שמנמוד (צילום: Weekend Images Inc., Istock)
כמה שעות ישנת בלילה? ילד שמן | צילום: Weekend Images Inc., Istock
הנה עוד סיבה טובה לטפל בהפרעות שינה אצל ילדים: מחקר חדש מטעם אוניברסיטת מונטריאול הוכיח כי קיים קשר בין שנת לילה לא מספקת להיפראקטיביות ובעיות השמנה בילדות.
על פי תוצאות המחקר, כרבע מהילדים שישנו פחות מעשר שעות בלילה התגלו כבעלי משקל עודף עד הגיעם לגיל שש.

על פי נתוני המחקר, כ-90 אחוז מהתינוקות והילדים בגילאי שישה חודשים עד שש שנים, סובלים מבעיה אחת לפחות שקשורה לשינה כמו ביעותי לילה, חריקת שיניים או הרטבה. עבור רובם מדובר בשלב חולף אבל לפחות 30 אחוז מהילדים בקבוצת הגיל הזו מתקשים לישון לפחות שש שעות בלילה ברציפות, אם בשל חוסר יכולת להירדם ואם בשל קימות מרובות בלילה.

ההורמון שעושה תיאבון

בעבר כבר נערכו מחקרים שביססו את הקשר בין חוסר שינה להפרעות בתהליך הלמידה. כעת החוקרים הקנדים טוענים כי ילדים שלא ישנים מספיק שעות בלילה עשויים לסבול גם מעודף משקל והיפראקטיביות.
החוקרים ניתחו נתונים של 1,138 ילדים ומצאו שעד הגיעם לגיל שש, 26 אחוזים מהילדים שלא ישנו מספיק בלילה היו בעלי משקל יתר. 18.5 אחוזים מהם סבלו ממשקל עודף ואילו 7.4 אחוז מהם היו שמנים מאוד. במסגרת המחקר נמצא כי שינה לא מספקת עשויה להוביל גם להיפראקטיביות; 22 אחוז מהילדים שישנו פחות מעשר שעות בלילה בגיל שנתיים וחצי, סבלו מהיפראקטיביות, ואילו רק 11 אחוזים מהילדים שישנו כעשר שעות בלילה, סבלו מאותה בעיה.
כמו כן, החוקרים מצאו ששנת צהריים לא מפצה על חוסר שנת הלילה. בנוסף, כשניתן לילדים שלא ישנו מספיק בלילה לבצע מבחן קוגניטיבי, 41 אחוז מהם תפקדו בצורה גרועה.

הסבר אפשרי לתוצאות המחקר טמון בשיבוש בהפרשת ההורמונים בגוף; כשאנו ישנים פחות, הגוף מפריש הורמון שמעורר תיאבון. "בגוף מצויים הורמונים שאחראים בין היתר גם על תחושת הרעב כמו ההורמון גרלין", מסבירה ד"ר תמר עציוני מהמרכז לרפואת שינה בטכניון. "מחקרים הראו שבקרב אנשים שסובלים מהפרעות בשינה, לאו דווקא ילדים - כמו שינה מקוטעת, הפסקות נשימה או התעוררויות מרובות בגלל מתח נפשי, ישנה עלייה בהפרשה של אותו הורמון, ולכן תחושת הרעב מתגברת במשך היום ובמיוחד התאווה לפחמימות".

לדברי ד"ר עציוני, גם לקשר שנמצא בין חוסר שינה בקרב ילדים והיפראקטיביות, יש בסיס מוצק. "היפראקטיביות הכוונה היא לעוררות יתר שנובעת מעייפות יתר. איך זה שדווקא עייפות גורמת לעוררות? ההסבר פשוט: כאשר פעילות המוח איטית יותר, הגוף מנסה להתגבר עליה באמצעות עוררות, כדי לא להירדם.
"ילדים בעלי הפרעות שינה כמו הפסקות נשימה בשינה או תנועתיות של הרגליים, עייפים יותר במשך היום ולכן הם בעלי נטייה לפתח היפראקטיביות. זו לא הסיבה היחידה, אבל פעמים רבות זה מגיע בחבילה אחת. כל זה מוכיח שחשוב מאוד לטפל בהפרעות שינה בקרב ילדים. השינה חשובה להם מאוד, אפילו יותר מאשר למבוגרים".

גם ליז רובין, דיאטנית קלינית, מכירה את הקשר בין חוסר שעות שינה לעלייה במשקל: "זה קשר ידוע, וגם מבוגרים שישנים פחות משבע-שמונה שעות בלילה נוטים להכניס לגוף יותר קלוריות ביום שלמחרת".
רובין מכירה את הקשר בין השמנה למעט שעות שינה מזווית קצת אחרת: "פגשתי הרבה ילדים שישנים מעט משום שהם מבלים את הערב בצפייה בטלוויזיה או מכורים למחשב. ילדים כאלה סובלים מעודף משקל משום שבמקום ללכת לישון הם אוכלים מול הטלוויזיה, ולא בדיוק מוצרי דיאט. במקרים האלה הטיפול בהחלט כולל שיחה עם ההורים לוודא שהילד הולך לישון בזמן.
"לילדים שסובלים מבעיות שינה אני ממליצה להימנע מלצרוך קפאין, לרבות נס קפה, שוקו, וגלידות ושוקולדים שמכילים קפאין".