הסייעות יוצאות לחופשה כפוייה, אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
גן ילדים. הגננות לא מקבלות תוספת על שעות נוספות | צילום: חדשות 2

השנה החלו ליישם בגני הילדים העירוניים את רפורמת "אופק חדש", שאמורה לשפר את רמת החינוך בגנים ובבתי הספר על ידי מתן שעות לימוד פרטניות וימי לימוד ארוכים. אולם הרפורמה גרמה לביקורת רבה ולהתנגדות בקרב גננת ומורות, וכבר מתחילת השנה מוחות הגננות על תנאי ההעסקה שלהן ולכן אינן מקיימות פעילויות מחוץ לשעות הלימודים.

הגננות לא מקבלות תשלום בגלל מחלוקת

הגננות טוענות כי במסגרת הרפורמה הן זכאיות לתוספת שכר של כ-36 שעות שנתיות בגין פעילויות שמתקיימות בשעות אחר הצהריים, אך הן אינן מקבלות זאת בשל מחלוקת כספית מול משרד האוצר. לפיכך, כאקט של מחאה, מתחילת השנה הן מקיימות את מסיבות החגים בשעות הלימודים ולא אחר הצהריים כפי שהיה קודם. כעת, מחריפים בהסתדרות המורים את המאבק וביקשו מהגננות לקיים גם את מסיבות סוף השנה בשעות הלימודים באמצע השבוע ולא לקיים מפגשי הכנה לילדים העולים לגן טרום חובה.

אישה באדום משחקת עם שלושה ילדים בגן שקוף (צילום: matka_Wariatka, Istock)
מחאת הגננות. פוגע בילדים? | צילום: matka_Wariatka, Istock



"על פי ההסכם, הגננות היו אמרות לקבל תשלום עבור 36 שעות נוספות על פעילויות אחרות מחוץ לשעות העבודה. בעבר, פעמיים בשנה במסיבת חנוכה ובמסיבת סוף השנה יכלו הגננות לשלוח את הילדים הביתה בשעה 11 בבוקר בכדי שיוכלו לקבל אורחים אחרי הצהריים. משרד האוצר רצה שאני אוותר על היומיים האלו, אמרתי שאני לא מוכנה והם מצדם החליטו שהגננות לא יקבלו את השעות הנוספות", מסבירה לילי פוקומינסקי יו"ר הסתדרות המורים ומוסיפה, "זו הסיבה שהתחלנו עם העיצומים השקטים. אנחנו לא עושים שום פעילות לילדי הגן אחרי השעה שתיים. מסיבות הסיום ומפגשים יתקיימו בשעות הבוקר". פוקומינסקי מאמינה כי מחאת הגננות לא פוגעת בילדים ובהורים, "במשך שנים חגגו בגנים מסיבות בבוקר ולא אמרו כלום. יש קבוצות הורים קטנה שטוענת שהמסיבות בבוקר יגרמו להם להפסיד יום עבודה, חשוב לציין שרוב הגננות משתדלות לחגוג בימי שישי".

בנוסף לחגיגות בבקרים, ביקשה ההסתדרות שלא לקיים מפגשי הכרות לעולים לגנים העירוניים. "השנה נפתח את שנת הלימודים ב-27 באוגוסט. אם לא נצליח לסדר את עניין השעות הנוספות לא יתקיימו גם מפגשי היכרות. בתחילת יוני יש דיון בבית הדין לעבודה בנושא. אנחנו מקווים שבית הדין יספק הגננות את השעות שמגיעות להן".

"רוב ההורים מבינים שאין לנו כוונה לפגוע בילדים"

נמצאו ילדים שנחטפו ע"י אביהם. ארכיון (צילום: חדשות 2)
"אין לנו כוונה לפגוע בילדים" | צילום: חדשות 2

פנינה, גננת במרכז הארץ, מבינה את הקושי והכעס של ההורים אך מסבירה שהמחאה הכרחית. "עד לאופק חדש הגננות התנדבו ועשו המון פעילויות אחר הצהריים כמו מסיבות סיום, מפגשים פרטניים, טיולים, יציאות למוזיאונים. עם החתימה על ההסכם היה סעיף שבו כתוב שכל עובדי הוראה יקבלו  תשלום עבור פעילויות אלה וזה לא מתקיים ולכן יש עיצומים. לא נעים אך אין בררה, אנחנו לא רוצות להיות פראייריות", אומרת פנינה. "התגובות של ההורים משתנות, יש כאלו שתומכים ומבינים ויש כאלו שמפעילים את ועד ההורים המרכזי ופונים לעירייה ולפיקוח. אני חושבת שרוב ההורים מבינים שאין לנו כוונה לפגוע בילדים, אנחנו מרגישות שאין לנו ברירה, אף אחד לא מקשיב לנו. עד שלא היו עיצומים לא היה אכפת לאף אחד. הגיע הזמן שיכבדו אותנו הגננות. אנחנו צריכות להגיע לעבודה שמחות ולא להרגיש מנוצלות".

