אחרי הניצחון של נטע ברזילי באירוויזיון בשבת האחרונה, נראה שזהו זמנם של כל מי שגילה עד כמה קשה להתקבל לחברה כשאתה לא מתאים בדיוק לתבנית.

כאלה הם הילדים בבית הספר "טוקאיר", שנמצאת ליד קיבוץ בחן. במוסד הזה לומדים ילדים שנפלטו מבתיהם בגלל הורים לא מתפקדים ובגלל הפרעות התנהגות קשות. 90 ילדים בגילאי שבע עד 14 מוצאים שם את הדרך בחזרה אל החברה.

במשך 20 שנה מחזיקה את המוסד על כתפיה נירה פלד, מנהלת בית הספר הצמוד לפנימייה. פלד הפכה את המקום לבית ספר לאמנויות, בלי סיוע של משרד החינוך. רק באמצעות תרומות וטוב ליבם של אנשים. החינוך במקום מושתת על גבולות ברורים, אבל גם על אהבה גדולה, חום ופינוק. החדר של נירה, וגם החלון, פתוחים כל הזמן, והילדים מגיעים. לפעמים לקבל משהו מתוק, לפעמים כדי לכעוס. אבל נירה לא כועסת בחזרה, גם כשאומרים משהו על אמא שלה. "למה קראת כך לאימי? היא הייתה אחות בכלל", היא עונה.

לא כל המורים ששים לעבוד במקום כזה. לא כל הילדים מצליחים לחזור אל החברה. אבל יש לא מעט סיפורי הצלחה. בוגרי בית הספר מתגייסים לצבא, חלקם אפילו חוזרים להיות מדריכים.

עכשיו הם יוצאים לאור. מחר (חמישי) בשעה 11:00 באודיטוריום בית הספר לעבודה סוציאלית אוניברסיטת תל אביב, יתקיים כנס בו הילדים ירצו על חייהם וחלומם הגדול. את הרעיון הראשוני העלתה הדר, ביתה של נירה פלד. "יום אחד, הבת שלי שהייתה בתחילת שנת הלימודים בת שבע בלבד, רצתה להכין מצגת", היא מספרת. "בזמן שהיא עבדה על המצגת, היא שאלה אותי אם אני יודעת שכשעושים מצגת לא צריך לכתוב הרבה מלל, אלא בעיקר לדבר בעל-פה. אז חשבתי על כך שב'טוקאיר' אין אפילו מחשב ומקרן בכל כיתה והילדים שם אפילו לא יודעים איך להכין מצגת".

השיחה הזו הובילה את הדר ואת אחותה, עדי אולמרט, לפתח סדנה שתלמד את ילדי "טוקאיר" לדבר מול קהל. מיומנות הכרחית לילדי המאה ה-21. "התחברנו להמון אנשים נפלאים שהתנדבו לבוא לבית הספר ולתת מעצמם למען הילדים הללו. לכל ילד הוצמד מנטור בתחום מסוים. והכנס הזה הוא בעצם שיא התהליך. מה שמדהים הוא, בתהליך הזה לא רק הילדים משתתפים בפרויקט, אלא כל בית הספר. הילדים האחרים וגם הצוות נחשפים לאנשים מתחומי עניין מיוחדים. המטרה העיקרית היא גם לתת לילדים הללו במה שקולם יישמע, שיידעו שהם נחשבים ובכך אולי לעזור מעט ולתת להם תקווה וגם לחשוף את התופעה הזו של החינוך המיוחד שאינו פוטוגני".

הדר פלד מציינת את האמת הכואבת - לילדים האוטיסטים, או הנכים, קשה מאוד, אבל יש להם לובי מעולה. לילדי החינוך המיוחד אין הורים שיתמכו ויגייסו משאבים. "זוהי הזדמנות לתת לילדים הללו להשמיע את קולם. הילדים שאף אחד לא באמת רוצה לראות בחצר האחורית שלנו. 11 הרצאות מגוונות ומעוררות השראה. אף אחד לא 'מתמסכן', אלא מרגיש שיש לו מתנה לתת לעולם, מסר מעורר השראה ותקווה".

את הכנס ינחה אריק זאבי, ויופיע בו אוהד חיטמן. את עיקר הזמן יתפסו 11 הרצאות של הילדים, כולן בסגנון TED. אחד הילדים יספר החיים עם משפחה שמשתמשת בסמים. זוג תאומים יספר על החיים עם אמא נכה שהיא גם אלופה פראולימפית, אחד יספר על חלומות להיות זמר ואחר על החלום להיות כדורגלן בעקבות אביו שנפטר.

"במהלך העבודה הילדים ביטאו את החלומות שלהם והצלחנו להגשים להם כמה חלומות קטנים", מספרת הדר פלד.