מרוויחים יותר? (אילוסטרציה) (צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2)
בקרוב נראה כיתות ריקות בימי שישי? | צילום: אייל בן יעיש, חדשות 2
לאחרונה התבשרנו כי משרד החינוך שוקל לבטל את קיצור החופש הגדול. את הקיצור, שהחל ב-2012, הנהיג שר החינוך דאז גדעון סער, והוא בעצם הקדים את פתיחת השנה מ-1 בספטמבר ל-27 באוגוסט. את ימי החופש הללו החזירו לתלמידים ולמורים בחופשות החגים השונות. אולם כעת, בוחנת ועדה מיוחדת של משרד החינוך אפשרויות שונות להקלה על ההורים. ארגון "הורים עובדים לשינוי" מציע חלופה אחרת: ביטול הלימודים בימי שישי בתמורה לקיצור משמעותי של החופש הגדול.

"אפשר לתכנן סוף שבוע ארוך"

"אנחנו מברכים על השינוי שהשר פירון מוביל, אבל זה בהחלט לא מספיק", אומרת רותי שרון, פעילה בארגון אשר עמל כבר למעלה מחמש שנים כדי ליצור התאמה גדולה יותר בין חופשות ההורים לבין חופשות הילדים. "יש הרבה חופשות במהלך השנה, ולעומת מספר ימי החופשה שיש להורה ממוצע, סדר גודל של עשרה ימים בשנה, זה פשוט לא מספיק".

לפי מכון המחקר של הכנסת, הפער בין ימי החופש של ההורים לעומת הילדים, בשנה אחת, עומד על 76 ימים, וזאת לפני קיצור החופש הגדול. הארגון מבקש, למעשה, לשלב בין רעיון חדש לרעיון ישן - שבוע לימודים של חמישה ימים מול שבוע עבודה של חמישה ימים. "גם אם יהיו להורים יותר ימי חופש זה לא יפתור את הפער", מוסיפה רותי, אם לבת עשר וזוג תאומים בני שמונה. "לכן, הצענו פתרון מחוץ לקופסא - שבוע לימודים של חמישה ימים, כמו בהרבה מדינות ברחבי העולם, ולנצל את ימי השישי שמתפנים לצמצמם את החופשות במהלך השנה".

צפו בסרטון שמסביר בצורה פשוטה את ההצעה שלהם:

אולם לא כל ההורים מתלהבים מהרעיון. "בשבילי הסידור הזה הוא לא בשורה", אומרת גלית לוי מחיפה, אם לשניים בגילאי שלוש וחמש. "גם אני וגם בעלי עובדים בימי שישי, ויש לנו שני ילדים קטנים שאי אפשר להשאיר אותם עדיין לבד. שינוי כזה אומר שאצטרך כל שבוע לגייס את סבא וסבתא או לבזבז כסף על סידור לילדים".

ישנם גם הורים שבשבילם יום שישי הוא יום חופשי בו הם פנויים לסידורים שהם לא מצליחים לבצע במהלך השבוע בשל עבודתם, או מנצלים אותם לכמה שעות פנויות לעצמם. "אני לא מתלהב מהיוזמה החדשה", אומר גדי זיו מתל אביב, אב לילד בן שבע. "בשבילי וגם בשביל אשתי יום שישי מאפשר כמה שעות חופשיות, אם זה בשביל סידורים או בשביל להיפגש עם חברים. גם אם מדובר בכמה שעות בודדות, עדיין, זה שהילד נמצא במסגרת מוריד ממך את הדאגה למצוא לו סידור".

בארגון כבר חשבו על פתרונות לבעיות הללו. "אנחנו מציעים שיהיו מסגרות מסובסדות משלימות להורים שעובדים ולא יכולים להשאיר את הילדים בבית", מציינת שרון. "דבר שני, אצל הרבה הורים, רק אחד מבני הזוג עובד ביום שישי. גם המירוץ הזה של יום שישי, בו אתה בעצם רץ בבוקר מוקדם לשים את הילדים בבתי הספר והגנים, ואחרי זה רץ לאסוף אותם ברבע לשתיים עשרה - יש לך בקושי שלוש שעות מסכנות. אתה אפילו לא יכול לצאת מהעיר. לעומת זאת, אם הילדים יהיו בבית ביום שישי, אפשר לתכנן סוף שבוע ארוך, כמו שקורה בארצות מערביות אחרות".

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> "השינוי בבגרויות לא מספיק, הבעיה עמוקה יותר"