בית ספר מיתר (צילום: אבנר לב רן,  יחסי ציבור )
אין בחינות והערכת התלמידים נעשית על די צוות המחנכים. בית הספר מיתר | צילום: אבנר לב רן, יחסי ציבור
כמעט כל דבר שאנחנו עושים או רוכשים עבור הילדים שלנו עובר קודם סינון קפדני מצדנו. האם האוכל הזה בריא? המשחק הזה בטיחותי? התכנית הזו חינוכית? אז איך זה שכאשר הילד שלנו מגיע לכיתה א' אנחנו שולחים אותו לבית הספר הממלכתי הקרוב לאזור המגורים מבלי לברר האם זהו המקום הכי טוב עבורו. רבים מאיתנו, דווקא בנושא החינוך, הולכים כעיוורים לאן ששולחת אותנו המערכת. אחת האפשרויות האחרות שקיימות כיום היא בתי ספר פרטיים, אלא שלאלו יש דימוי לפיו הם מיועדים לבני אצולה בלבד. אבל האם החינוך הפרטי בישראל באמת כל כך יקר כמו שנהוג לחשוב? ואולי יש תמורה הוגנת עבור הכסף שנשלם?

ההערכה היא שבישראל פועלים כ-70 בתי ספר פרטיים חילוניים. אלו בתי ספר מוכרים, אך לא רשמיים של משרד החינוך, משמע שהמדינה מכירה ומפקחת על המתרחש בהם אבל בצורה פחות אדוקה. הם מתוקצבים רק בכ-75% מהתקציב שלהם ובתמורה לכך זוכים לאוטונומיה גדולה גם מבחינה פדגוגית, גם בהעסקת המורים וגם בהתנהלות שכר הלימוד והמיון.

גם בחופשות וחגים

"כרגע מתנהל מהלך של משרד החינוך להסדיר את נושא בתי הספר הפרטיים ולהכניס אותם למערכת הממלכתית", אומרת  עו"ד גל קנר-אלימי ממשרד כבירי-נבו-קידר המייצגים את בתי הספר האלטרנטיביים. "אבל מאוד קשה להתגבר על נקודות מחלוקת וכנראה שעד שזה יקרה בפועל ייקח עוד זמן".

אז עד שילדינו יוכלו ללמוד במסגרות הללו מבלי שניאלץ לשלם עליהם כפרטיים, כדאי לפחות לבדוק את האפשרות לשלם עבור חינוך ילדינו, האם זה באמת כל כך יקר ויותר חשוב מה נקבל בעבור הכסף שלנו.

"בתי הספר הללו מציעים חדשנות פדגוגית ותפיסה פדגוגית שונה", אומר ד"ר ניר מיכאלי, דיקן פיתוח פדגוגי במכללת סמינר הקיבוצים. "תפיסת ההוראה והלמידה ומערכות היחסים בין המורים לתלמידים והתרבות החינוכית שונה מאוד".

"בנוסף לשיטות החינוך הייחודיות, חלק גדול מבתי הספר הללו פועלים עד השעה 16:00, עובדים בחופשות ובחגים, מתקיימות בהם פעילויות בשעות אחר הצהריים וחלקם אף נותן שיעורים פרטיים לתלמידים שמתקשים", מוסיפה עו"ד גל קנר-אלימי.

ענת שפירא, בעלת הבלוג "די לחינוך" באתר סלונה, היא אם לחמישה. ארבעה מילדיה לומדים בבית ספר דמוקרטי ואחת בבית ספר ממלכתי רגיל. "בתוך החינוך הדמוקרטי אני מקבלת תשומת לב אישית לילדים, יש יותר אנשי צוות ביחס לילדים,  יותר דגש על אמנויות, מוסיקה וכדומה", היא מסבירה. "מבחינה כלכלית, אני משלמת 980 שקל לחודש לילד הראשון. הילד השני מקבל 10% הנחה, הילד השלישי 30%, הילד הרביעי 50% והחמישי בחינם. במסגרת התשלום החודשי הזה נכללים ספרי הלימוד, מחברות, תשלומי הורים, טיולים, מסיבות סיום שנה, כך שהכל כלול בשכר הלימוד.

בית ספר דרך הילד (צילום: אלכס בק,  יחסי ציבור )
הלמידה מתרחשת במעגלי למידה, בקבוצות קטנות ובתרגול עצמי. בית הספר דרך הילד | צילום: אלכס בק, יחסי ציבור

"בבתי הספר הממלכתיים, לעומת זאת, אני צריכה לקנות ספרי לימוד לכיתה ב-700 שקל, תוספת טיול שנתי 390 שקל, סל תרבות של 150 שקל, סיורים לימודיים 150 שקל, פעילות שכבתית 100 שקל, תוספת תכניות העשרה, תוספת ועד הורים, תוספת מסיבות וחגיגות ועוד, לא כולל הוצאות על ספרי לימוד ותלבושת אחידה".

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

חילוניים ודתיים בבית ספר אחד: המדריך לחינוך משלב
ויש גם גנים עם שיטות חינוך יוצאות דופן
ניסוי מטריד: ילדה הלכה לאיבוד, כמה עזרו לה?

