"שמחות שמתו לכם": תלמידות מוסד חרדי לעגו למשפחות שכולות בבית העלמין
שנה שלישית ברציפות, משפחות שכולות בבית העלמין בבית שמש נאלצות לסבול לעג וצעקות מצד תלמידות בית ספר חרדי הממוקם מעל בית הקברות. תלונות שהוגשו בעבר לא הובילו לשינוי, והעירייה מגנה ודורשת לפעול נגד המוסד

ר' הגיעה ביום שלישי לבית העלמין בבית שמש כדי לעמוד ליד הקבר של אחיינה שנרצח במסיבת הנובה ב-7 באוקטובר. כמו בשנתיים שלפני כן, היא מצאה עצמה מול מחזה שחוזר על עצמו: תלמידות בית הספר החרדי שחלק ממבניו מאולתרים בקרוואנים מעל בית הקברות, עמדו בחלונות, צחקו, צרחו ולעגו למשפחות השכולות שהתכנסו לטקס הזיכרון.
"גם בטקס של ה-7.10 וגם ביום הזיכרון זה חוזר על עצמו", אומרת ר'. "התלמידות עומדות בחלונות, צוחקות ומגחכות, וברגע שמתחילה הצפירה הן צורחות וצוהלות". לדבריה, הפעם התלמידות אף פנו ישירות אל המשפחות: "הן אמרו 'איזה צפירה יפה, אנחנו ממש שמחות שמתו לכם'".
ר' מספרת שחלק מהתלמידות לא הסתפקו בצעקות מהחלונות אלא ירדו לכיוון המשפחות וניסו לפגוע בהן, להעליב ולבזות אותן. "כמות התלמידות שצועקות וצורחות וצוחקות עלינו, אין לתאר", היא אומרת. "כמה שנאה צריך, כמה רעל צריך, בנערות בנות 12 או 14".
לדבריה, האירוע תועד בווידאו. היא מציינת שמדובר בשנה שלישית שהתופעה חוזרת על עצמה, על אף פנייה רשמית שהגישו הורים שכולים בשנה שעברה לאגף החינוך בעירייה וליד לבנים. הפניות לא הניבו תוצאות.
הפסקה שתוזמנה בדיוק לזמן הטקס
שתי נשים שנכחו בטקס עלו לבית הספר לאחר שהסתיים, בניסיון לשוחח עם המנהלת. "המנהלת לא הייתה שם", מספרת ר'. "מזכירה אמרה שהבנות היו בהפסקה והמורות לא היו לידן". היא מטילה ספק בגרסה הזו: "אני לא זוכרת שהיו הפסקות של שלושת רבעי שעה, ומעניין שההפסקה תוזמנה בדיוק לזמן הטקס". לדבריה, מחלונות בית הספר נראו גם נשים מבוגרות. המזכירה, מוסיפה ר', לא הביעה עניין מיוחד ואמרה שתעביר את העניין למנהלת.
ר' מתארת מעמד שבו אנשים מתעלפים ומתמוטטים מול הקברים, ולצדם נשמע לעג מבית הספר. "מילא אתם לא משתתפים, אבל למה לפגוע? למה לעשות את זה בצורה כל כך מוחצנת?" היא שואלת. "היינו כל כך מפורקים. גם ככה זה מעמד כל כך קשה בשבילנו".
"אני משערת שההורים שלהן מתנהגים אותו דבר", היא אומרת. "אני חינכתי ילדים שכולם בני אדם. לאהוב ולכבד את מי שכמוני זה לא בעיה, צריך לכבד את השונה".
ר', שבנה שירת בעזה כמעט שנה שלמה, מספרת על ניתוק עמוק שחשה מצד חלקים במגזר החרדי. "חברה שלי שנמצאת בקבוצות של בית שמש סיפרה שביום שהיה אסון גדול בעזה ונהרגו הרבה חיילים, כולם דיברו על מה שהיה, ומישהי מהמגזר שאלה אם מישהי מכירה מפעילת מסיבות", היא אומרת. "כמה ניתוק אפשר".
משנה ראש העיר בית שמש, משה שטרית, ויושב ראש המועצה הדתית הרב אברהם פדידה הגיעו למקום, הביעו זעזוע עמוק וגינו את המעשה בחריפות. גורמים בעיר דורשים לבדוק את חוקיות השהות של הקרוואנים במקום ולנקוט צעדי אכיפה מיידיים.
בתגובה מסרה עיריית בית שמש: "העירייה מגנה בכל תוקף ומזועזעת עמוקות מהאירוע החמור שהתרחש בבית העלמין. פגיעה במשפחות השכולות ברגעים קשים אלו היא פגיעה בעם ישראל כולו. מדובר במוסד של מיעוט קיצוני שאינו מכיר במדינה ובעירייה, ובוודאי שאינו מייצג את תושבי העיר ואת ערכיה. ראש העיר הורה לבדיקה מול מנהל החינוך לנקיטת צעדים נגד הנהלת המוסד. אנו מצפים מהגורמים המוסמכים לפעול לבירור המקרה ולמיצוי הדין עם המעורבים".