שלושה ילדים יושבים על ספסל וקוראים בספרים צבעוניים (צילום: Weekend Images Inc., Istock)
שתיים על אחד זה לא פייר | צילום: Weekend Images Inc., Istock

כולם יודעים שקריאת ספרים מגיל קטן היא מפתח להצלחה בלימודים, ובכלל, בהמשך הדרך. אם בעבר היתה הקריאה נחשבת לתחום בו שולטות הבנות, ואחריהן משתרכים הבנים, מחקר בריטי רב משתתפים חושף שהבנים סגרו את הפער, כנראה בעזרתם של ספרים פופולריים כמו 'יומנו של חנון', וכיום שני המינים קוראים להנאתם מחוץ למסגרת הלימודים, ברמה שווה.

"בעבר ציפו מבנות לקרוא יותר"

במסגרת המחקר, שנקרא 'מה ילדים קוראים', נאספה אינפורמציה על הרגלי ורמת הקריאה של 210 אלף ילדים בכל רחבי בריטניה שלומדים בכיתות א'-י"א. על המחקר הגדול אחראי פרופסור קית טופינג מאוניברסיטת דאנדי, והאינפורמציה שנאספה במסגרתו, נותחה על ידי תוכנה שנוצרה במיוחד למטרה זו ובתוכה חולקו הילדים לקבוצות שונות, של גיל, מין, רמת קריאה, קשיי קריאה, רקע סוציואקונומי, רמות הספרים שקראו ועוד.

"מצאנו שישנם ספרים שממש מעודדים ילדים לקריאה, כמו 'יומנו של חנון', סדרת 'מפתח הקסם' וספריו של רואל דאהל", אומר פרופסור טופינג. "זה מדהים כמה מוטיבציה הם משיגים מכך. מצאנו דברים מעניינים. נראה שהמורים כיום מפנים את הבנים לקרוא ספרים ברמה גבוהה יותר מהבנות, אך למרות זאת לשני המינים יכולות שוות בקריאה כרגע. העובדה שיצאו ספרים שמעניינים במיוחד בנים בשנים האחרונות, ושהמורים יודעים להפנות אותם אליהם עזרה לבנים, לפי דעתנו, להשלים את הפער הידוע שהיה נוכח במשך שנים. שמנו לב שרמת הקושי והאתגר שמציבים לעצמם ילדי כיתות ו' ומעלה יורדת משמעותית, ואנו מאמינים שחיזוק ואיתגור בני הגיל הזה להמשיך לקרוא ייצרו תוצאות נפלאות בהמשך".

"כיום, בניגוד לבעבר, כולם כבר יודעים כמה משמעותית היא קריאת הפנאי של הילדים", אומר ג'ונתן דגלאס, מנהל תוכנית הקריאה הבריטית הלאומית. "מחקרים הראו במשך שנים שקריאת פנאי מחזקת את יכולות הקריאה והכתיבה ויש לה משמעות מכרעת על ההישגים בלימודים ועל ההצלחה בחיים. קריאה היא אימון ותרגול. ההרגל שבקריאה בגיל צעיר מניח את היסודות לקריאה בהמשך. חשוב להמשיך לדחוף את הילדים לקרוא בזמן הפנוי ולא רק כמטלה, ולהמשיך להציע להם תכנים גבוהים ממה שהם 'אמורים' לקרוא".

"אני לא רואה בשטח הבדל בין רמות הקריאה של שני המינים כיום", אומר ליאור דגן, מומחה לליקויי קריאה המטפל בליקויי למידה בשיטת רבדים. "בעבר אולי ציפו מהבנות לקרוא יותר, ומהבנים להיות יותר פעילים פיזית בשעות הפנאי, אבל כיום שני המינים תקועים בכל מקרה מול המחשב, והעניין הפיזי די יצא מהמשוואה. בעיניי ספרים כמו 'יומנו של חנון' דווקא לא מדרבנים לקרוא. הם נחמדים, מהנים, אבל מבחינת הבנת הנקרא הם מאוד שטוחים, יש שם רק רגשות פשוטים ולא מורכבים והם לא מאתגרים. מבחינה טכנית, יכול להיות שהם עוזרים לשטף הקריאה. יש ספרים אחרים שאני ממליץ עליהם לגילאים הצעירים, כמו סדרת 'הקוץ והמושלמת של סופרת הילדים ג'ודי בלום, או סדרת ספרי 'הרפתקאות דוד אריה' של ינץ לוי, שמלווה באתר אינטרנט שגם הוא מעודד קריאה. שניהם מותאמים לשני המינים".

>> איך תדעו אם הילד שלכם סובל מהצקות?