בתי הספר הפרטיים פרוסים בכל רחבי הארץ והמחירים ביניהם משתנים. אספנו מספר דוגמאות שינסו להמחיש אילו ערכים נוספים בתי ספר שכאלה מביאים וכמה כסף תיאלצו לשלם:

בתי ספר דמוקרטיים

מיקום: כיום קיימים בישראל למעלה מ-20 בתי ספר דמוקרטיים בפריסה ארצית.
אידיאולוגיה
: בתי הספר הללו מדגישים את עקרונות השמירה על זכויות האדם, חירות ושוויון מתוך הבנה שכאשר מתייחסים באופן שווה לבני אדם, ולא משנה מהו גילם, הדברים קורים מתוך מוטיבציה פנימית ומתרחשת למידה מתוך עניין. הילדים שותפים בתהליך קבלת ההחלטות ובתהליך הניהול המשותף.
מה מציעים לתלמיד:
מעבר למקצועות הליבה יש מגוון רחב של תחומים. קיים דגש רב יותר על מיומנויות גופניות כמו לוליינות ואקרובטיקה או התעמלות קרקע מעבר לשיעורי החינוך הגופני, השקעה רבה יותר בתחומי ידע מדעיים, תחומי המוזיקה והנגינה, ציור ופיסול ועוד. כל ילד מקבל הסתכלות והערכה אישיים בהתאם למטרות וההתקדמות שלו ולא בהתאם לעקומת השוואה לאחרים.
גילאים:
גן-י"ב.
למי מיועד:
לכולם.
תנאי קבלה
: היכרות מוקדמות עם המשפחה והילד.
מחיר:
משתנה בין בתי הספר אך נע סביב 1000 שקל לחודש. לדוגמא, בית הספר הדמוקרטי בהדסים גובה  970 שקל לחודש, ובית הספר הדמוקרטי בתל אביב גובה 1,200 שקל לחודש.

אין תמונה
חילונים ודתיים לומדים ביחד. בית הספר מיתרים, רעננה

בתי הספר ולדורף ברוח האנתרופוסופיה

מיקום: כיום קיימים בארץ כ-20 בתי ספר בפריסה ארצית.
אידיאולוגיה:
חינוך ולדורף רואה את הילד כישות מתפתחת ואת הילדות כתקופה של בשילה הדרגתית. בכל גיל בוחנים מהן האיכויות שהילד מביא לפי שלב ההתפתחות שלו. הגישה מתייחסת כל הזמן לשלושה פרמטרים של הילד: גוף, רגש ומחשבה.
מה מציעים לתלמיד:
בנוסף לגישה החינוכית, בתי הספר האנתרופוסופיים מציעים מגוון רחב יותר בתחומי הלימוד כחלק מן המערכת. לדוגמא, אנגלית וערבית מדוברת מכיתה א', מלאכה מכיתה א' (סריגה, רקמה וכו'), מוזיקה מכיתה א', נגרות מכיתה ה', וטיול מחוץ לבית הספר אחת לשבוע בשילוב לימודי המדעים. כמו כן, המורה מלווה את הכיתה מכיתה א' ועד ח' ולא מתחלף אחת לשנה או שנתיים.
גילאים:
גן-י"ב.
למי מיועד:
לכולם.
תנאי קבלה:
היכרות מוקדמת עם המשפחה והילד.
מחיר:
תלוי בהכרה והתמיכה של משרד החינוך, נע בין 700 ל-2,000 שקל בחודש.

דרך הילד, בית ספר פרוגרסיבי

מיקום: הכפר הירוק, תל אביב.
אידיאולוגיה:
החינוך הפרוגרסיבי רואה את הילד לא ככלי שאליו צריך לשפוך ידע, אלא את הידע כדבר שטמון בילד ועל בית הספר לתת לו כלים כדי לצמוח.

מה מציעים לתלמיד: עיקר הלמידה מתרחשת במעגלי למידה, בקבוצות קטנות ובתרגול עצמי ולא על ידי שיעורים פרונטאליים. מדובר בכיתות רב גילאיות (א-ג וד-ו), בכל כיתה יש מורה לכל 15 תלמידים. יום הלימודים מסתיים בשעה 16:00. מעבר ללימודי הליבה ישנם חוגים כמו מבוכים ודרקונים, יוגה, קומיקס ועוד.
גילאים
: א'-ו'.
למי מיועד:
לכולם.
תנאי קבלה
: הגרלה.
מחיר
: 2,700 שקל (8:00-16:00).

