הגענו, אנחנו כאן: המעבר ממסגרת הגן לכיתה א' מהווה שינוי משמעותי בשגרת חייהם של הילדים שלנו, וגם שלנו. לראשונה הם חווים שיפוט, ביקורת והערכה רשמית, מסגרת שונה לחלוטין, ילדות וילדים חדשים שלא מכירים ודמויות חדשות בעלות סמכות שונה. כיצד נהפוך את המעבר לכיתה א' לחלק יותר? ריכזנו עבורכם מספר רעיונות וטיפים שיוכלו לעזור:

1. סיור מקדים בבית הספר: לכולנו מקום חדש עשוי לעורר חשש או אפילו דאגה. סביבת בית הספר שונה מסביבת הגן, זהו מתחם גדול שלעיתים כולל מספר מבנים שצריך ללמוד להתמצא בהם. לכן היכרות מוקדמת עם סביבת בית הספר חשובה ויכולה לעזור לילדכם לחוש ביטחון בסביבה החדשה. לכן, טרם תחילת שנת הלימודים מומלץ להגיע עם הילדים לבית הספר ולהכיר להם את הסביבה והמרחבים בהם ישהוו - כיתות הלימוד, השירותים, חצר המשחקים, חדר המורים ועוד.

2. הרגלי סדר וארגון: ההצטיידות לבית הספר מלווה בהתרגשות מהציוד החדש, אך גם דורשת מהילדים להשתמש במיומנויות ארגון שלא נדרשן אליהן בגן. לכן, מומלץ להכין את הציוד לבית הספר בשיתוף מלא עם הילדים על מנת לעודד עצמאות, תחושת מסוגלות ויצירת חוויה נעימה ומרגשת סביב המעבר. כדאי גם לוודא שהם יודעים להשתמש בכל הציוד ושהוא נוח ושימושי עבורם.

3. קנייה משותפת: ועוד בעניין הציוד - אנו ממליצים לשתף את הילדים בתהליך קניית הציוד, בעטיפת הספרים והמחברות ובהדבקת מדבקות עם השם ושם המקצוע. אל תעשו את זה בעצמכם, תנו לילדים להתחבר לציוד שלהם ולהרגיש אחריות כלפיו.

4. ניתוב ההתרגשות: הימים שלפני יכולים להיות מלחיצים. אפשר לנתב את האנרגיה הגבוהה למשימות שיסייעו לילדים בבית הספר כמו גזירה, הדבקה, כתיבת השם על הספרים, המחברות והיומן.

חוזרים ללמוד: שלום כיתה א' ל-160 אלף ילד (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
נתבו את ההתרגשות למקומות חיוביים | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

5. לא פשוט להיות פשוט: ועצה בעניין הציוד -  קנו ציוד פשוט, שלא יסיח את הילדים מהלמידה ויעורר תחרותיות מיותרת. בנוסף, מומלץ שיהיה בבית ציוד נוסף לגיבוי, כי בהתחלה ילדים מאבדים. אם זה קורה, אל תכעסו, זה טבעי, גם אם מדובר בציוד יקר מאוד. הילדים לומדים בהדרגה לשמור על הציוד ולאט לאט יצליחו לגלות יותר אחריות.

7. מקמו ביחד את הדברים: זכרו שכל מיומנות חדשה צריך ללמוד ולתרגל מספר פעמים עד שהיא הופכת למשימה קלה ומוכרת, שמבצעים אותה מהר ונכון. לכן, מומלץ לערוך היכרות עם החפצים הנדרשים בתיק ובקלמר והיכן הם ממוקמים - קלמר, מחברות וספרים, קופסת אוכל, ארנק ועוד. זה יעניק לילדים תחושת ביטחון.

8. צ'ק ליסט: הצעה נחמדה נוספת היא להכין עם הילדים צ'ק ליסט, רשימת ציוד עם תמונות או ציורים, עליה ניתן לסמן "וי" על מנת לוודא כי הכל נמצא בתיק.

9. מקצועות בצבעים: כדי להקל את ההתארגנות עם המחברות והספרים, ניתן לעטוף כל מקצוע - ספר ומחברת - בצבע שונה, וכן לסמן במערכת השעות את המקצוע בצבע התואם לעטיפת המחברת והספר. למשל, חשבון בצבע ירוק, עברית בכתום, חינוך גופני בצהוב וכן הלאה.

תיק בית ספר (צילום: Shutterstock)
ארגנו את הציוד ביחד | צילום: Shutterstock

10. שיעור בית: כמו שאתם וודאי זוכרים, שיעורי הבית הם משימת לימודים המלווה את הילדים לאורך שנות בית הספר. חשוב להכין עבורם סביבה מותאמת בה יוכלו ללמוד בבית בנחת וביעילות. אנו ממליצים להקפיד על סביבה שקטה המכילה שולחן עבודה עם מרחב עבודה מספק, וכן שהתאורה וגובה השולחן והכיסא יהיו מותאמים לילדים. אפשר להפוך את פינת הכנת שיעורי הבית לפינה מוכרת בכל שתשבו בה עם הילדים, תציירו, תשחקו ותגרמו לה להיות מהנה ולא מעיקה.

המידע באדיבות חיה סנסני, עדי אפרים קאופמן ועדי דוד, מרפאות בעיסוק, במרכז התפתחות הילד בלומנטל של שירותי בריאות 'כללית'

>> ומה מיכל דליות המליצה לעשות לפני כיתה א'?