הילד לוחץ עליכם שתקנו לו סמארטפון ונכנעתם? יש סיכוי טוב שחוץ מלקשקש בוואטסאפ הכיתתי וליצור סרטונים במיוזיקלי, הוא גם ייחשף לסרטוני פורנו. "לצערי הגיל יורד מדי שנה. לפני שנים מעטות זה היה בכיתה ה', עכשיו שומעים מדי פעם שילדים בכיתה ג' צפו בתכנים כאלו", אומרת שרון צונץ, פסיכולוגית חינוכית מומחית. "פעמים רבות הגדולים מעבירים את הסרטונים לקטנים, וככה זה מתפשט".

התכנים המיניים שרובנו, דור ההורים של ימינו, נחשפנו אליהם בגיל צעיר כללו סרטים עם נשיקות ומזמוזים, רמיזות מעורפלות לקיום יחסי מין, טקסטים שהרשו לעצמם ללכת קצת יותר רחוק מזה וחוברות שאבות היו מחביאים בחדר העבודה. קשה לנו לדמיין שעוד הרבה לפני ששוחחנו עם הילדים היקרים שלנו על איך באמת באים ילדים לעולם, או מה הדרך לקיים יחסי מין בטוחים, הם כבר צפו בפורנו.  

ילדים נחשפים לפורנו במגוון רחב של אפשרויות: דרך המחשב הביתי, באתרים כמו יוטיוב, במחשב הכיתתי, בסמארטפונים, בקבוצות וואטספ או דרך חברים. לפעמים הם ייחשפו לבד, בפעמים אחרות זה יקרה כשהם יהיו עם החברים שלהם, כך על פי שלומית הברון, מחנכת למיניות בריאה, אשר הקימה בשיתוף עם סנדי בשרטי את מידע אמין על מין – מיזם חינוכי לחינוך מיני ומיניות בריאה. 

בגילאי הילדות האפשרות לחשיפה לפורנו היא גבוהה. בהנחה שהמחשב או הסלולרי של הילדים לא חסום לתכנים האלה, קל מאוד וכמעט בלתי אפשרי להימנע מהחשיפה. ברשת קופצים כל הזמן באנרים המנתבים לאתרים פורנוגרפיים, והם אפילו נמצאים באתרים של משחקי ילדים.

גיל החשיפה לפורנו כיום עומד על גיל 8, אך ברגע שילד קיבל טלפון נייד עם אפשרות לגלוש ברשת, הילדים נמצאים בפוטנציאל גבוה לחשיפה. מתברר שיש ילדים שייחשפו לתכנים מיניים קשים לעתים לפני גיל 8, כלומר בסביבות גיל 5-6. לדברי הברון, ההבדלים בחשיפה לפורנו אצל בנים ובנות הם מינוריים.

מה שכן, מתברר שיותר בנים מקבלים סרטונים כאלו ומעבירים הלאה, מעדכנת שרון צונץ. מבחינת מגזרים, החשיפה גבוהה יותר במגזר החילוני, משום שחלק מהמגזר הדתי מקפיד על טלפונים כשרים.

איך צפייה בפורנו עלולה להשפיע על ילדים?

אנחנו לא צריכים להיות מומחים לחינוך כדי להבין שצפייה בפורנו בגיל כל כך צעיר היא היא לא פחות ממסוכנת. "כשמדובר בילדים בבי"ס יסודי, זו חשיפה שיכולה להיחרט בזיכרון וליצור טראומה, ממש כמו צפייה בתכנים של אלימות קשה", אומרת צונץ. "אצל מתבגרים מרגע החשיפה הם כבר מחפשים את התכנים האלה בעצמם, זה גם גיל שבו כבר עולה הדחף המיני. אם בבתים המחשב ממוקם במרחב ציבורי, ורצוי שכך יהיה, אז הם גולשים בניידים או בטאבלטים. הם לעיתים צופים בסרטי פורנו עם חברים אבל גם לבד כי זה חלק מהחקירה של הגוף והסקרנות הטבעית".

זה נשמע מאוד בעייתי.
"בהחלט. מה שהם רואים על המסך מעוות את החשיבה והתפיסה שלהם לגבי מיניות. סרטי הפורנו שונים מאוד מאיך שהדברים קורים במציאות. הצפייה מחזקת את תחושת הנחיתות שלהם ותורמת לדימוי עצמי נמוך. מעבר לזה, מתבגרים שצופים יחד, ולרוב מדובר בקבוצת בנים, לעתים חווים עוררות מינית, ואז מגיעים למסקנה ש'אם חוויתי עוררות מינית בחברת בני מיני אז ברור שאני הומו'. אבל בכל מקרה, ההשפעה על שני המגדרים היא קשה באותה מידה. כולם מתוסכלים אל מול מה שהם רואים במרקע – כי להם אין חזה, פין או ישבן כזה". 

