ילד מנגן בגיטרה בים (צילום: stask, Istock)
מגיל 7 ילדים יכולים לנגן על כל כלי נגינה כמעט | צילום: stask, Istock

מוזיקה היא אחד הדברים היפים ביותר בעולם. כולנו חולמים שילדינו יקומו מחר בבוקר עם שיר חדש בלב, ויזמרו אותו יחד, בהרמוניה מופלאה, בדיוק כמו משפחת פון-טראפ. יעידו על כך כל הורי משתתפי כוכב נולד לדורותיהם, בעלי ונטולי הכשרון גם יחד. מחקרים תמיד מראים על השפעתה המדהימה של המוזיקה על התפתחות המח, כבר בשלב הרחמי, וכמובן שגם בהמשך. במחקר חדש שנערך באירלנד והתפרסם השבוע בכתב העת של האגודה לנוירופסיכולוגיה נמצא שאנשים שלמדו בילדותם לנגן על כלי מוזיקלי, הראו רמות אינטליגנציה גבוהות יותר בבגרותם. אלה שהמשיכו לנגן הפגינו מוחות חדים יותר ותפיסה טובה יותר, עד גיל הזקנה.

לא רק יובל המבולבל

בקיצור, מוזיקה זה טוב. כולנו יודעים את זה. הבעיה היא שעם הילד נכנסים הביתה תכנים מוזיקליים שמעולם לא האמנתם שיפלשו לחייכם. גם את הייתם בעבר חובבים מושבעים של מוזיקה איכותית, סביר שכהורים תסיימו את היום שלכם כשאתם מפזמים "שלום לכם ילדים וילדות, אני יובל המבול..." ולא מבינים למה איש לא משלים לכם את ההברות הסופיות. אין סיבה להיכנע לכך. למה, בעצם, שלא תחלקו את האהבה הגדולה שלכם עם הילד? ילדים, מבסיסם, אוהבים מוזיקה, ואוהבים להצטרף לשירים שהם מכירים. אחרי כמה השמעות, זה לא באמת ישנה אם תשימו להם את הדיסק של רינת ויויו או של הביטלס. זכרו שהמוזיקה שאתם משמיעים לילד היום תהפוך עם השנים לפס הקול של ילדותו, ולכן שווה להשקיע.

הנה מספר טיפים להורים שמעוניינים לתת לילדיהם השכלה מוזיקלית טובה:

1. כפי שצוין, אוזנם של הילדים תהיה פתוחה לקלוט כל סגנון מוזיקלי שתציגו, וסביר שהילדים יפתחו חיבה לז'אנר כזה או אחר. הם עשויים להפתיע אתכם בבחירותיהם. היו קשובים להם והשתדלו להציע להם עוד אפשרויות מאותו סגנון, אם אתם רואים שהם נתפסים על תחום מסויים.

2. השמיעו לילד את המוזיקה שאתם הכי אוהבים. ילדים אוהבים לחקות את הוריהם, אין דבר מדבק יותר מהתלהבות. תופתעו עד כמה החוויה של לחלוק משהו שיקר לכם עם הילד יכולה להיות מתגמלת.

3. חשוב שהתכנים המילוליים יהיו מתאימים לילדים, ולא יכללו קללות, דבר נפוץ בהיפ-הופ ורוק, למשל. החוק שמנחה אתכם צריך להיות: דברים שלא יביכו איש אם הילד ישיר אותם כשאתם לא בסביבה.

4. השתדלו להשמיע מוזיקה ברקע ככל האפשר - בזמן פעולות שגרתיות, כרקע לארוחות, בשעת האמבטיה, וכמובן, בנסיעה ברכב. אפשר ליצור אווירה מיוחדת בבוקר אם מעירים את הילדים עם דיסק קבוע.

5. ישנם לא מעט אירועים מוזיקליים איכותיים הממוענים במיוחד לילדים שיכולים לגרות את סקרנותם בנושא: אופרה, קונצרטים המסבירים את תפקידי התזמורת ועוד. כמו כן, תמיד אפשר לרשום את הילד לחוג מוזיקה.
אפשרות נוספת היא לקחת את הילד להופעה של זמר או להקה שאתם אוהבים. זו יכולה להיות חוויה מופלאה, אך מדובר בסיכון, בגלל מחיר הכרטיסים, ואופיים ההפכפך של ילדים. אם בחרתם לעשות זאת, ודאו שהמקום ושעת המופע מתאימים לילדים.

6. מגיל שש או שבע ילדים יכולים כבר להתחיל ללמוד לקרוא תווים ולנגן כמעט על כל כלי נגינה.

7. אהבתו של הילד למוזיקה לא מצריכה נגני מוזיקה יקרים. חכו עד שהילד אחראי מספיק לפני שאתם רצים לרכוש לו אייפוד.

8. עודדו את הילד להמציא שירים מקוריים משלו, וללמד אתכם אותם.

9. דברו עם הילדים על מה שאתם שומעים. על המקצב, הסגנון, המילים, החרוזים, עזרו להם להבדיל בין בית לפזמון, וסקרנו אותם לגבי מה שהם שומעים.

10. שירו הרבה ליד הילדים ואיתם ביחד. כדי לשיר יחד, יש סיכוי שתצטרכו להאט מעט את הקצב. אל תנזפו בילדים לעולם אם הם מזייפים או טועים במנגינה, כי זה עלול להשתיק אותם ולהטמיע בהם פחדים. במקום, עודדו אותם לשיר עוד ועוד, הפנו את תשומת לבם בעדינות ועודדו אותם להבדיל בין הגוונים של הצלילים.

11. גם לאמנים אהובים ומוערכים ביותר יש דיסקים לילדים, ואם תחפשו ברשת תוכלו למצוא שאפילו זמרים חתרניים כמו לו ריד או טום ווייטס, הקליטו שירים במיוחד עבור ילדים, שלא לדבר על אריק איינשטיין וגידי גוב.

12. יוטיוב היא עוד דרך נהדרת להכיר לילדים מוזיקה לא מתיילדת. אם הם יתוודעו לצלילים והקולות תחילה דרך עולמם המוכר, האוזן שלהם תיפתח. הנה דוגמה מקסימה לקליפ שיכול לשאוב את ילדיכם לתוך עולמו של בוב דילן.

ואיש לא ישאר אדיש לחברי להקת אר.אי.אם אחרי שיצפה בהם רוקדים עם מפלצות בגרסה האמריקנית של רחוב סומסום.

בכלל, ב"רחוב סומסום" האמריקני וב"חבובות" התארחו כל האמנים הגדולים ביותר אי פעם ומדובר בקליפים שגם אתם וגם הילדים תוכלו ליהנות מהם.

ייעצה בהכנת הכתבה רינת ליברמן, מורה למוזיקה ורכזת מגמת המוזיקה של בית הספר מבואות עירון.

>> חדרי ליבן: הצצה חושפנית לחדריהן של נערות בפרויקט צילום מרהיב