חוזה דוגמנות לילדים: אסור להסתפר, אסור לעשות דיאטה, חובה לשלם אלפי שקלים
משרד העבודה שלל את כל היתרי התיווך של סוכנות TLV Models, שבבעלות מוטי פרסר, לאחר שנמצא כי החתימה הורי קטינים על חוזים פוגעניים והתנתה את ייצוג ילדיהם ברכישת קורסים. בעל הסוכנות: "לא ידעתי שזה אסור"


משרד העבודה הודיע היום (ב') כי ביטל את כל ההיתרים לתיווך ילדים שניתנו לסוכנות הדוגמנות TLV Models, שבבעלות מרדכי (מוטי) פרסר, וסירב לבקשותיה לקבלת היתרים חדשים. ההחלטה התקבלה בעקבות הליך שימוע שחשף כי הסוכנות פעלה בניגוד לחוק עבודת הנוער ותקנותיו, בארבע עילות נפרדות.
שמה של הסוכנות הופיע בתחקיר שפרסם מגזין mako בנובמבר 2024, שחשף את שיטות הפעולה של סוכנויות דוגמנות לילדים הגובות כספים מהורים בניגוד לחוק. במסגרת התחקיר העידו הורים שפנו ל-TLV Models ונדרשו לשלם אלפי שקלים עבור בוק צילומים וקורסי משחק כתנאי לייצוג ילדיהם.
בדיקת משרד העבודה העלתה כי קרוב ל-100% מהורי הילדים המיוצגים בסוכנות שילמו סכומים של אלפי שקלים עבור "קורסים" שאליהם הפנתה הסוכנות. לפי הממצאים, חוזי ההתקשרות נוסחו באופן שהציג את רכישת הקורס כתנאי לייצוג ותיווך הילד, בניגוד לאיסור המפורש בתקנות.
בנוסף, בחוזי הסוכנות נמצאו סעיפים שהטילו מגבלות על הילדים ללא היגיון רפואי או חינוכי: איסור "מוחלט" על דיאטה, איסור על תספורת ללא אישור הסוכנות ודרישה לקבלת אישורה לכל "שינוי גופני". עוד עלה כי הסוכנות חזרה להשתמש בסעיפים הבעייתיים אף שחתמה על התחייבות להימנע מכך במסגרת הליך שימוע קודם.
במהלך השימוע האחרון הפגין בעל הסוכנות חוסר שקיפות מול גורמי הפיקוח והתחמק ממתן מענה לשאלות מהותיות. בתחקיר שפורסם ב-mako טען פרסר כי "לא ידעתי שזה אסור", והוסיף כי הציע להורים קורסים בתשלום "לקבלת ביטחון עצמי, צורת גוף ויציבה".
מקרה זה אינו הראשון בתחום. לפני כשנה וחצי, בעקבות פעילות אכיפה של משרד העבודה, בית הדין לעבודה בתל אביב קנס את הסוכנת טלי גולן ב-26 אלף שקל לאחר שהורשעה בגביית עמלות, דמי ניהול ותשלום עבור צילומי בוק מהורים, בניגוד לחוק. נקבע שאם תפר את החוק בשלוש השנים הקרובות, תשלם קנס פלילי נוסף של 43 אלף שקל.
"לא נאפשר שחלומות ילדים יהפכו לקרקע לניצול"
מנכ"ל משרד העבודה רובי שמש אמר: "לא נאפשר מצב שבו חלומות של ילדים יהפכו לקרקע לניצול כלכלי של הוריהם, או לפגיעה במוגנותם. משרד העבודה ימשיך לפעול בנחישות כדי להבטיח שכל גורם הפועל בתחום העסקת קטינים יעשה זאת באחריות ובשקיפות".
מאיר דוד, ראש מנהל הסדרה ואכיפת חוקי עבודה במשרד העבודה, הוסיף: "היתר תיווך להעסקת ילדים אינו רק רישיון עסקי, אלא כלי רגולטורי שנועד להבטיח כי טובת הילד עומדת מעל לכל אינטרס כלכלי. משרד העבודה רואה בחומרה כל ניסיון לנצל את רצונם של קטינים והוריהם להשתלב בתעשיית הבידור באמצעות גביית כספים אסורה או הצבת תנאים פוגעניים".
לפי חוק עבודת הנוער, היתרי עבודה לילדים מגיל שנה ועד גיל 15 מחייבים הסכמת הורים, ולעיתים גם אישור ממוסד הלימודים ואישור רפואי. תנאי היתר התיווך מאפשרים לסוכנות לגבות עמלה שלא תעלה על 20% מהתשלום ששולם לילד בעד השתתפותו בלבד, ואוסרים עליה להתנות את הייצוג ברכישת שירות.