ילד אוכל פיצה (צילום: Michael Krinke, Istock)
פיצה זה בסדר, אבל במינון נכון | צילום: Michael Krinke, Istock

נלחמים בהשמנה בישראל: ילדים יעברו בדיקות לזיהוי רמת כולסטרול בדם החל מגיל צעיר, כך לפי הנחיות מיוחדות שפרסמו ארגוני בריאות ישראליים, עליהן דווח הבוקר (שני) בעיתון "ידיעות אחרונות".

כל ילד בארץ הסובל מעודף משקל, או שיש במשפחתו היסטוריה של מחלות לב, יעבור בדיקות סקר לזיהוי רמת הכולסטרול ושומני הדם שלו, כבר מגיל שנתיים. ילדים מגיל 8 שסובלים מרמת שומנים גבוהה בדם ומצבם אינו משתפר באמצעות דיאטה, יטופלו בתרופות המיועדות להורדת רמת הכולסטרול.

דור שלם יגדל על תרופות?

ממחקרים שונים עולה כי 10-13 אחוזים מהילדים סובלים מערכים גבוהים של כולסטרול. מטרת ההנחיות של האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, יחד עם החברה לחקר, מניעה וטיפול בטרשת עורקים, החברה הישראלית לפדיאטריה קלינית והחברה לרפואת ילדים בקהילה, היא לאתר את הילדים הנמצאים בסיכון גבוה ולמנוע מראש את הסיכוי להתקף לב בגיל מאוחר יותר.

עוד לפי ההנחיות, במקרה של ילדים הסובלים מרמות שומנים גבוהות בדם יש להקפיד כבר מגיל שנתיים-שלוש על תזונה בעלת תכולת שומן רווי נמוכה, ללא שומן טרנס, והמרה של סוכרים פשוטים כמו ממתקים - לפחמימות מורכבות.

תרופות הסטטינים להורדת כולסטרול שיינתנו לילדים החל מגיל 8, לא משמשות בדרך כלל לטיפול בגיל הרך. המתנגדים להנחיה זו טוענים שאין מספיק נתונים על השפעות השימוש בגיל כה צעיר וישנה דאגה שאוכלוסיה נרחבת ביותר של ילדים תמצא עצמה משתמשת בתרופה תחת משטר תזונתי קפדני.

לפי הפרסום ב"ידיעות אחרונות", 1 מכל 4 ילדים בישראל מגיל 5-7 מוגדר "שמן" ו-70 אחוז מהילדים השמנים בגילאי 6-10 יגדלו להיות מבוגרים שמנים.

בצעו את השינוי בהדרגה

איך תוכלו להקנות לילדים שלכם הרגלי תזונה בריאים? גאיה פינקל כהן, תזונאית קלינית מציעה כמה טיפים:

לאכול ארוחות מסודרות סביב השולחן. בארוחות כאלו אוכלים בדרך כלל מגוון רחב של מאכלים, כמו פסטה, אורז, בשר, עוף, סביר להניח שגם ירקות, ולא שני בורקסים בצלחת על הדרך. זה מצויין גם להתנהלות המשפחתית. כמו כן, הקפידו שהילדים לא יאכלו מול הטלוויזיה והימנעו מנשנושים סביב ארוחות.

לא צריך למנוע לגמרי מאכלים לא בריאים. אם התזונה מאוזנת ובריאה בסך הכל, פיצה למשל, או מאכל אחר שנחשב לפחות בריא, אפשר לאכול פעמיים בשבוע.

לא תמיד כדאי לאכול קינוח אחרי ארוחה. ובהחלט אסור להגיד לילד אם תאכל תקבל ממתק, כי אז אנחנו מקשרים כל דבר טוב או רע שקורה לנו לאוכל. זה ישפיע עלינו גם שנים אחר כך וכשנגדל נעשה את אותו הדבר – כשרע לנו אנחנו נמצא נחמה באוכל, וגם אירועים משמחים אנחנו נקשר לארוחות גדולות.

לא להשאיר נשנושים על השיש. שעה אחרי הארוחה תתקבל אצלנו תחושה שבין שובע לרעב. אם עוגות למשל יהיו על השיש, כשנלך לקחת כוס מים או פשוט נעבור ליד, ניקח איזו פרוסה קטנה על הדרך וזה לא רצוי.

ארוחת ביניים מסודרת. שלוש שעות בערך לאחר ארוחת הצהריים כולם יושבים ואוכלים משהו מסביב לשולחן, מעין הקדמה לארוחת הערב. כך לא נהיה רעבים מדי עד הארוחה ולא נאכל חטיפים לפני. בארוחה זו אפשר לאכול פירות, פרוסת לחם עם ממרח בריא כמו דבש, קורנפלקס עם חלב, פלפל עם גבינה, פופקורן שמכינים בסיר, פירות יבשים, אגוזים טריים, קרקרים מחיטה מלאה, פריכיות אורז ועוד.

לא להתעצל להכין ארוחת ערב. הורים רבים בשעה הזאת כבר סחוטים מעייפות, ומעדיפים להזמין אוכל מבחוץ או לחמם אוכל מהפריזר במקום להכין ארוחה ביתית. מדובר בהרגל חשוב ששווה את המאמץ. גם אם אתם מזמינים תגבילו את עצמכם לפעמיים בשבוע.

לשלב את הילדים בבישול. כך הם יכירו מאכלים חדשים וייפתחו בפניהם. תכינו איתם למשל פיצות בריאות יותר עם קמח מלא וגבינה בולגרית, מרקים ותמיד תשלבו בפנים ירקות מבושלים וטריים.

הימנעו משתייה מתוקה. תדאגו שלא יהיו בבית משקאות מתוקים, זה ממכר ומרגיל את בלוטות הטעם למתוק. הקפידו שתמיד יהיה מים על השולחן, וגם כשהם יושבים לעשות שיעורים תגישו להם כוס מים

אל תעשו שינויים בצורה קיצונית. אם החלטתם שאתם משנים את הרגלי התזונה בבית, עשו זאת בהדרגה, אחרת זה עשוי ליצור אנטגוניזם לילדים. דברו איתם בגובה העיניים על הנושא ואל תפחידו אותם.

>> רוצים ילדים בריאים? התעקשו שיירדמו מוקדם