ילדים שוחים בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מה העומק אליו הם צוללים? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בתקופת הקיץ, ובמיוחד בתקופה האחרונה, אנו כהורים עוסקים ללא הרף בשאלה המטרידה: האם אני יכול להיות רגוע ולהשאיר את הילד שלי לשחות לבד בבריכה? או במילים אחרות, האם הילד שלי יודע לשחות היטב?

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

על מנת לענות על שאלה כל כך גדולה וקריטית, כדאי לבחון ראשית את קורסי השחייה והשיטות השונות שקיימות בארץ ובעולם. כיום, יש המון קורסי שחייה: קורס בקייטנה שמתבצע כל יום, קורס של 12 שיעורים, כל שיעור בן שעה וחצי או 45 דקות, קורס בן 10 שיעורים דרך משרד החינוך ועוד וריאציות שונות המציעות ללמד את ילדינו שחייה. מעבר לתבנית הטכנית של מספר שיעורי השחייה שמציע כל קורס או קייטנה, מלמד כל קורס בשיטה אחרת טכניקות וסגנונות של שחייה: ישנם קורסים שמלמדים שחיית גב, ישנם שמלמדים סגנון חזה, יש חתירה ועוד.

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

כמעט מדי יום, כשאני בוחן ילדים ובודק את רמת השחייה שלהם, אני שואל את הילד האם הוא יודע לשחות לבד עם משקפת, והכנסת ראש מצד אחד לצד השני 25 מטרים. אני שואל את הילד ולא את ההורה בכוונה. אני רוצה להבין מהילד האם הוא מאמין וחושב שהוא מסוגל? והאם הוא באמת מסוגל לשחות 25 מטרים? המטרה שלי היא לדעת מה הילד חושב על עצמו, האם לאתגר אותו בהתאם, לשים אותו בקבוצה חזקה או לתת לו להוביל את הקבוצה שלו במקרה של ילד עם חוסר ביטחון עצמי. יש לכך חשיבות עצומה בדרך להבנה האם הילד שלנו מספיק בוטח בעצמו בהשגת היעד שידע לשחות לבד ובביטחון מלא.

בזמן שאני שואל את הילד, הורים רבים עונים בוודאות שילדם יודע לשחות – הוא כבר עשה שני קורסים ושחה 12 שיעורים, אלא שאז מגיעה ההבנה שהוא עדיין אינו יודע לשחות היטב, ובטח שלא לבד. זהו בזבוז כספי ובזבוז זמן יקר ערך, וכמו שאין כזה דבר "כמעט" רשיון נהיגה, כך אסור לנו לטעות ולחשוב על ילדנו שהוא "כמעט" יודע לשחות. או שיודעים זאת, או שלא.

כדי שנדע זאת באמת, ישנם מספר פרמטרים מהותיים בהם אני מאמין, כמי שצבר ידע וניסיון רב שנים עם לימוד שחייה של ילדים, אשר חד  משמעית יענו על התשובה המהוססת האם הילד יודע לשחות לבד:

  • הוא יודע לשחות 100 מטר חזה רצוף.
  • הוא יודע לשחות ללא משקפת חצי בריכה.
  • הוא יודע לצלול ולהביא חפצים מעומק של מטר וחצי.

המבחן שלכם כהורים, זה לעמוד מחוץ לבריכה, לתת לילדכם לקפוץ למים העמוקים ולשחות עד לרדודים בלי שהלב שלכם יהיה בשמים, ובלי שתרגישו שהילד שלכם במבחן הישרדותי.

אין תמונה
חשוב לאמן אותם מספיק כדי שיחזקו את שרירי הידיים. אורי סלע

לסיכום, הנה חמישה טיפים לשיעורי שחייה:

  • בחרו מדריך שלילד יהיה כיף איתו. דבר זה יבטיח שהילד יתקדם מהר ויאהב את השחייה.
  • מצאו לו זמן לשחייה בו יוכל להתמיד באימון לאורך כמה חודשים, למשל, פעם בשבוע בכל יום שני אחר הצהריים. כך תבטיחו בניית שרירים נכונה וחזקה אצל הילד.
  • תחזקו את הילד בפידבקים חיוביים ותחמיאו לו בסיום כל שיעור שחייה, ואפילו תצלמו אותו בבריכה ותראו לחברים כמה הוא שחה יפה. חוויה חיובית והעצמה של הילד, תקדם את קצב לימוד השחייה שלו.
  • ילד צריך לדעת לשחות 100 מטר חזה ולא מטר אחד פחות. לא להפסיק לפני שזה קורה, גם אם לוקח לו שנה להגיע ליעד הזה.
  • והכי חשוב, גם אם הילד שלכם שוחה, ובמיוחד אם הוא עדיין בתהליך למידה, לעולם לא להשאיר ילד בבריכה או בים ללא השגחה שלכם.

אורי סלע הוא מאמן ומדריך שחייה, הידרותרפיסט, מפתח שיטת שחייה WEST ובעלים של רשת "עולם המים של אורי סלע".