דור הילדים של היום גם מדבר בפתיחות על הרבה נושאים, ולדברי שלומית הברון לא ניתן לאמוד באופן כוללני את ההשפעות השליליות של הצפייה בפורנו, מאחר שהן משתנות מאחד לשני ותלויות בהרבה גורמים: אישיותיים, משפחתיים וחברתיים. "זה יכול לעורר הצפה של רגשות כמו אשמה, פחד, סלידה, בלבול, קושי בהתנהלות יום יומית, מבוכה, גירוי מיני והתעסקות רבה בנושא", אומרת הברון. "זה יכול גם לגרום לחשיפות יזומות חוזרות, חשיפה של אחרים לתכנים, התנהגויות מיניות לא מותאמות במרחב, לדוגמא חיקוי של מיניות מבוגרים, ואף פגיעות מיניות".

ההשפעה של צפייה בפורנו לא נעצרת רק בגיל ההתבגרות. היא יכולה להדהד גם אחרי שנים, ולהפוך לגורם מתסכל בזוגיות. למשל, כשלא ברור לשני המינים למה זה לוקח להם יותר משבע דקות לגמור, ולמה לא תמיד שניהם נהנים באותה מידה שבה נהנו כוכבי הסרט. לדברי צונץ, צפייה מרובה בפורנו יכולה לגרום להתמכרות ובכך למנוע עיסוקים נוספים והתפתחות בריאה. בנוסף, הקישור במוח שבין סקס לסרט, יכול לחבל כשכבר נוצר קשר אמיתי בין בני זוג.  "לא מעט גברים מדליקים את המסך כדי לצפות בסרט פורנו תוך כדי קיום יחסי מין, כי הם מתקשים להגיע לאורגזמה בלעדיו", היא מסבירה.

ילדים משחקים בסמארטפון (צילום: Iakov Filimonov, Shutterstock)
יש מספיק סיבות טובות לא לתת סמארטפון לילד קטן | צילום: Iakov Filimonov, Shutterstock

לחסום, אבל בעיקר לדבר

גם אנחנו ההורים נתונים ללחץ חברתי. הרבה פעמים אנחנו מוצאים את עצמנו עושים דברים שלא תמיד התכוונו לעשות. אם החלטנו לא לתת לילדים סמארטפונים לפחות עד שיגיעו לגיל 11, הרי שהיום כבר בסוף כיתה ב' אנחנו מגלים שכל הילדים בכיתה כבר צוידו בסמארטפונים והם מנהלים את החיים החברתיים בוואסטאפ. איך אפשר להשאיר את ילדינו מחוץ למעגל החברתי?

יש מספיק סיבות טובות לדחות את הסמארטפון לגיל מאוחר ככל האפשר, ואפשר לעשות זאת אם ההורים יחליטו ברוב קולות למנוע את זה מהילדים. אבל בהנחה שכבר נשברתם ואפשרתם, גם את החשיפה לפורנו אפשר לצמצם. יש אפשרות לחסום את הרשת מנגישות לאתרים פוטנציאליים, ולהשתמש במגוון אפליקציות המסייעות לסנן או לעקוב אחר מרחבים וירטואליים של ילדים.

"חסימה היא מומלצת וחשובה, אך היא לא מגיעה במקום תיווך, חינוך והסברה של הנושא", מחדדת הברון. "אני ממליצה להורים ליזום שיחות על האפשרות לחשיפה לתכנים לא מותאמים ברשת. בניגוד לעבר, פורנוגרפיה היום איננה רק סרטים המציגים מגע מיני, אלא בעיקר סרטונים קצרים המציגים יחסי כוח, החפצה, שליטה ומיניות הכוללת אלימות. גם ילדים וגם ילדות נחשפים לפורנוגרפיה, ולכן יש להקפיד לתת מידע מותאם גיל בנושא גם לאלה וגם לאלה ולא להדיר בנות מהשיח. חשוב למקם את המחשב בסלון, ולקבוע שבטאבלטים וסלולאריים משחקים בסלון, ואין פרטיות במרחבים וירטואליים". 

המצב מורכב במיוחד לאור העובדה ש-80 אחוז מבני הנוער מדווחים כי אף מבוגר לא דיבר איתם על מיניות בריאה, למרות שרובם כבר נחשפו לפורנו. כאשר מבוגרים מדברים על מיניות, השיחות יהיו סביב מניעת הריונות לא רצויים ומחלות מין, והפחדה מחשש לניצול או פגיעה. "ככה אנחנו מגדלים אנשים שלעתיד עלולים לא ליהנות מתחום מאוד מרכזי בחיים – מיניות", אומרת צונץ, "זאת בשל קישור המיניות לבושה, אשמה, פחד ובדידות".

