבוהים מאוד על סמך הבטחות שווא או ללא התמקצעות והכרות עמוקה עם הגיל הרך".

>> גמילה מחיתולים: הסיבות שזה לא עובד לכם