אמא ובת בלונדינית על נדנת עץ (צילום: Maria Bobrova, Istock)
"כל מה שרציתי הוא להיות את" | צילום: Maria Bobrova, Istock

"אמי היקרה, הייתי בת 7 כשגיליתי שאת שמנה ומכוערת. עד לאותה נקודה האמנתי שאת יפה – במלוא מובן המילה", כך  פותחת קייסי אדוארדס, סופרת ובלוגרית אוסטרלית, פוסט נוגע ללב, מרגש ומצמרר על האופן בו למדה את חוקי החיים הקשים, והוא רלוונטי לחיים של כל אחת מאתנו.

"אני זוכרת שדפדפתי באלבום תמונות ישן ותמונה אחת שבתה את לבי", היא ממשיכה. "תמונה בה את עומדת על דק ספינה, לובשת בגד ים סטרפלס בצבע לבן ונראית כה זוהרת, ממש כוכבת קולנוע. בכל הזדמנות שהייתה לי, הייתי שולפת את בגד הים הזוהר הזה מהמגירה התחתונה בחדרך ומדמיינת תקופה בה אהיה גדולה מספיק בכדי ללבוש אותו. כל מה שרציתי היה להיות בדיוק כמוך.

"אבל כל זה השתנה כשערב אחד התכוננו למסיבה ואמרת לי : 'תראי אותך, את כל כך רזה, יפה ונהדרת. ותראי אותי, שמנה ומכוערת'. בהתחלה לא הבנתי למה את מתכוונת. 'את לא שמנה' אמרתי ברצינות ובתמימות. ואת ענית לי: 'כן, אני כן יקירתי, תמיד הייתי שמנה אפילו כילדה'.

"בימים שחלפו מאז אותו ערב, חוויתי התגלות מכאיבה אשר עיצבה את כל חיי. למדתי ש:
1. את באמת שמנה, הרי אימהות לא משקרות.
2. להיות שמן זה מכוער.
3. כשאגדל אראה כמוך, לכן גם אני אהיה שמנה ומכוערת.

"שנים לאחר מכן, אני מתבוננת לאחור על השיחה הזו ועל עוד רבות אחרות, ואני מקללת אותך על שהרגשת כל כך לא מושכת, חסרת בטחון וערך . מכיוון שאת, מודל החיקוי הראשון שלי והמשפיע ביותר, לימדת אותי להאמין שכך גם אני צריכה להרגיש - לא מושכת, חסרת ביטחון וערך. בכל פעם שעיוות את פניך להשתקפות גופך במראה, כל דיאטת פלא שהייתה אמורה לשנות את חייך, וכל התייסרות על כפית אוכל ואמירה נלוות של 'אוי, אני לא באמת צריכה את זה', למעשה לימדת אותי שנשים צריכות להיות רזות בכדי להיות ראויות. הבנתי, כי תרומתן הגדולה ביותר של בנות לעולם היא היופי הפיזי שלהן.

"בדיוק כמוך, ביליתי כל חיי בהרגשה שאני שמנה. מתי בכלל הפכה המילה שמן לרגש? ובגלל שהרגשתי והאמנתי שאני שמנה, ידעתי שאני לא שווה. עכשיו, כשאני בוגרת יותר ואימא בעצמי, אני יודעת שלהאשים אותך על שנאת הגוף שלי אינו עוזר ואינו הוגן. אני עכשיו מבינה, שאת בעצמך תוצר לשושלת ארוכה של נשים, אשר לימדו אותן לתעב את עצמן. הישגייך וערכך כמורה לילדים עם צרכים מיוחדים ואימא מסורה לשלושת ילדיך החווירו והפכו חסרי משמעות בהשוואה לסנטימטרים שלא הצלחת להוריד ממותניך".