שיח מקדים לפני חשיפה הוא מאוד משמעותי, ומאפשר לילדים לקבל כלים להתמודדות עמה. הידיעה שאנחנו לא כועסים עליהם ושאנחנו פה בשבילם מפחיתה באופן משמעותי את החרדה שלהם במקרה של חשיפה.

אמא ובת  נערה מתבגרת (צילום: David Pereiras Villagrá, Istock)
80 אחוז מבני הנוער מדווחים שאף אחד לא דיבר איתם על מיניות בריאה | צילום: David Pereiras Villagrá, Istock

מה להגיד לילדים וילדות בכיתות א-ג

1. בטלוויזיה, בסלולרי ובמחשב יש תכנים שמתאימים לגיל שלך ותכנים שלא מתאימים. אנחנו אוהבים אותך ולכן רוצים לעזור לך ללמוד מה מתאים ומה לא מתאים לך – כדי שלא תפגע/י, תגעל/י או תחשוב שככה נראית אהבה בין אנשים.

2. זו לא אשמתך שלפעמים קופצים לך במסך תכנים עם אלימות או עם אנשים עירומים – אבל אנחנו לא מרשים לצפות בזה.

3. אנחנו מצפים ממך לבוא אלינו בכל פעם שאת/ה נתקל/ת בתוכן עם אלימות או עם א/נשים עירומים ואנחנו נעזור לך, אנחנו לא כועסים.

4. אם את/ה בבית של מישהו אחר בזמן שאת/ה נתקל/ת באלימות או בתמונות או סרטים עם א/נשים עירומים את/ה יכול/ה להתקשר אליי תמיד ואני אעזור.

מה להגיד לילדים וילדות בכיתות ג'-ו'

1. יש באינטרנט דברים שלא מתאימים לגיל שלך. יכולים להיות בהם תמונות או סרטונים שיש בהם אלימות, דם או שרואים אנשים עירומים או איברים פרטיים כמו פין, פות, ישבן ושדיים של אנשים.

2. זה אולי מסקרן, אנחנו יודעים שזה יכול להיות מסקרן (ואולי גם מושך) לראות את זה, אבל הצפייה עלולה להשפיע על ההתפתחות שלך. את/ה עלול להיתקל בתוכן אלים ובוטה שלא מתאים לגיל שלך. למרות הסקרנות אנחנו מצפים ממך להתגבר, לעשות מאמץ, להיות בוגר ולא לצפות גם אם התוכן מעניין ומסקרן.

3. אנחנו לא כועסים. אנחנו אוהבים אותך ורוצים לעזור לך ללמוד מה מתאים ומה  לא מתאים, כדי שלא תפגע/י תגעל/י או תחשוב שככה נראית אהבה בין אנשים. אנחנו לא כועסים ולא נכעס אם תבוא/י לספר לנו שנחשפת לסרטים כאלה זו לא אשמתך. יותר מהכל חשוב לנו שתדבר/י איתנו אנחנו מבינים בזה וחושב לנו שלא תהיה/י לבד.

4. מה תעשה/י אם ראיתם? אם את/ה בבית בואו אלינו. אם את/ה בבית ספר או בחוג לכו למבוגר האחראי. אם את/ה עם חברים/ות נסו להמשיך לא לצפות יחד איתם צא/י החוצה והתקשר/י אלינו. תזכור/י שאנחנו לא כועסים.

5. למה אנחנו לא מסכימים שתצפו? אנחנו לא מסכימים שתצפו באתרים, סרטונים ותמונות שיש בהם תוכן אלים או מיני שלא מתאים לגיל כי אנחנו אוהבים אותך, אכפת לנו ממך וכהורים שלך התפקיד שלנו זה לדאוג לך. הסרטונים והאתרים יכולים לגרום לך לתחושות, רגשות ומחשבות שונות חלקן אולי יכולות להיות נעימות לכם אבל חלקן לא טובות ולא נעימות.

6. חשוב שתדע/י: האתרים, הסרטונים והתמונות האלה לא טובים להתפתחות שלך. בין היתר הם גורמים למי שצופה בהם בגיל צעיר לחשוב שכך נראית מיניות ומגע בין אנשים בוגרים. אבל הם ממש לא מציגים אהבה ומגע כפי שהוא באמת. הם מציגים מגע פרטי בין אנשים כמשהו פומבי (לפעמים גם כאקט אלים ומשפיל) – זה לא באמת ככה. לא ככה נראה מגע בין אנשים שיש ביניהם קשר, אהבה ורצון הדדי למגע. מגע אמיתי בין אנשים מבוגרים שרוצים בכך זה דבר טוב ונעים, לא אלים ולא פומבי. מגע כזה מבוצע עם אהבה, תקשורת, כבוד הדדי ופרטיות. מגע כזה לא מצולם ולא נמצא באינטרנט.