כל ההורים היו שם: בתום מסיבת יום ההולדת יושב הילד מעל לערימת מתנות צבעונית ומבטיחה, כשבסופו של דבר אולי אחוז אחד מהמתנות הללו יהיה מדוייק, מוצלח ושימושי, וכל היתר יוחלף, יתרם או ישרוץ בחדר המפוצץ גם ככה, עד ניקוי פסח הבא. זו גם התחושה כשקונים מתנה לחבר של הילדים, בעיקר כזה אותו לא מכירים טוב במיוחד: המון כסף שנזרק על שטויות שאף אחד לא באמת זקוק להן.

לאמריקנים יש פתרון מעניין לנושא הזה, שהופך לטרנד בתקופה האחרונה. הילדים של היום לרוב לא זקוקים לשום דבר, ובטח לא לדברים זולים, אותם הוריהם רוכשים עבורם במהלך השנה. אם הם כבר רוצים משהו, אלה דברים יקרים יותר, לא מהסוג שאורח אחד במסיבה יעניק להם. הרעיון במסיבות החדשות, המכונות "מסיבות 5 דולר" הוא שבמקום מתנה תורם כל אורח שטר אחיד, ובעזרת הכסף הנאסף יוכל לרכוש לו הילד מתנה גדולה וחלומית באמת.

View this post on Instagram

A post shared by Birthday Galore (@birthdaygalore) on

כל ההורים שמחים לקבל הזמנה למסיבה כזו, כי נחסכת פה טירחה והוצאה, וההורים המארחים גם מרוצים. מבחינה הורית יש פה ניצחון סוחף. את הילדים, בעיקר את אלה שכבר התרגלו למסיבות מהסוג הסטנדרטי, בו מקבלים אריזות צבעוניות שיש לקלף בפראות ולגלות מה מסתתר בתוכן, צריך לשכנע ולהרגיל. מאחר שמדובר בטרנד חדש, שהומצא בשנת 2017 בבלוג הורות פופולרי של הבלוגרית שרה שולץ, עוד קשה לדעת מהן התגובות וההשלכות. בקנדה ישנו מנהג ישן לתת לילדים ביום ההולדת שני מטבעות של דולר: אחד להם ואחד לתרומה לצדקה.

"אנחנו עשינו שתי מסיבות כאלה לילדינו, בני חמש ושש," מספרת האם ג׳ואנה ג׳וזוויק. "יש להם יותר מדי דברים גם ככה, והבטחנו להם מראש שהכסף ילך לטובת מנוי שנתי ללגולנד, אז הם התלהבו מהרעיון. המחשנו להם במהלך השינה כמה הם ממצים מהר ושוכחים מהצעצועים שלהם, ואז ביקרנו בלגולנד והם הבינו שהם יוכלו ליהנות ככה כל השנה מהמתנה." ג׳וזוויק שמה לב שהתגובות מההורים היו טובות יותר כאשר הבהירה לאיזו מטרה יופנה הכסף הזה. "כשכתבתי שזה ללגולנד, התחושה היתה נוחה יותר, ואנשים לא הרגישו שאני מבקשת לאסוף מהם כסף מזומן. ההתגייסות של כולם יחד למען מטרה משותפת עזרה לרוח המסיבה."

>> ההורים הישראלים שהחליטו להפסיק לקנות ג'אנק לילדים

View this post on Instagram

A post shared by no nasties kids (@nonastieskids) on

המסיבות עצמן אינן שונות בדבר מכל מסיבת יום הולדת אחרת, פרט להר המתנות, שאינו קיים במסיבות האלה. המומחים אוהבים את הרעיון, והתחושה היא שמדובר בצעד חינוכי. "יש כמה יתרונות לעניין, אומרת הפסיכולוגית נטלי מוסר. "תחושת הבזבוז והסתמיות של המתנות נעלמת, ומתפנה מקום למשמעות האמיתית של חגיגות יום ההולדת, שאינה פתיחת השלל בסוף האירוע. אפשר ללמוד כך על המשמעות של כסף, האחריות שבו, על דחיית סיפוקים ועבודת צוות."

ישנם מתנגדים לטרנד הזה. יש האומרים שהטאץ׳ האישי הולך לאיבוד, ושהאחידות לא מאפשרת לבחור לילד אהוב דבר יפה רק עבורו, ומשטחת את משמעות המתנה לכסף. יש כמובן גם ילדים שירגישו מרומים ומאוכזבים בלי מתנות לפתוח. "יש גם את ההורים שלא הולכים בתלם," מזכירה ד"ר מוסר. "למרות שכתבתם להביא כסף, יהיו הורים שיביאו מתנה, וזה עשוי ליצור בלבול. ועדיין, הקונספט נהדר, בעיקר בעידן הנוכחי."