אין ספק שלחזור הביתה מבית החולים עם תינוק חדש זה אושר יחד במינו, אבל לגדל אותו זאת כבר משימה הרבה יותר קשה. אבות ואמהות אוהבים נותנים את כל מה שיש להם כדי לחנך ולהפוך את הילדים שלהם לבני אדם טובי לב והגונים, אבל כל הורה מוצא את עצמו לפעמים קצת אבוד ותוהה האם הוא עושה את כל העניין הזה של הורות כמו שצריך.

כדי לשמור על שפיות, הורים חייבים לקבוע בבית חוקים ברורים, אבל ללא מעט מאיתנו אין מושג מאיפה להתחיל - ובטח שלא איך להתחיל לאכוף אותם. למזלנו, בתור אמא לשתי בנות, כוכבת הטיק טוק האוסטרלית קאט זואי קלארק יודעת בדיוק איך לעשות את זה, ולטובת כל הורי העולם, היא החליטה לחשוף את החוקים שהיא מצפה מבת ה-18 ובת ה-11 שלה לעמוד בהם בבית שלה.

בסרטון, שכבר הגיע לכמעט 3 מיליון צפיות, קאט הדגישה עד כמה חשוב ליצור סדר בבית, כך שהילדים יידעו בדיוק מה מותר ומה לגמרי לא מקובל - ופירטה את 7 החוקים שהיא קבעה: "דבר ראשון, מיקום. כן, הבנות שלי חייבות לשתף איתי את המיקום שלהן בטלפון", היא פתחה, "האם אני אבדוק אותו? סביר להניח שלא, אלא אם כן הן מאחרות".

"כנות היא כנראה המדיניות הכי חשובה שלי בבית הזה", היא הסבירה את החוק השני, "אז אני מצפה מהילדות שלי להיות כנות איתי, ואני לא ביקורתית כלפיהן. אני גם עושה את אותו הדבר בשבילן, אז אם הן שואלות אותי שאלה על העבר שלי, אני מאה אחוז כנה איתן ולא מייפה את המציאות".

חוק מספר 3: מסיבות. "האם הילדות שלי יכולות לצאת למסיבות? כן", המשיכה קאט, והסבירה איך החוק שלה בעניין זה עובד: "אם את בכיתה ט' - 9 שנות לימוד, אז את צריכה להיות בבית עד 9. 10 שנות לימוד - את בבית עד 10, וכן הלאה. מהרגע שאת בת 18, ממש לא משנה לי מתי את מגיעה הביתה".

אחד החוקים היותר יוצאי דופן של קאט הוא זה שנוגע לספורט. "הילדות שלי חייבות לעשות ספורט. לא משנה אם זה ריקוד, סקייטבורד, גלישה, לא משנה מה, הן חייבות לעשות משהו כדי להזיז את הגוף שלהן ככה שהן לא תקועות בטלפון 24/7".

לדברי קאט, דווקא לגבי בית הספר היא לגמרי רגועה. "אבל אם הילדות שלי רוצות להפסיק ללמוד, הם חייבות שתהיה להן עבודה או תכנית עסקית כלשהי".

אז מה עוד לא כיסינו? נכון מאוד - בני זוג. "לילדות שלי יכולים להיות בני זוג, אבל אם יש לי בעיה עם בן הזוג שלהן, הן חייבות להקשיב למה שאני חושבת עליו", היא הסבירה. "וכן", היא סיכמה עם החוק האחרון והשנוי במחלוקת מכולם - "הילדות שלי משלמות שכר דירה מהרגע שהן בנות 18 או שיש להן עבודה".

גם הפסיכולוגית ד"ר שרה מונדי מסכימה שחשוב מאוד להציב לילדים גבולות, ולדבריה, יש סיכוי הרבה יותר גבוה שהילדים יצייתו לחוקים כשהם מבינים מה עומד מאחוריהם ויודעים שהם נוצרו עם כוונות טובות. "שמרו על מערכת יחסית חיובית וקלילה עם הילדים. ככל שתקשיבו להם ותתמכו בהם, כך סביר יותר שהם יצייתו לגבולות שאתם מציבים", היא ממליצה, ומוסיפה: "תציבו גבולות מציאותיים וברי השגה, ואל תגזימו".

נערה בוורוד יושבת בפרצוף כועס מול אישה (צילום: jupiter images)
היא טוענת שזה בשביל הילדים | צילום: jupiter images

ואכן, רוב הגולשים מצאו את החוקים של קאט די הגיוניים. "החוק לגבי שעת החזרה שלהן כל כך חכם", כתבה אחת הגולשות. "אלו חוקים מעולים, הלוואי שההורים שלי היו ככה, את אמא מגניבה", כתבה עוד גולשת.

החוק היחיד שגרר חילוקי דעות בתגובות היה, כמובן, החוק לגבי שכר הדירה. "גם ההורים שלי התחילו לגבות ממני שכר דירה כשהייתי בת 15. באותו זמן חשבתי שזה מגוחך, אבל היום אני מבינה שדברים בחיים לא באים בחינם", כתבה גולשת אחת, "הרבה אנשים מתנגדים לחוק הזה, אבל אני דווקא חושב שזאת חוויה לימודית מעולה", הוסיף עוד גולש. אבל גולשים אחרים לא ממש הסכימו: "זה משוגע שהן משלמות שכר דירה", כתבה אחת הגולשות. "את לא יכולה להכריח את הילדות שלך לשלם שכר דירה, הן לא ביקשו לבוא לעולם הזה. זה אולי יכין אותם לעתיד, אבל את ההורה", כתבה עוד גולשת, ועוד גולש הבין מה עומד מאחור החוק, אבל התעקש: "המטרה היא ללמד את הילדים אחריות, אבל אם הילדים שלי חוסכים ומוציאים כסף בצורה אחראית, אני לא אכריח אותם לשלם שכר דירה".

לקאט כבר הייתה תשובה מוכנה לכל הגולשים האלו: "הכסף שהבת שלי משלמת נכנס לקרן השקעה, כך שכשהיא תהיה מבוגרת מספיק לעזוב את הבית או תרצה לקנות לעצמה דירה, יהיה לה כסף לזה", היא הסבירה, "אז אני מרגישה שאני מכוונת אותה להצלחה, ומקביל מלמדת אותה על העולם האמיתי כי אי אפשר לחיות בחינם".

אם אתם עדיין לא בטוחים איך לקבוע לילדים שלכם חוקים בריאים, לד"ר מונדי יש כמה המלצות. ראשית, היא מציעה לכם לשאול את עצמכם מה חשוב לכם כהורים. "מה אתם מקווים ללמד את הילדים שלכם, ואיך תוכלו לעשות את זה?", היא מדגימה. לגבי מטלות שאתם יכולים לעשות ביחד. בנוסף, וודאו שאתם מתחשבים גם במה שחשוב לילדים שלכם. עם מה הם יכולים להתמודד?". היא מציעה להתחיל מכמה חוקים פשוטים: "אל תגזימו עם יותר מדי חוקים, תתחילו מציפיות קטנות, תסבירו לילדים למה החוקים חשובים ותוודאו שגם אתם יכולים לציית להם", היא אומרת, וממליצה שתדבקו בחוקים שלכם, כדי שהם יהפכו להיות הרגל קבוע בבית.