זה ברור לכולנו שהמסרים שהילדים שלנו קולטים הם עמוקים יותר ממילה שאנחנו זורקים להם. הם רואים אותנו וקוראים אותנו מרחוק, בשפת הגוף, בשיחה אגבית שהם כלל לא אמורים לשמוע, במבטים שאנחנו זורקים למראה ובגלגולי העיניים. "ממחקרים עולה כי ככל שנדבר עם ילדנו על דיאטה כך הם יגדלו להיות מסוכסכים יותר עם גופם, ויסבלו יותר מעודף משקל", אומרת לנו מורן פוקס, דיאטנית קלינית, "שפת האכילה" מרכז לטיפול בהשמנה והתנהגויות אכילה. "עוד נמצא, כי ילדים לאמהות עם דפוסי אכילה נוקשים ומגבילים, שמנים פי חמישה".

אז מה עושים? איך משנים את השפה? פוקס ממליצה על כמה דרכים נכונות לדבר עם ילדיכם.

בעירום חלקי (צילום: jupiter images)
"תראי אותך, כל כך רזה , יפה ונהדרת. ותראי אותי - שמנה ומכוערת" | צילום: jupiter images

היו מודעים. להורים ככלל ולאימהות בפרט יש כוח עצום על הילד שלהם. הם מהווים מודל חיקוי אקטיבי ופסיבי. תזכרו שהילדים שלכם מעתיקם אתכם. ואתם לא יכולים לבחור מה הם יעתיקו.
ילדיכם הוא לא אתם. תאבונם של ילדיכם אינו מעיד עליך, ולכן אין צורך לשלוט בו. זכרו כי לילדים יכולת טבעית להקשיב לרעב והשובע הפנימי שלהם. דבר שאצלנו כמבוגרים לרוב התקלקל עם השנים. לכן, הניחו לילדכם לאכול כפי הנכון לו ולגופו.

אל תיכנסו להם לצלחת. בארוחה משפחתית, אל תכנסו לאחרים לצלחת. כשילדיכם שומעים אתכם מעירים לאחרים הם לומדים שזה לגיטימי לחדור לטריטוריה הפרטית של האחר.

דברו פחות. רצוי לצמצם את העיסוק במשקל עד למינימום. ואם להיות ישירים, אין סיבה שמשקל יהיה אביזר שימושי בבית. משקל אינו מודד בריאות יופי והצלחה. טקס השקילה המקובל נמצא פוגע מאד בדימוי הגוף, באכילה בריאה, התפתחות תקינה, ואף מעצים את ההשמנה.

אפשר גם אחרת. הימנעו משיח על דיאטות. באם הגעתם לאירוע משפחתי וזה הנושא החם, תמיד תוכלו לבחור להשמיע קול אחר שאומר שיש אנשים גבוהים, נמוכים, בעלי צבע עיניים שונה, בעלי עור בהיר או כהה ויש אנשים שמנים ורזים והשונות היא זו שמייחדת אותנו, כך ילמד ילדכם שאפשר גם אחרת.

חייכו. מתארגנים לאירוע, לעבודה או סתם מסתכלים במראה? חייכו לעצמכם והקפידו על שיח חיובי ביניכם לבין עצמכם וביניכם לבין בן הזוג שלכם. בטח ובטח כשאתם קונים בגדים עם הילד שלכם או כשהוא עומד מול המראה. הילדים - כמו כולנו – נולדו לאהוב את מי שהם. הם אוהבים להביט במראה ולחייך אל הדמות שניבטת אליהם. החברה ככלל ואנחנו כהורים בפרט, נוטים שלא בכוונה לגרום להם לאבד את האהבה העצמית הזאת.

תחמיאו אחרת. "וואו איך רזית?!" - תזכרו שתמיד אפשר להחליף את המשפט הזה ב " וואוו את/ה נראת/ה מעולה, "את/ה קורנת".... אולי תפתיעו את עצמכם ותגלו שהרבה אנשים נראים טוב גם בלי קשר למשקל.

>> הורים, תפסיקו לשקר באינסטגרם