בית ספר דרך הילד (צילום: אלכס בק,  יחסי ציבור )
בכל כיתה יש מורה לכל 15 תלמידים. בית הספר דרך הילד | צילום: אלכס בק, יחסי ציבור

מיתר, בית חינוך ברוח דיאלוגית

מיקום: בית אורן (עתיד לעבור לכפר גלים).
אידיאולוגיה: מדובר בבית ספר פתוח השייך לחינוך הדיאלוגי שרואה את תהליך ההתחנכות כתהליך של מפגש.
מה מציעים לתלמיד
: בנוסף לחוגים מגוונים כמו שירה, עריכת עיתון או ריקוד, דרך הלימוד שונה אף היא. בית הספר בנוי מחטיבות גיל ואין כיתות, כל חטיבה היא תלת שנתית ויש דגש על טבע, יציאה החוצה, יום בשבוע מוקדש לטיול בסביבה. אין בחינות כלל והערכת  התלמידים נעשית על די צוות המחנכים. היחס בין מספר התלמידים למחנכים הוא 10 ילדים על מחנך. בנוסף, המבנה כולו אינו נראה כמו בית ספר אלא כמו בית ילדים המורכב מחדרים אשר אינם מזכירים את הכיתות שכולנו מכירים.
גילאים
: א'-ח'.
למי מיועד
: לילדים ולהורים שמחפשים חינוך אחר, רוב הילדים מגיעים מיישובי חוף הכרמל וחיפה.
תנאי קבלה:
פגישת היכרות עם המשפחה והילד.
מחיר:
1,100 שקלים לחודש.

בית ספר מיתר (צילום: אבנר לב רן,  יחסי ציבור )
יום בשבוע מוקדש לטיול בסביבה. תלמידים בבית הספר מיתר | צילום: אבנר לב רן, יחסי ציבור

מיתרים, בית ספר לחינוך יהודי פלורליסטי

מיקום: רעננה.
אידיאולוגיה
: ילדים חילונים ודתיים שלומדים ביחד כדי לקיים חברה מעורבת בריאה. בנוסף, לבית הספר קיימת גישה פדגוגית אחרת לפיה אין רק להזין את התלמידים במידע, אלא יש ללמד אותם איך לחפש מידע. כמו כן, לבית הספר יש אג'נדה קהילתית של התנדבות ומעורבות בקהילה.
מה מציעים לתלמיד:
התלמידים לומדים שיעורי יהדות מעבר ללימודי תנ"ך והבוקר נפתח בעבודה רוחנית שהיא תפילה, מדיטציה או משהו אחר - רצועה שמוקדשת לנשמה של הילד. בנוסף, יש דגש על יחס אישי, ולכל ילד יש חונך אישי מאנשי הסגל. הלמידה נעשית בכיתות קטנות של עד 22 תלמידים, קיימת אווירה ביתית וחמה ודיאלוג פתוח בין הורים מורים ותלמידים.
גילאים:
ז'-י"ב.
למי מיועד
: מתאים להורים דתיים שרוצים שילדיהם יקבלו חינוך יהודי אבל לא בישיבה או באולפנה, למשפחות מעורבות, לחילונים שחזרו משליחות או מבתי ספר יהודים בחו"ל ולאנשים שהמערכת הרגילה לא מתאימה לילדים שלהם.
תנאי קבלה:
שלא תהיה התנגדות ליהדות, שלא יהיה רקע של אלימות פיזית או מילולית, נעשה מבחן במתמטיקה אנגלית וידע כללי, המלצות מבתי ספר, יום התנסות בבית הספר ויום גיבוש לבחון את האינטראקציה בין הילדים ומיון של ליקויי למידה.
מחיר:
1,300-1,400 שקל לחודש.

אין תמונה
הבוקר נפתח בעבודה רוחנית - תפילה, מדיטציה או כל מה שיפרה את הנשמה. בית הספר מיתרים, רעננה

"מערכת חינוך לעשירים ולעניים"

"בתי הספר האלה מביאים איתם בשורה פדגוגית שיכולה מאוד להעשיר את מערכת החינוך", אומר ד"ר מיכאלי. "הייתי שמח אם יותר חלקים בציבור הישראלי היו יכולים ליהנות מכך. זה בהחלט צריך להיות שוויוני ופתוח לכולם. צמיחת בתי הספר הללו נבעה גם מהעובדה שיותר אוכלוסיות חזקות חיפשו מקלט מהחינוך הציבורי, וגם מהעובדה, שכמו בהרבה תחומים, אנחנו רוצים לבחור ורוצים גיוון ולהיות יותר מעורבים. הסכנה בתהליך כזה הוא מערכת חינוך לעשירים ולעניים כמו שקורה במערכת הבריאות. בנקודת מבט ביקורתית אפשר להגיד שבתי הספר האלה הם איי מפלט לאוכלוסיות חזקות כדי להימלט מהחינוך הציבורי ולייצר לעצמם בועות אליטיסטיות חמימות ונעימות".

אז אמנם 1000 שקל בחודש הם הוצאה לא מבוטלת אבל כאשר לוקחים בחשבון את ההוצאות שנלוות לבתי הספר הציבוריים, השעורים הפרטיים שהרבה הורים נאלצים לקחת, החוגים שניתנים במסגרת המערכות הפרטיות, הכיתות הקטנות והיחס האישי, וזאת מלבד הערך החינוכי המוסף שהמקומות האלו נותנים אולי יש מקום לחשוב על האופציה הזו לפני שאנחנו הולכים בעיניים עצומות למערכת החינוך הציבורית.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?