ומה חושבים ההורים? רובם מסכימים עם מחאת הגננות אך לא עם הדרך. "אני אמא עובדת, אז מהבחינה הזו ברור שאני מבינה אותן. הן עובדות קשה ומגיע להן תשלום על שעות עבודה נוספות, אך חבל שחלק מההורים ייפגעו. לילד שלי זו תהיה מסיבת סוף השנה הראשונה בגן עירוני", אומרת מורן, אמא לילד בגן טרום חובה. "אני עובדת בעבודה שלא מאפשרת לי להגיע באיחור והפסד של יום עבודה. למרות הקושי אני לא אפספס את המסיבה, אך לצערי בעלי לא יוכל לבוא. זה לא פשוט לסגור עסק בבוקר ולצאת לשעתיים. יש הורים שזה פחות משנה להם אך אני יודעת שיש הורים שמאוד יתקשו להגיע וחבל".

תגובת משרד האוצר:
הדרישה לממן שעות נוספות עבור הגננות כבר הועלתה במסגרת המו"מ. משרד האוצר התנה הידברות בנושא בכך שייפסק המצב הקיים בו גננות משחררות את ילדי הגן בשעות הבוקר ביום בו מתקיימת מסיבת גן בערב, ובכך נאלצים ההורים לאסוף את ילדיהם בשעות מוקדמות מאוד. בשל סירוב הסתדרות המורים ירד הנושא משולחן המו"מ ונחתם ההסכם ללא שעות פעילות בית ספרית עבור הגננות.
הנושא נידון בימים אלה בבית הדין לעבודה.

"ילדים נשארים רעבים"

לא רק הגננות לא מרוצות מהרפורמה; לאחרונה שלחו הורים המתנגדים לרפורמה מכתב למשרד החינוך בו הם מבקשים ממנו לשנות את נהלי יום הלימודים הארוך שהוחל מתחילת השנה במסגרתו ילדים לומדים בגן עד השעה שתיים בצהריים. במכתב הם טוענים כי הגנים אינם ערוכים לכך וילדיהם נשארים בגן עד שעה זו ללא מענה נאות של ארוחה נוספת בגן ושל שנת צהריים בגן.

"מדובר ברפורמה אשר האריכה, בין היתר, את יום הלימודים בגני הילדים עד השעה 14:00 ואשר מאחוריה עומד רעיון מבורך של הרחבת מסגרת השעות, הוספת עבודה פרטנית של הגננת עם הילדים ועוד", נכתב במכתב. "למרבה הצער, נכנסה הרפורמה לתוקף מבלי לדאוג לצרכיהם הבסיסיים של הילדים, וללא דאגה לארוחת צהריים ולמנוחת צהריים. הילדים הרכים שוהים בגן עד השעה 14:00 מבלי לקבל ארוחה חמה, תוך שהם 'שוברים את הרעב' בחטיפים שונים, ורבים מהם מגלים סימני עייפות ועצבנות".

עוד נכתב במכתב למשרד החינוך כי "עם תחילת יישומה של הרפורמה התריעו הורים רבים על הקשיים שהיא מעוררת, אולם משרד החינוך עמד על יישום הרפורמה כפי שהיא, וסירב למצוא פתרונות הולמים למצוקתם של הילדים, או לאפשר להורים להוציא את ילדיהם בשעה מוקדמת יותר על מנת להעניק להם ארוחה ומנוחה בבית או במסגרת שאחרי הגן. רק במקרים בודדים ניתנו אישורים להורים להוציא מוקדם יותר. רוב הילדים ממשיכים להישאר בגן עד 14:00, ומגיעים הביתה או לצהרון רק לקראת 14:30 או מאוחר יותר, כשהם עייפים ומותשים".

ילדה בוכה (צילום: Stephanie Rausser, GettyImages IL)
הילדים חוזרים עצבנים ורעבים הביתה | צילום: Stephanie Rausser, GettyImages IL



מיכל להט, אם לילד בגן וחברת "גן סגור", התארגנות הורית מול רפורמת אופק חדש, מסבירה: "המסגרת, כפי שהיא עכשיו, לא מעניקה לילד את הצרכים הבסיסיים שלו מבחינת תזונה ושינה. בשעה אחת בצהריים ילדים נרדמים על כיסאות מרוב שהם עייפים. ארוחת הצהריים מתאחרת וסדר היום של הילד. כל ההתנהלות של משרד החינוך שנועדה להגדיל את שכר הגננות, להאריך את יום הלימודים ולהשתיק את המחאה החברתית, מגיעה על חשבון התנאים הבסיסיים של הילדים. החלטנו לפנות כולנו למשרד החינוך על מנת שבשנה הבאה יהיה שינוי. ברור לנו שגם הגננות נפגעות, אבל עדיין נוצרה מתיחות בינן לבין ההורים. הורים שמגיעים לגן מוקדם לאסוף את הילד נתקלים בשער סגור, והדברים האלו מתפתחים לאי נעימויות לא רצויות".

ממשרד החינוך טרם נתקבלה תגובה.

איך בוחרים גן ילדים? כל הטיפים והעצות

>> מה אתם חושבים על הרפורמה?