מרתון תל אביב (צילום: תומר אפלבאום, TheMarker)
שעות הלימודים שיפסידו התלמידים לא יוחזרו אליהם. מרתון תל אביב | צילום: תומר אפלבאום, TheMarker
החלטת משרד החינוך לבטל את הלימודים בתל אביב בשל המרתון שיתקיים ביום שישי מתגלה כמחדל. ארגוני המורים הודיעו כי המורים יגיעו לבתי הספר ביום שישי, למרות החלטת עיריית תל אביב ומשרד החינוך לא לקיים לימודים בעיר בגלל המרתון – שנערך תחת חסות של חברות מסחריות.

החלטת משרד החינוך לאשר את ביטול יום הלימודים בעיר בגלל אירוע מסחרי היתה חריגה, תקדימית ושנויה במחלוקת, ואף נבדקה על ידי משרד החינוך מאחר ולא היה ברור כיצד התקבלה. לאחר הבדיקה במשרד החינוך נקבע כי המשרד לא יאפשר בעתיד ביטול ימי לימודים בגלל אירועים דומים.

בתוך כך, ארגוני המורים מתכננים לקיים יום לימודים רגיל בעיר, אך ייתכן כי העירייה כלל לא תפתח את מוסדות החינוך ולא תאפשר הגעה אליהם בכלי רכב, תוך גיבוי משרד החינוך. בנוסף, ארגוני המורים מתנגדים לקיום יום לימודים חלופי במהלך חופשת הפסח, כך שיום הלימודים בשישי הקרוב יבוטל עבור תלמידי תל אביב, ושעות הלימודים שיפסידו לא יוחזרו אליהם.

כבר לפני כשבועיים הודיעו ארגוני המורים למנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן כי הם אינם מקבלים את החלטת עיריית תל אביב וכי אינם מוכנים לעבוד במהלך היום האחרון של חופשת הפסח, בחג המימונה.

למרות זאת, במשרד החינוך לא דרשו מעיריית תל אביב לשוב לקיים את הלימודים בעיר.

בימים האחרונים גורמים במשרד החינוך, ארגוני המורים ובעיריית תל אביב מטיחים זה בזה האשמות בגלל הכאוס שנוצר בעיר בעקבות ההחלטה והביקורת הציבורית נגדה.

במשרד החינוך ובעיריית תל אביב טוענים כי ההחלטה התקבלה לאחר שארגוני המורים – הסתדרות המורים וארגון המורים העל יסודיים – אישרו אותה. אך בשני ארגוני המורים טוענים בתוקף כי מעולם לא אישרו את ביטול יום הלימודים או את החלפתו במהלך חופשת הפסח. בשני הארגונים אף התפלאו מכך שיום הלימודים והחלפתו בחג המימונה אושר בעירייה ובמשרד החינוך ללא אישור מארגוני המורים שאמורים ליישם את ההחלטה.

כפי שפורסם ב-TheMarker בחודש שעבר, בעיריית תל אביב הוחלט לבטל את הלימודים ביום שבו יתקיים המרתון ב-28 בפברואר, שנערך בחסות חברות מסחריות בהן סמסונג ואדידס. זאת, בטענה שחסימת הכבישים על ידי העירייה לצורך קיום המרתון תקשה על ההגעה למוסדות החינוך. בעירייה אף הזמינו את התלמידים להשתתף במרתון בתשלום או לעודד את הרצים במקום להגיע ליום הלימודים שבוטל.

משרד החינוך אישר - ואז פתח בבדיקה

משרד החינוך אישר את החלטת העירייה ואף גיבה אותה, אך לאחר מכן פתח בבדיקה לנסיבות מתן האישור החריג, שניתן רק במקרים של אסונות, תנאי מזג אוויר קשים ומצבים ביטחוניים.

בעיריית תל אביב כמעט ולא נשמעה ביקורת נגד הצעד, פרט לביקורת מצד סיעת שימו לב הורים. בעירייה אף הדיחו את יו"ר הסיעה חברת המועצה ציפי ברנד מתפקידה בעירייה ובוועדת החינוך בגלל התנגדותה למהלך. ברנד אף פנתה מספר פעמים בנושא לשר החינוך שי פירון, ומהתשובות שניתנו לה מלשכתו עולה כי הוא מגבה את החלטת עיריית תל אביב ומשרד החינוך.

באחד המכתבים שכתבה לפירון איימה ברנד לעתור בנושא לבג"ץ היות ועל פי חוות דעת משפטית שקיבלה, ביטול יום לימודים בגלל אירוע מסחרי אינו בסמכות משרד החינוך "ובכל מקרה חסר סבירות באופן קיצוני עד שמגיע לכדי חוסר סמכות", ברנד איימה לעתרו בנושא לבית המשפט העליון.

