אין תמונה
האם בלי מוט סלפי אין לנו עתיד?
לא קל לגדל בנות בימינו. המסר שמתקבל מהמדיות השונות הוא שבלי להתפשט ולהחזיק מוט סלפי אי אפשר להגיע רחוק מדי בחיים. ואיכשהו, גם ההורים הכי מודעים, חוטאים להן ולא מפסיקים להעניק להן מחמאות על המראה החיצוני שלהן.

"העולם שלנו מתמלא בילדות קטנות שסובלות מהפרעות אכילה ושפוגעות בגופן״, אומרת איימי גרווין, סופרת וגורו אמריקנית לגידול ילדים. ״אנו מותחים את הגבולות של המיניות, וניתן לראות בגדים לילדות קטנות שהם כל כך מיניים וזנותיים כמעט בכל חנות לאופנת ילדים. זהו משבר עולמי. אנו מזלזלים בבנותינו ומחצינים עבורן את הנשיות עמה נולדו. הקמעונאים למיניהם רואים בכך דרך להגדיל רווחים, ועלינו לעצור אותם כי הם מחפיצים את בנותינו ומקטינים אותן״.

גרווין, ואמהות בלוגריות נוספות, קוראות להורים לשים לב ולקחת אחריות, ולהתחיל בצעד חינוכי משמעותי שיצריך נשיכת לשון משמעותית: להפסיק להחמיא לילדות על המראה, לא משנה כמה הן מתוקות, יפות ומגונדרות, וכמה הן מחפשות את החיזוקים הללו. ״חברה שלי השתפכה מול בתי: כמה את יפהפיה, איזה רגליים. את יכולה להיות דוגמנית! ואז היא תפסה את עצמה, ואמרה: אני לא מאמינה שזה יצא לי מהפה״, מספרת הבלוגרית ג׳יין וורן מהבלוג ׳היפסטרמאם׳.

״היא הזדעזעה כי היא הבינה שזה לא בדיוק מסר שאישה משכילה ופמיניסטית אמורה לומר. המחמאה הזו היא רק אחת מתוך רבות שאנו מרעיפים על בנות, ובכך פוגעים בהן מאוד, ויש להן השלכות הרסניות, לא אחראיות ומרעילות. דוגמנית לא יכולה להיות מודל לחיקוי. בעיקר לא עבור ילדות קטנות. זה משפיע על כל צעד שיעשו בכל יום. 

ילדה אוכלת כריך (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"העולם שלנו מתמלא בילדות קטנות שסובלות מהפרעות אכילה ושפוגעות בגופן" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
וורן מציעה להחליף את המשפטים במשפטים אחרים, כדי שהילדות לא יתרגלו לשאוב ביטחון ושמחה ממחמאות מהסוג הזה, שרק יובילו אותן לתוך עולם שטוח של חוסר שביעות רצון תהומי ומסוכן. ״במקום: את כזאת יפה אפשר לומר: את נהדרת! במקום: יש לך שיער מדהים אפשר לומר: את נראית כל כך מאושרת! במקום להחמיא על השמלה אפשר להגיד: הצבעים שאת לובשת גורמים לי לחייך! במקום להחמיא לילדה על העיניים היפות שלה אפשר להגיד: נכון שאת זריזה? את בטח רצה ממש מהר״.

אם שהיא סופרת ובלוגרית בשם קריסטן וולש, מהבלוג ׳אנחנו המשפחה ההיא׳, ועוסקת גם היא בנושא ואף הוציאה עליו ספר, מציעה כמה אמירות שכדאי להכניס לרפרטואר, ויעצימו את הילדות מבפנים ולא מבחוץ.

את חשובה: הילדה צריכה לדעת שמחשיבים אותה ואת דעתה, ושיגנו עליה מתוך אהבה, לפעמים בצורה של גבולות שהיא עשויה לנסות למתוח אותם, כי מאמינים בה.

השווי שלך לא נמדד באיך שאת נראית: חשוב להגיד לילדה שהיא יפה, אבל לא להתכוון לבגד מסויים אלא למי שהיא מבפנים. המראה החיצוני לא באמת קשור ליופיה האמיתי, ואת מחמאת היופי כדאי לתת ברגעים הנכונים, ולהבהיר את הכוונה.

את לא חייבת בעל: כדאי להבהיר לה מגיל צעיר מאוד שהיא לא זקוקה לבחור שיתן לה מחמאות. היא לא צריכה להשתנות בשביל מישהו אחר. הבחור היחיד בחייה שדעתו חשובה הוא אבא, וגם זה בערבון מוגבל. עליה להיות מרוצה מעצמה בעצמה.

ילדה כועסת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
את יפה? המחמאות החדשות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
את מדהימה: הבנות שלנו צריכות להרגיש שאנו גאים בהן. שהן מצויינות ככה, כמו שהן. כדאי להגיד לה שמכל הבנות בעולם תמיד הייתם בוחרים בה.

אל תאמיני לכל מה שאת שומעת: תמיד יהיו ילדים ואנשים רעים בעולם, שיגידו לילדות שלנו דברים שיקשו עליהן. חשוב שישמעו את הקול הפנימי שהנחלתם בהן.

יש לך אותי: לא משנה מה יקרה, העליות והמורדות, הבנות חייבות לדעת שאתם לצידן. שהן יכולות לדבר איתכם תמיד, בכל נושא. שלא תשפטו אותן.

את יכולה לשנות את העולם: היא חייבת לדעת שהיא צריכה לחלום בגדול, ויכולה להגשים כל חלום אם היא מעוניינת בכך. שיש לה את הכלים בתוכה. ושתמיד תתמכו בה ותעזרו לה אם תרצה בכך, ותצפו בה מהצד בגאווה.

עוד במשפחה:

>> איך לדובב את הילד שישתף איך היה בגן?
>> זר לא יבין זאת: מה יש בתיק של אמא?

>> איך מזהים כישרון אצל ילד ומה אסור לעשות?