הורים לילדים קטנים בתל אביב זועמים על התנהלות העירייה ומשרד החינוך עקב מחסור חמור בסייעות וגננות בגני טרום חובה וחובה. לאחר פניות חוזרות ונשנות לטיפול בסוגיה הבוערת, דומה שהמצב רק הולך ומחמיר.

"במשך 5 ימים בגן טרום טרום חובה בתל אביב, גן שבו לפי חוק אמורים להיות 3 אנשי צוות, היו רק 2 אנשי צוות – גננת וסייעת", אומרת לנו ר', אמא של אחת הילדות  בגן. "ברור לי שתקופת החורף היא תקופה שמביאה איתה הרבה מחלות. זה קורה וזה ברור, אבל בפועל – בכל פעם שאיש צוות נעדר, נתקלנו בבעיה. הילדים, זאטוטים סביב גיל 3, נדרשו כל יום לבוא לגן ללא תשומת הלב שמגיעה להם ושמותאמת לגילם, הגננת והסייעת נשחקו ולא הצליחו לעשות את עבודתן כראוי, במקרה שלנו, גם ילד אחד פתח את הראש כי זה פשוט בלתי אפשרי. כל זאת למה? כי לא נמצאה מחליפה".

ואלו לא רק הסייעות שקשה למצוא להן מחליפה. ר' מוסיפה כי גם כאשר גננת לא נכחה בגן, הטיפול (או חוסר הטיפול ליתר דיוק) נותר זהה. "זה הגיע למצב שיום אחד הגן של בתי נפתח ללא גננת בכלל. העירייה נכנסה לתמונה, עזרה ושלחה עוד סייעת, אבל הגן היה בלי גננת, וכשההורים זעמו, משרד החינוך אמר שזה בסדר לפי חוזר מנכ"ל. איפה האחריות של משרד החינוך? מתי אמורים להתעורר ולהבין שיש פה בעיה מערכתית? היחידה שהרגשנו שממש מנסה לעזור לנו היא רכזת הקהילה של עיריית תל אביב, אזור צפון, שעושה כל שביכולתה לעזור אבל לעתים גם היא עומדת חסרת אונים מול המצב, כי אף אחד לא מצליח להתגבר על מצוקת כח האדם במערכת החינוך בתל אביב".

גם עדי גרטי, אמא לילד בן שלוש בגן טרום טרום חובה, הגיעה לגן של בנה וגילתה כי חסרה סייעת בגן שלא דאגו למחליף עבורה. "כשפנינו לעירייה, התשובה שקיבלנו הייתה: 'חיפשנו ולא מצאנו. אתם יכולים לחפש מישהי בפייסבוק שתגיע מחר בבוקר'", כתבה גרטי בעמוד הפייסבוק שלה. "זה היה הפתרון של העירייה! שנחפש בעצמנו מישהו בפייסבוק וכדי שיגיע לגן, ככה - ללא בדיקה וללא ניסיון. סתם מישהי".

מה זה כאן? שוק? לחפש סייעת בפייסבוק בלי הכשרה?

אימהות נוספות טוענות שקיבלו מהעירייה תשובות דומות ודי מקוממות. "מה זה שוק? לחפש סייעת בפייסבוק, בלי הכשרה בלי לבדוק את הרקע שלה? זה עצוב מאוד שככה עיריית תל אביב מתנהלת", קבלה אחת האימהות, "זו אחריות העירייה לדאוג שיהיו פה סייעות וגננות מחליפות ולבדוק שהילדים שלנו בידיים טובות".

ר' מבינה את הקושי במציאת מחליפה, אבל מסרבת לקבל את ההתמודדות עם המצב. "בתחושה שלנו אין מערך מסודר ליצירת בנק של כוח אדם ראוי ומלא, אין מצבה, מבחינתנו שיעלו את המשכורות, ייצאו במבצעי גיוס, יעשו שת"פ עם מכללות החינוך – האם נעשו כל המאמצים? לא נראה כך, כי אין מספיק אנשי צוות, שורה תחתונה. הבנתי שבתל אביב יותר קשה למצוא אנשי צוות למערכת החינוך והגנים, לא ממש מבינה עדיין למה אבל אם כך, צריך לעשות יותר. יש גם במשרד החינוך וגם בעיריית תל אביב אנשים שזו עבודתם – למצוא סייעות או גננות מחליפות – במצב הזה, לא יכול להיות כזה דבר שאין פתרון.

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "האחריות על מילוי מקום לגננות היא של משרד החינוך שלצערנו פועל באוזלת יד במקרים של היעדרויות ולאורך שנים מסרב לבקשות תקנים של ממלאות מקום לגננות במידה ואין גננות, העירייה מסייעת ושולחת סייעות מתגברות על מנת שהגן יפתח וההורים יקבלו מענה". לגבי סוגיית הסייעות שבאחריות העירייה, עיריית תל אביב נמנעה מלהגיב למרות פניתנו הרבות.

ממשרד החינוך נמסר: "לא ידוע למשרד על מחסור בסייעות ובגננות בתל אביב. המשרד עובד בשיתוף פעולה עם העירייה כדי למלא את השורות אם וכאשר יש צורך".

>> זעקתה של מורה: "אני חשובה מדי. אל תשפילו אותי"