"מדובר בפריצת סער ובזילות חוק חינוך חובה ובכלל זה הקביעות, הוודאות, התכנון המוקדם של שנת הלימודים ובהסתמכות המשק כולו על כך", כתבה ברנד. "הפגיעה וחוסר שיקול הדעת זועקים מההחלטה והפגיעה הקשה הנובעת ממנה".

בתגובה השיב לה ראש המטה של פירון כי "השיקולים שעמדו בפני המנהלת הכללית לקיים את המרתון ביום זה הוא בשל קשיי תחבורה הצפויים והשבתת חלקים נרחבים ממערכת התנועה בתל אביב. מצאנו כי השיקולים היו ענייניים, מקצועיים וסבירים".

"השיקול של קשיי הגעה למוסדות החינוך עקב סגירת צמתים מרכזיים הינו שיקול רלוונטי ובעל משקל מכריע במיוחד לאור העובדה שחלק מהתלמידים מגיעים בהסעות על ידי הוריהם או הסעות מאורגנות".

מרתון תל אביב (צילום: תומר אפלבאום, TheMarker)
ארגוני המורים לא אישרו את החלטת העירייה | צילום: תומר אפלבאום, TheMarker

אישור שלא יחזור בעתיד

יצויין כי אירועי מרתון מתקיימים בתל אביב מדי שנה בשנים האחרונות ובערים נוספות, אך באף אחת מהן לא ניתן אישור לביטול יום הלימודים בגלל קיום המרתון. בעירייה שקלו לפנות למשרד החינוך כדי לקבל אישור קבוע לביטול יום הלימודים בכל מרתון שנתי, אך במשרד החינוך הובהר להם כי לא יאשרו ביטולי לימודים מסיבות דומות בעתיד.

ברנד אמרה היום, "בעירייה ממשיכים להתעקש שלא לקיים לימודים בעיר ביום שישי הקרוב למרות ש-70% מהתלמידים בעיר לומדים בגנים ובמוסדות חינוך שנמצאים מרחק הליכה ממגוריהם, ולמרות שקיבלו הודעה מארגוני המורים שלא יקיימו יום לימודים חילופי בפסח. למעשה הם ביטלו יום לימודים שלם, ובכך הם גם מונעים מהרבה הורים שהיו שמחים להשתתף במרתון את האפשרות הזאת".

מעיריית תל אביב נמסר כי "ההחלטה לדחות את יום הלימודים נלקחה בכובד ראש על סמך ניסיון העבר שהוכיח כי לא ניתן לקיים לימודים כסדרם במהלך המרתון. ההחלטה התקבלה בהתייעצות עם כל הגורמים, לרבות עם ארגוני המורים, ולכן הנחיית ארגוני המורים תמוהה".

ממשרד החינוך נמסר כי "החלטת המשרד לאשר החלפת ימי לימוד בעקבות שיבושי התנועה שיגרמו עם קיום המרתון בתל אביב, התבססה על הסכמות מפורשות שנתנו נציגי ארגון המורים והסתדרות המורים. נציגי הארגונים חזרו בהם מהסכמתם בזמן שהיה מאוחר מדי מכדי לבטל את המרתון. יחד עם זאת, המשרד ייתן מענה נקודתי במוסדות החינוך ככל שיידרש. במשרד החינוך מדגישים כי בשנת הלימודים הבאה לא יינתנו אישורים להחלפת ימי לימוד בעקבות המרתון.

למרות זאת, מהסתדרות המורים נמסר כי נציגיה "נכחו בפגישה שהתקיימה בנושא המרתון. הודענו שאנחנו צריכים לבדוק את הנושא לעומק. עוד הודענו, שאנו לא מסכימים להוציא הוראה או הודעה לכלל עובדי ההוראה עד שיבדקו הדברים לאישורם. לאחר בדיקה והבנה במה דברים אמורים, הודענו לכלל הנוגעים בדבר קרי, עיריית תל אביב, משרד החינוך ועובדי ההוראה שיום המרתון ייחשב כיום עבודה".

מארגון המורים נמסר: "ארגון המורים מתנגד להשבתת הלימודים בתל אביב בשל המרתון ומתנגד להפיכת יום המימונה ליום לימודים. בכל הכבוד, מרתון אינו סיבה להשבית אלפי תלמידים ולשנות את סדר יומם של ההורים ואינו סיבה למנוע מילדים ומורים את השתתפותם בחגיגות המימונה ביום האחרון של חופשת הפסח".

>> הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

>> מרתון ת"א פוגע בהכנסות של העסקים הקטנים: "אף אחד לא מתקרב לאזור"

>> לראשונה: ילדים בעלי צרכים מיוחדים יקבלו סל שילוב מלא בגנים