סיפור לילדים (צילום: Purestock, GettyImages IL)
אל תגידו להם שהמלחמה רחוקה, עזרו להם להתיידד עם הפחד | צילום: Purestock, GettyImages IL
שוב אזעקה, שוב צריך להתכנס בחדר המוגן, בחדר המדרגות או במקלט. הילדים פוחדים, ואם נהיה כנים – גם אתם ידעתם ימים רגועים יותר. איך אפשר לעזור לילדים לעבור את השעות הקשות, ומה יכול להרגיע את הפחדים? ספרים הם תמיד פתרון זמין ואהוב. אילו ספרי ילדים מומלצים לתקופה הנוכחית?

מענה רגשי, לא רציונלי

"בדרך כלל, כשמבוגרים רואים ילד מפחד, הם מנסים לפנות אליו באופן רציונלי ובהסברים של מבוגרים", אומרת מיכל דליות. "הם מנסים להסביר לו מבחינה הגיונית שאין מפלצות, שהמלחמה רחוקה, שהאויבים לא יגיעו עד אליו. זה לא נותן מענה לפחד של הילד, כי ההיגיון שלו שונה משלנו. הספרים נותנים מענה רגשי, ומאפשרים התמודדות שמתאימה לילדים צעירים".

על אילו ספרים ממליצה סופר נני במיוחד בעת הזו? "שמח במקלט" מאת רות עסיס, שעוסק באופן ספציפי בחווית המקלט; בנוסף, היא אוהבת את הספרים "חיית החושך" מאת אורי אורלב, "מסיבה של פחדנים" מאת רונית חכם, ו"מקס, הילד הלוחם" מאת עוזי וייל ואירית דה בוטון. "פרט ל"חגיגה במקלט", הספרים האחרים עוסקים באופן כללי בילדים ובפחדים, והכל כמובן דרך עיניים של ילד, שמערבב דמיון ומציאות. הספרים האלה מאפשרים לילד להתמודד עם הפחד בצורה שמתאימה לו: להכיר אותו, לדבר עליו, להתיידד איתו, לייצר לו מימדים פחות מפחידים".

תינוק מחזיק ספר 2 (צילום: firemanYU, Istock)
שתפו ילדים גדולים במלאכת הקריאה | צילום: firemanYU, Istock

"במרחב המוגן כדאי מאוד להקריא ספרים. הקראת ספר תמיד מייצרת מגע וקרבה בתנוחה מאוד עוטפת ומגוננת", מסכימה גם רויטל ויטלזון יעקבס מרשת סטימצקי. "בימים אלה מוטב דווקא שלא להיעזר בספרים הקלאסיים על פחדים וחרדות, כיוון שרובם עוסקים בחרדות דמיוניות, ולצערנו – הפחד של הילדים כרגע הוא פחד ממשי", היא אומרת.

להניח לרגע את הדאגה בצד

אחד הספרים המומלצים בכל זאת, לטעמה, הוא הספר "לאן הולכות הדאגות בלילות". "הספר יכול לעזור בתרגול 'הנחת הדאגה בצד' לפרק זמן מסוים, במטרה להקל על הרדמות או הרפיה. אפשר לבחור גם בספרים עלילתיים המחולקים לפרקים, אותם ניתן לקרוא בהפסקות. כדאי לחפש ספרים מנוקדים, ולשתף את ה'גדולים' במלאכת ההקראה".

בנוסף, ממליצה ויטלזון יעקבס על ספרים ללא סיפור, שעצם העיון והדיון בהם יכול להעסיק את שוכני המקלט לאורך זמן. "אטלסים על העולם, על בעלי חיים, דינוזאורים, ניסויים, גוף האדם וספרי טריוויה יכולים למשוך טווח רחב של ילדים. גם ספרי 'חפש וגלה', דוגמת 'איפה אפי', המאתגר את הילד במציאת פרט קטן בתוך ציור מלא בפרטים, יכול להיות יעיל. ספרי בדיחות וחידות יכולים לשמח את כל הסביבה, ולאפשר אתנחתא קומית".

באופן אישי, ממליצה ויטלזון יעקבס בחום על הספר "איך לכתוב סיפור": "הספר מאפשר לילדים לספר את הסיפור שלהם, לשים סוף למצב הקשה ולדמיין מציאות שלווה וטובה יותר".

>> איך מסבירים לילדים על המלחמה?