בדיקות של משרד החינוך ומכון התקנים, שנעשו במהלך 2017 ברחבי הארץ, גילו עופרת בריכוז של פי 300 מהמותר בשטחים ציבוריים כמו מתקני משחק ושעשועים, ספסלים ומתקני חצר. בעקבות הממצאים, הוציאו השבוע משרדי החינוך והבריאות הנחייה חדשה האוסרת לעשות שימוש בצבעים ולכות עם עופרת בשטח מוסדות החינוך.

ההנחה של משרד הבריאות היא כי ריכוזי העופרת נוצרו כתוצאה מבחירה של העיריות השונות ובתי הספר לצבוע את המתקנים בצבע תעשייתי המכיל עופרת ולא בצבעים נטולי עופרת. מדובר בצעד ראשון שלאחריו יהיו צעדים נוספים שמטרתם למנוע שימשו בצבעים המכילים עופרת בשטחים ציבוריים שכן עופרת בריכוז חריג עלולה להיות מסוכנת בעיקר לפעוטות וילדים קטנים ולגרום לירידה ביכולת השכלית (הנמדדת במנת משכל), ירידה בביצוע אקדמי ועלייה בסיכון להתנהגות תוקפנית. ישראל מפגרת בעניין זה הרבה מאחורי העולם - בארה"ב למשל קיים תקן מחמיר הקובע איסור על שימוש של עופרת בצבעים כבר מ-1977 כולל בשימוש ביתי, שטחים ציבוריים, פארקים ומתקני שעשועים.

במהלך 2017 ערך משרד הבריאות בשיתוף מכון התקנים ואוניברסיטת חיפה בדיקות מדגמיות בשטחים ציבוריים שונים, ובמהלכה נמצאו ריכוזי עופרת גבוהים פי 300 ממה שקובע התקן האמריקאי.

ד"ר תמר ברמן, טוקסולוגית ראשית לבריאות וסביבה במשרד הבריאות, מסבירה: "הסקר כלל בדיקות בשטח לריכוז של עופרת במשטחים שונים כגון: מתקני משחקים, שולחנות פיקניק וספסלים. בנוסף נבדקו תרסיסי ספריי וצבע במחסן של עיריית תל אביב. מצאנו ריכוזים מאוד גבוהים בסדרי גודל של פי 300 מעל התקן האמריקאי. כך למשל מצאנו  ב-4 מתוך 5 שולחנות פיקניק שנדגמו וב-22 מתוך 25 מתקני משחק שנדגמו. המסקנה שלנו הייתה שכנראה יש שימוש של צבעים תעשייתם בגני שעשועים ובשטחים ציבוריים, וההנחה שלנו שזה כולל גם בבתי ספר למרות שלא בדקנו שם".

היא מסבירה מה הסכנה בממצאים: "הסיכון עם עופרת הוא גבוה כי זה לא עניין של לרוץ לבית החולים עם כאבים, אלא שמדובר בהשפעות 'נסתרות' - ירידה במנת המשכל או קושי בריכוז. הבעיה החמורה היא במתקני משחק המיועדים לילדים, שכן אצלם המגע בין היד לפה הוא מאוד אינטנסיבי.

"לפני כחודש הוצאנו מכתבים למשרד החינוך ולרשויות המקומיות לגבי הממצאים. השבוע יצאה הנחיה רשמית ומקביל אנחנו גם עובדים על תקן חובה שיגביל את תכולת העופרת בטבע. עד שזה יהפוך לדרישה אנחנו מנסים גם לעלות את המודעות בקרב הציבור שלא להשתמש בצבע בשטח ציבורי", אומרת ברמן.

ועד אז, את ממליצה להורים לא לשלוח את הילדים לגינות ציבוריות?
"לא. אבל כן להקפיד לשטוף ידיים לפני האוכל וגם לפנות לעיריות ולמנהלי בתי הספר, ולוודא שאם עושים שיפוץ משתמשים אך ורק בצבע ללא עופרת. אנחנו לא אומרים עכשיו לקלף את כל הצבע הישן, אבל בהחלט - שימו לב בפעם הבאה שאתם עושים שיפוץ".

אם בארה"ב קיים תקן לגבי עופרת מ-1977, למה לקח בישראל כל כך הרבה זמן?
"זה עניין שעלה גם בעבר, אבל חברות צבע טענו שהצבעים המכילים עופרת נמצאים רק בצבעים המיועדים לתעשייה ולא בצבעים לשימושים ביתיים ואחרים. לא הייתה לנו באמת דרך לדעת באיזה סוגי צבעים משתמשות העיריות השונות ובתי הספר. עם זאת, כבר ב-2013 פנינו למשרד הכלכלה, בגלל שמוצרי צריכה הם באחריותו, וביקשנו לעשות תקן. לקח זמן להגיב ואחר כך גם לקבל מימון למחקר בנושא. לבסוף זה יצא לפועל במהלך 2017, וכך התגלו הממצאים".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
"לוס אנג'לס טיימס" יימכר לרופא הכי עשיר בארה"ב תמורת 500 מיליון דולר
קבוצת נץ רוכשת קומפלקס מגורים באלטלנטה ב-13.8 מיליון דולר

הורים - כל מה שחשוב לכם לדעת