רג'אא בשאראת ובנותיה (צילום: באדיבות המצולמת)
רג'אא בשאראת עם שתי בנותיה | צילום: באדיבות המצולמת

משרד החינוך מפרסם כעת את מתווה הלימודים בגני הילדים. אם לא יחול שינוי, הילדים ישובו לגנים ביום ראשון הקרוב. על פי המתווה, בין היתר לא תידרש מדידת חום לילדים, לא יידרשו הצהרות הורים, והילדים יידרשו להביא אוכל מהבית.

לגל המחאה נגד המתווה שהתחיל עם הורים בפייסבוק ונמשך עם נהגי ההסעות מצטרף עכשיו הציבור הערבי. "אנו מסרבים להחלטת משרד חינוך. הילדים שלנו יקרים לנו. אנחנו צריכים לשמור על ילדינו ולכן אנו משאירים את הילדים שלנו בבתים", אמר בעל תפקיד בכיר בציבור הערבי ל-mako.

"בשום פנים לא אעמיד אותן במבחן ניסוי כזה", אומרת רג'אא בשאראת, אם לשתי בנות (בנות שלוש וחמש)  משפרעם. "שמרנו עליהן חודשיים ונשמור עוד יותר בבית. הניסוי הזה לא הוגן. הן בנות, ילדות קטנות לא צעצועים. בתי הספר לא מוכנים בכלל לקבל אותן ולמרות שאני חוזרת לעבודה, אני את הבנות שלי לא מחזירה".

הבוקר (ה') התקיימה ישיבה של ראשי הרשויות הערביות, חברי ועדות החינוך והבריאות ,הועד הארצי של ראשי הרשויות הערביות , ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי, ועד ההורים הארצי, ועדת הבריאות הארצית בחברה הערבית ובישיבה הוחלט כי החברה הערבית לא חוזרת ללימודים ביום ראשון הקרוב.

"במדינה שלנו המנהיגים מתנהגים בצורה נתעבת", אומר קוידר גאבר, מורה בחטיבת ביניים במעאר הסמוכה לכרמיאל. "לוקחים מהחלשים ונותנים לעשרים לא מכירים בעבודה של המורים מרחוק ורוצים לקחת את חופשת הקיץ שהמורים מפרישים אותה ממשכורתם ומזרימים שישה מיליארד שקלים לרשתות הגדולות שהם בעלי ההון והממון. הממסד בארץ מדבר ומחליט על המורים כאילו הם אויר אף אחד לא שואל אותם".

לדבריו, בתי ספר במגזר הערבי לא ערוכים למצבי חירום והמועצות על סף קריסה. אין מספיק כיתות כדי לאכלס את מספר התלמידים שנדרש בכיתה, שלא לדבר על חצרות. "למועצות אין כסף לעשות חיטוי כל יום ולספק אמצעי הגנה  והמדינה אף פעם לא שריינה בתקציב שלה לשמור עלינו כמו כל אזרח אחר".

"ועדת הבריאות הציגה דוח שמראה בצורה ברורה שהעקומה בעלייה וגם הוצגה רשימה שמראה שבראש הישובים הם הישובים הערביים", אומר ד"ר שרף חסאן, ראש ועדת המעקב לחינוך הערבי. "יש גידול בתחלואה של  40 אחוז ולכן החברה הערבית לא מוכנה לחזרה לבית הספר. לכן הוחלט שבשבוע הבא לא תהיה חזרה ללימודים, כל שבוע נקיים הערכת מצב לאור הנתונים ותגובש המלצה להמשך, כאשר נגבש המלצה לגבי מדיניות לכל ישוב וגם נגבש סוג של קריטריונים באיזה תנאים ניתן לחזור. יש לנו אינטרס כחברה ערבית לחזור. כ-50 מהתלמידים לא מחוברים ללימודים מרחוק".

ד"ר שרף חסאן (צילום: היאם שחאדה -סטודיו נאטור)
ד"ר שרף חסאן | צילום: היאם שחאדה -סטודיו נאטור

"אל תשלחו את הילדים"

גם בציבור החרדי רבים לא מתכוונים לשוב למערכת החינוך ביום ראשון הקרוב. בחסידות גור למשל מבהירים כי לא יפתחו בשלב זה את הישיבות. על פי גורמים בחסידות גור, כל עוד שמשרד הבריאות לא אומר שהחזרה ללימודים היא "לכתחילה", אין ללחוץ בשום פנים ואופן להקל באופן חריג עם הישיבות. 

עורך עיתון "משפחה", אריה ארליך פרסם אתמול אתמול (רביעי) בחשבון הטוויטר שלו: "אגיד את זה הכי פשוט: הורה ששולח את ילדיו לבית הספר ביום ראשון הקרוב - הוא תמים ופראייר. מבלי לשים לב, הוא שולח את ילדיו להשתתף בניסוי ממשלתי. אם ילך – נרחיב. אם ייכשל ואנשים יחלו והנגיף יתפשט עוד – ניסוג ונחזור שוב. אל תשתתפו בניסוי. אל תשלחו את הילדים. פשוט אל תשלחו".