בפעם השנייה תוך פחות מחצי שנה: הורים בראשון לציון מדווחים שסייעת הגיעה לגן הילדים כשהיא שיכורה. המקרה הראשון אירע בחודש פברואר, אז הורים חשדו שהסייעת באחד מגני הילדים בעיר לא יציבה והיא טענה בתגובה שהיא נפצעה. במקרה השני שהתרחש הבוקר (חמישי) בגן אחר השייך לחינוך המיוחד,  הורים התלוננו שהסייעת המחליפה בקושי עמדה והייתה "שיכורה לגמרי ומתנדנדת".

אנה, אם לילד בגן, מספרת כי הגן נפתח הבוקר באיחור של חצי שעה, אחרי שהסייעת הקבועה "לא הגיעה כהרגלה". בשיחה עם mako הורים היא העידה: "הגן צריך להיפתח בשעה שבע וחצי בבוקר, אך הוא נפתח רק בשמונה. המתנתי ליד הגן שיפתח. הגננת הגיעה ונכנסה לגן, איתה גם קלינאית התקשורת. לאחר מכן נכנסה גם הסייעת המחליפה. קלינאית התקשורת דאגה שהילדים יתרחקו ממנה, נדף ממנה ריח רע. דיברתי איתה והיא טענה שהיא לא מרגישה טוב. היא נראית אלכוהוליסטית, אי אפשר להתבלבל. במקביל הגננת התקשרה לעירייה וביקשה שתלך מהגן, והעירייה התקשרה לאבי הסייעת כדי שיבוא לאסוף אותה".

אחרי שהסייעת המחליפה עזבה את הגן בליווי אביה, אנה נסעה להגיש תלונה בעירייה. "הבן שלי צריך השגחה צמודה. הוא על הרצף האוטיסטי, והוא גם צריך שישגיחו עליו כל הזמן כדי שלא יכניס דברים לפה. זו יכולה להיות חוויה טראומטית לילדים, בטח בחינוך המיוחד. אני מצפה שראש העירייה ירים אלי טלפון וינהל את העניינים. הוא לא באמת פועל למען החינוך המיוחד בעיר. לפעמים אני מרגישה כאילו לא באמת אכפת לו מאיתנו, התושבים. אני לא מבינה מה נסגר עם מאגר הסייעות של העירייה. מי לוקח אחריות על כך? איך מקבלים אנשים לעבוד עם ילדים, בודקים אם יש להם דופק? זה מספיק?".

אם נוספת סיפרה ל-mako הורים שהסייעת המחליפה ישבה כי לא הייתה מסוגלת לעמוד. "כשאני הגעתי לגן היו שם כבר שתי אימהות אחרות שהמתינו בחוץ. הן אמרו לי שיש סייעת מחליפה שנראית להן מסוממת והן מפחדות ללכת. הן חששו לעזוב את הילדים איתה. בזמן שהייתי עם הבן שלי וניסיתי להבין מה קורה, אמא אמרת שוחחה עם הסייעת והיא בקושי הצליחה לענות לה. זה גן חינוך מיוחד וצריך להיות שם צוות רב יותר. העירייה צריכה להפנות לחינוך המיוחד יותר משאבים".

אלונה (שם בדוי), אם לבן חמש הלומד בגן, מוסיפה שמדובר בעניין תקציבי. "באיזה עולם מעוות אנחנו חיים, אם אני מגיעה לגן של הבן שלי בחינוך המיוחד ומקבלת אותנו סייעת מחליפה שיכורה לגמרי שבקושי עומדת? אני חושבת שאם היו נותנים משכורת מכובדת, היה יותר כוח אדם ואפשר היה לסנן ולקחת את הטובות במקום להסכים לכל מי שמגיעה".

"כל מה שצריך כדי שסייעת תתקבל לעבודה זה שיהיה לה דופק"

כדי לשמש כסייעת בעיריית ראשון לציון צריך להשלים קורס סייעות של השלטון המקומי. לפי אתר הארגון, זהו קורס בן 270 שעות "המכשיר את הסייעות לתפקוד יעיל ונכון יותר במסגרת החינוכית, באמצעות פיתוח תפיסת התפקיד ומשמעות עבודת הסייעת, הבנה של תהליכים חינוכיים המתרחשים בגן הילדים והקניית מיומנויות בסיסיות להתמודדות עם מצבים חברתיים ופתרון בעיות שונות בגן".

בדיקת mako הורים העלתה שהמציאות בשטח לא הולמת את התיאור. המחסור בכוח אדם הוא עצום, ולא מעט גנים נאלצים לקבל לעבודה סייעות מחליפות בלי שעברו את הקורס, בהתבסס על תעודת סיום תיכון ושיחת טלפון. "כל מה שצריך כדי שסייעת תתקבל לעבודה זה שיהיה לה דופק", אמרה גננת העובדת בעיר. גננת נוספת הוסיפה: "פעמים רבות מתפשרים אם העובדת מראה תכונות אחרות כמו אמינות, חריצות ומוסר עבודה. זה מספיק טוב".

טל רום בן ארי, מנכ"לית אינפוגן, מסבירה שהדרישה לסייעות גבוהה בהרבה מההיצע. "בראש ובראשונה, גננת מחפשת סייעת בעלת נסיון עם ילדים, לצד תקשורת טובה, סבלנות, סדר וארגון ויכולת עבודה בצוות. תמיד יש עדיפות לסייעת שמתחברת לאני מאמין של הגן, שמראה זיקה ואהבה לילדים ורוצה לעבוד בתחום מתוך אהבה טהורה. לצערי, מכיוון שהביקוש עולה על ההיצע, מתפשרים על ניסיון, אם העובדת מפגינה מוסר עבודה, חריצות ואמינות".

הגננת סירבה להגיב לדברים.

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "העניין בבדיקה".