כשבונים בית או עורכים שיפוץ יסודי יש המון דברים שחשוב לשים אליהם לב. אבל האם תיארתם לעצמכם שלבחירת צבע המטבח תהיה השפעה על מצב הרוח ואפילו על הגוף?


מתברר שצבע זה לא רק טרנד או טעם אישי, אלא תורה שלמה עם משמעות עמוקה. "לצבע יש משמעות בכל הנושא של בחירת מטבח, שהוא מרכז הבית", מסבירה אור-לי אודרילי הראל, אדריכלית ומומחית לריפוי באור וצבע. "יש מחקרים קליניים שמוכיחים כי לצבעים תפקיד חשוב בתהליך ריפוי ותקינות בריאותית. צבעים משפיעים ישירות על המוח, מערכת העצבים, המערכת הרגשית והתפקוד הפיזי. משום כך חשוב לבחור למבטח צבע שישדר אנרגיה ורוגע". 

"המטבח – מרכז העצבים של המשפחה"

תורת האורה סומא היא שיטה לאבחון וטיפול באור וצבע שפותחה באנגליה בשנות ה-60. בעזרת כ-104 תמציות עלי כותרת של צמחים מצבעים שונים אפשר לאבחן ולרפא. "אדם יושב מולי ומתבקש לבחור ארבעה צבעים שהוא אוהב וארבעה צבעים שהוא פחות מתחבר אליהם", מסבירה אודרילי הראל את התהליך. "לפי הבחירה של הצבע הראשון אני רואה את מצבו בהקשר של מערכות הגוף השונות וזה שופך אור גם על התנהלותו. לא מדובר בבחירה לפי מצב רוח אלא בהתאמה עמוקה. מניסיון של 17 שנה, אני יכולה לומר שזה תהליך מדויק מאוד". 

ברשת מטבחי טופז ממליצים להתאים צבע באופן אישי בשיטת האורה סומא, כדי שלא תיתקעו עם מטבח שחוסם אתכם אנרגטית. בחברה מסבירים שאם עד היום השיקולים לרכישת מטבח היו קריטריונים של תקציב, גודל המקום, פונקציונליות, מספר בני המשפחה, אסתטיות, אורח חיים ועוד, מהיום יש מלך חדש - הצבע. "גורם הצבע אף פעם לא שימש פרמטר אמיתי לבחירה של המטבח", אומרת אודרילי הראל. "אבל במטבח יש אלמנט רפואי, הוא מזין אותנו, נותן לנו כוח לחיות, מרכז העצבים של המשפחה ומוקד אירוח ומפגש".

במסגרת החיבור הרוחני לתהליך הפרקטי שכולל בחירת מטבח, מציעים במטבחי טופז שירות אבחון אישי בחינם בכל סניפי הרשת, שיאפשר מיפוי תמונת המצב ושימוש בצבע הנכון ובמינון הנכון ליצירת שלמות בהתנהלות במטבח.

הראל מוסיפה שלא מדובר רק בבחירה שתטיב עמנו פיזית, אלא בכזו שיש לה השפעה רגשית עמוקה. "ברמה הרגשית, צבעים מסוימים ייטיבו עימנו, יאפשרו לנו להיות רגועים, נינוחים וסובלניים יותר, בעוד שצבעים אחרים יגרמו לנו לתחושת אי נוחות, תזזיתיות וחוסר שקט פנימי. יש צבעים שימריצו אותנו ויש צבעים שיהפכו אותנו לעייפים", היא מסבירה.

בשיטת האורה סומא יש חלוקה לצבעים בהירים ולצבעים כהים. "צבעים כהים מתאימים לאנשים עמוקים ומהורהרים שיורדים לפרטים ומרבים בחקר עצמי", מסבירה אודרילי הראל. "מטבח לבן למשל, שפופולרי בעיני רבים (בעיקר קבלנים), מתאים לאדם בעל אופי מחושב, מתוכנן, אוהב סדר ועם זאת סימפטי, תקשורתי ונעים. אדם ששומר על ריחוק קל מהסביבה, שלא אוהב שינויים ושלא ימהר להחליף ולשנות את המטבח", היא מסבירה, ומוסיפה דוגמה נוספת: "בחירה במטבח ירוק, למשל, מצביעה על חוסר איזון במערכת הנשימה, ולכן מטבח ירוק ייטיב עם האדם וייצור עבורו תחושה של אוויר ומרחב בבית. מטבח זה גם יוצר מודעות לתזונה נכונה".

ומה אם בני הזוג לא מסכימים על הצבע? "במקרה כזה עושים סינתזה בין הצבעים בעיצוב המטבח ויוצרים את השילוב האולטימטיבי שיענה על הצרכים של שני בני הזוג. אפשר גם לעשות התאמה בין שני בני הזוג או המשפחה כולה ולעשות מטבח ססגוני", מסבירה אודרילי הראל.

עיצוב טבעי של מטבחי דקור (יח``צ: יח"צ מטבחי דקור)
אנשים מעדיפים צבעים ניטרליים שלא ישעממו אותם מהר | יח``צ: יח"צ מטבחי דקור

הכי כדאי - לשלב

שרית חביב, מעצבת ואדריכלית פנים, מסבירה שבחירה נכונה של צבעים חשובה לא רק במטבח, אלא בכל חלקי הבית, כמו גם היחסים בין הצבעים השונים והכמויות. "צבע ארונות המטבח יכול להיות בהיר ונעים ואת הצבע הדומיננטי, המשמח והנכון אנרגטית לאנשים אפשר להוסיף בנגיעות, למשל באריחי הקרמיקה, בשיש, בארונית, בגוף תאורה, בכיור וכו'. אפשר גם לשלב ארונות בשני צבעים או יותר, בשילוב כאילו מקרי ולא סכמתי", אומרת חביב.

ואם פתאום הצבע שבחרנו לא מתאים יותר? "יש צבעים שמלווים אותנו לאורך כל חיינו ואהובים עלינו תמיד, או שנייטרליים בעינינו תמיד, ויש צבעים טרנדיים או מתאימים לתקופה מסוימת בחיינו ולאחר מכן נמאסים", מסבירה חביב. "לגבי המטבח, רוב האנשים זהירים. במקרה שמתחרטים, אפשר להחליף רק את חזיתות הארונות או לצבוע את המטבח בצבע שונה. יש אפילו פתרונות חדשניים כמו הדפסה דיגיטלית על מדבקות".

חביב ואודרילי הראל מסכימות שהמטבח אינו נפרד משאר חלקי הבית: "מכיוון שרוב המטבחים פתוחים היום לחלל הציבורי, חשוב שיהיה קשר בצבעוניות ובקונספט בסלון ובפינת האוכל. כדאי להגיע לעיצוב המטבח בסופו של תהליך עיצוב הבית".