מחקר מקיף שפורסם לאחרונה בארה"ב גילה שכאשר הורים מצ'פרים ילדים בכסף על נוכחות עקבית בבית הספר, הישגיהם בלימודים משתפרים. האם המשמעות היא שיש לתגמל אותם כספית על התנהגות טובה?

אפשר לתגמל, אבל בהתאם לכללים

כולנו היינו מקווים שהילד שלנו ילמד ויסדר את החדר בכוח רצונו, אבל המציאות שונה – לא מעט ילדים נמנעים מלעשות את הדברים האלה. מסיבה זו, ההורים מחפשים בצדק דרכים להגביר את המוטיבציה של הילד, בלי להיכנס איתו לעימות.

מתן תגמול לילדים המתנהג בצורה ראויה אינו מהווה שוחד, בתנאי שעושים זאת נכון. מהם, אם כן, הכללים לתגמול נכון?

1. אם הילד מתנהג באופן עקבי בצורה נכונה ואחראית, ללא קשר לתמריץ הכספי, אז מדי פעם יש לאפשר לו לעבוד על פרויקט כלשהו בו הילד ישקיע ויקבל בתמורה מתנה או תמריץ כספי.
2. אם ההורה רוצה לשלם לבייביסיטר או עבור רחיצת האוטו, והנער רוצה לבצע את העבודה תמורת תגמול כספי – יש לתת לו את האפשרות הזו.
3. אם הילד חוסך כסף, ההורה בהחלט יכול להחליט שהוא מוסיף שקל על כל שקל שהילד חוסך.

מתי אין להשתמש בתמריץ כספי? אסור לתת לילד כסף או מתנות בשביל שיפסיק להתנהג לא בסדר, או שיבטיח לנו שבפעם הבאה הוא יתנהג אחרת.

הילד מתעצל? קחו ממנו את הטלפון הסלולארי

כדי לגרום לילד בטלן להשתתף במטלות הבית, יש להגדיר לו ציפיות ולא לוותר. אם הילד מאיים "אם לא תיתן לי, לא אעשה כלום", ההורה צריך פשוט להימנע מתגובה, ולתת לזה לעבור. בכלל לא בטוח שהילד יממש את האיום שלו.

אם הוא באמת לא עושה את המטלה, יש לקחת ממנו את הטלפון הסלולארי, לכבות את הטלוויזיה ולהכריז ש"בית המלון נסגר". אז הילד יבין את ההתניה הנכונה וישתף פעולה.

>> עונשים לילדים: למה, כמה והאם אפשר בלי?