אמא וילדה במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נכון, הם בדרך כלל כאלה שקטים בטיסות (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
לפעמים צריך לשים את המצב הבטחוני בצד ולהתייחס לבעיות קשות באמת, כמו מה עושים עם ילדים בטיסות בדרך אל החופשה אליה כיספתם במשך חודשים ארוכים. מטוסים סגורים וצפופים, המאלצים אנשים רבים לחיות יחד במרחב מצומצם מאוד במשך מספר שעות טובות מהווים אתגר אמיתי עבור הורים וילדיהם. מחקר חדש בדק ומצא מהם הצעצועים והפתרונות הכי מוצלחים לילדים שטסים. ולא, האייפד כלל אינו מופיע ברשימה.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

אייפד לא ירדים אותו

המחקר הסוציולוגי המדובר, שהונחה על ידי פרופסור רוברט וינסטון בעבור חברת התעופה בריטיש איירווייז, גילה כי כל מה שצריך על מנת לשמור שהילדים לא יאבדו את הצפון הם הדברים הישנים והטובים, ולא טכנולוגיה יקרה ומצפצפת. המחקר הגיע לאחר סקר מקדים שמצא כי הדאגה הגדולה ביותר של הורים לגבי טיסות היא התנהגות הילדים, ושישים אחוזים מההורים מעידים כי הם כושלים בשעשוע הילדים בזמן הטיסה למעלה מחצי שעה. רבע מההורים שנסקרו אמרו שהם דואגים מכך שילדיהם יפריעו לנוסעים האחרים ומחצית מהם חששו מהשינוי בדפוסי השינה של הילדים בעקבות הטיסה.

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

במסגרת המחקר הושמו 30 ילדים בטיסה בת שעתיים עם צעצועים שונים. הילדים, בגילאי שנתיים עד עשר, קיבלו שעה וחצי של זמן משחק, ועברו תצפית וצוות של פסיכולוגים חינוכיים. הממצא הנחמד של המחקר היה שהצעצועים הזולים ביותר מעסיקים את הילדים לזמן הארוך ביותר. על פי הניסוי, עשרת המשחקים הטובים ביותר להעסקת ילדים בטיסות הם, על פי סדר יורד (מהטובים יותר לפחות): גומילום, בצק משחק, לגו, משחקי קלפים (מלחמה, טאקי), קלפי פעילויות לילדים, משחקים מגנטיים לנסיעות, לוח לציור, בובות אצבע, חוברות מדבקות. הבצק והגומילום היו הפייבוריטים של הילדים ושל הוריהם והצליחו שניהם להעסיק את הילדים מעל ארבעים דקות רצופות, כשאצל הקטנים, בני שנתיים עד חמש, כיכב הבצק, והגומילום אצל בני שש עד עשר. משחקי הקלפים השונים העסיקו את ילדים בין 33 ל-37 דקות. "למרות שהפיתוי של ההורה הוא להראות לילד סרט ולקוות שהוא יירדם", אומר פרופסור וינסטון, "משחקים מפעילים הם דרך נפלאה לשמור על הילדים עסוקים. אם מוציאים צעצוע אחד כל פעם, במרווחים שונים, אפשר לשמור על הילדים עסוקים ושקטים למשך שעה וחצי".

גם ד"ר ויויאן היל, פסיכולוגית חינוכית שהשתתפה בתצפית, מחזקת את התובנות. "צעצועים שמפעילים את הדמיון ומעודדים יצירתיות עדיפים על חפצים ששומרים על הילדים במצב סטטי, כמו מכשירים, ובובות רכות, וניתן בעזרתם לשמור שהילד יהיה עסוק לזמן מכובד". היל מציעה מספר טיפים נוספים לטיסה רגועה עם ילדים:

  1. בזמן הנחיתה וההמראה, תנו לילדים משקה מכוס ילדים עם קש, כך לא ירגישו את הלחץ באוזניים שיכול להשפיע על ילדים יותר מעל מבוגרים.
  2. קנו צעצועים ומשחקים חדשים לטיסה. צעצוע חדש משעשע את הילד לזמן ממושך יותר.
  3. הוציאו את הצעצועים באופן הדרגתי. אם תעטפו אותם ותגישו לילד כמתנה הוא יהיה עוד יותר מעוניין בהם.
  4. רכשו משחקים מפעילים ולא סטטיים.
  5. חשבו על משחקים שזמן ההפעלה שלהם ארוך ככל הניתן, בהתאם למה שאהוב על הילד.
  6. יש גם משחקים שניתן לשחק ולא צריך לסחוב, משחקי מילים למשל, כמו ארץ עיר ומשחקי ניחושים. זו דרך מצויינת להעביר את הזמן.
  7. אם מדובר בטיסת לילה כדאי להביא פיג'מות, ולהחליף בזמן. כך יש סיכוי שהשינה של הילדים לא תופרע והם ילכו לישון כפי שהם רגילים בבית.