סל כביסה חום מקש מלא בגדים זרוקים מסביב (צילום: אור גץ, istockphoto)
הפרד ומשול: הסוד טמון במיון הבגדים | צילום: אור גץ, istockphoto

1. הסוד לכביסה נכונה טמון במיון הבגדים. המיון שומר על איכות הצבע של הבגד, ורוב התקלות בכביסה קשורות לערבובי צבעים לא נכונים ופחות לסוג הבד או האריג אותו אתם מכבסים.

את הכביסה כדאי לחלק לשלוש קבוצות - בגדים לבנים, בגדים צבעוניים בהירים ובגדים צבעוניים כהים. כביסה לבנה אפשר לכבס בטמפרטורות גבוהות, אפילו עד ל-90 מעלות. כביסה צבעונית בהירה אפשר לכבס בטמפרטורה נמוכה יותר של 30-50 מעלות. כביסה צבעונית כהה אפשר לכבס גם במים קרים, בטמפרטורה של 30 מעלות, תלוי במידת הלכלוך. דגן ממליצה להפריד גם את הכביסה הצבעונית למשפחות של צבעים ולכבס כל משפחה בנפרד, מכיוון שישנם צבעים כמו אדום שיש להם נטייה לדהות.

2. מה לא מכבסים? כמובן שלפני שמכבסים כל פריט לבוש בודקים את הוראות היצרן. בדים טבעיים כמו משי, שיפון, אורגנזה או קטיפה נוטים להתקלקל בכביסה וכדאי להעדיף לכבס ביד או למסור לניקוי יבש. אם הבד מכיל מעל 50 אחוז צמר כדאי לכבס ביד. אם הבד מכיל מתחת ל-50 אחוז צמר אפשר גם להכניס למכונה בתוכנית מיוחדת לכביסה עדינה במים קרים, ללא סחיטה. כותנה אפשר לכבס בטמפרטורה גבוהה. ג'ינסים כדאי לכבס עד לטמפרטורה של 60 מעלות. לפני כביסה של בגדים יש להקפיד ליישר את כל השרוולים, לרוקן כיסים, להפוך מכנסיים ולסגור רוכסנים.

מה כדאי לקחת לניקוי יבש? ג'קטים, חליפות, עניבות, מעילים, פריטים העשויים צמר עדין, קשמיר, וגם שמיכות, שקי שינה, פוך, צעיפים מיוחדים או פריטי חורף עדינים. מכיוון שעור מוריד צבע במים, גם בכביסה קרה, לא כדאי להכניס פריטים עם חלקי עור כמו אבזמים למכונה. כמו כן, כדאי להימנע מכיבוס נעליים במכונה מחשש שהחלק הפנימי ייהרס.

3. תוספות שונות לכביסה יכולות לסייע לרכך אותה או למנוע דהייה של צבעים. בכביסת פריטים לבנים, מומלץ להכניס לגרב לבנה שבבי סבון, לקשור אותה ולהכניסה יחד עם הבגדים לתוף המכונה. השבבים יסייעו בהלבנת הבגדים וריכוכם. לכביסות כהות אפשר להוסיף בתא של מרכך הכביסה כוס חומץ במקום מרכך הכביסה.

לא רצוי להוסיף אקונומיקה להלבנת כביסה לבנה, אלא אם כן משפשפים כתם מסוים נקודתית באקונומיקה ושוטפים באופן מיידי. פטנטים להורדת כתמים מבגדים קיימים לרוב- החל בסודה לשתייה, מלח, חומץ או אלכוהול, תלוי בסוג הכתם ובסוג הבד. כדי לשמור על המכונה ולהשיג תוצאות טובות יותר בכביסה, יש להעדיף להשתמש בנוזל כביסה במקום באבקת כביסה.

4. לכיבוס לבנים – גרביים, תחתונים או חזיות - מומלץ להשתמש בשקיות רשת מיוחדות שניתן לרכוש בסופר, וכך הפריטים יישמרו וגרביים יוותרו יחד. גם ציפית יכולה לעשות את העבודה. המחמירים יכולים להשתמש בשקיות גם להקלה על עבודת מיון הבגדים – לבנים בשקית נפרדת, שחורים בנפרד, כחולים בנפרד וכך הלאה.

5. למניעת בזבוז מים וחשמל, כדאי לנסות לנצל את מלוא יכולת הקיבול של מכונת הכביסה ולא לכבס כמה פריטים בלבד. עם זאת, מילוי המכונה עד אפס מקום יפגע ביעילות שלה. לחיסכון נוסף בחשמל אפשר להרתיח בגדים ב-60-65 מעלות במקום ב-90 מעלות.

מריה שראפובה במהלך משחק טניס
זה יימשך עוד הרבה? אני רוצה להפעיל מכונה
6. ישנם פריטים ש"מעדיפים" ייבוש במכונה על פני ייבוש בחבל – מגבות, בגדים שעשויים מכותנה ולבנים נוטים לצאת רכים ונעימים יותר. בדים שנוטים להתכווץ כמו אורגנזה, שיפון או סריגים עשויים צמר לא נכניס למכונת הייבוש. בכיבוס של שמיכות פוך או כריות אפשר לעשות שימוש בכדורי טניס – מכניסים את הפריטים למייבש יחד עם הכדורים. החיכוך עמם יחזיר לפריטים את הקפיציות והרעננות שאבדו עם השימוש.

גם את מייבש הכביסה לא כדאי לדחוס בבגדים. כדאי לוודא שפתח יציאת האוויר החם אינו חסום, כדי שהמייבש לא יתאמץ לשווא. כמו כן, ניתן לבדוק אם אפשר להוציא את הבגדים מהמייבש עוד לפני שהוא סיים את פעולתו ולחסוך בהוצאות חשמל מיותרות.

7. תליית הבגדים על חבל הכביסה היא אומנות בפני עצמה. כלל הברזל אומר שחייבים לנער את הבגדים לפני התלייה כדי למנוע התקמטות. בתליית חולצות צווארון יש לשים את האטב בקיפול הצווארון. מכנסיים רגילים ומכנסי ג'ינס אפשר לתלות כשהרגלים פרוסות לצדדים. מכנסיים מחויטים אפשר לתלות כשהרגליים צמודות אחת לשנייה, תפר על תפר. סוודרים יש לתלות מחגורת הסוודר. כדי למנוע סימני אטבים על חולצות כדאי להימנע מלשים אותם על אזור הכתפיים של החולצה. אפשר במקום זאת לנסות לשים את האטבים על אזור בית השחי. סריגים או חולצות עדינות כדאי להניח על מגבת ולייבש על משטח ישר.

 מומלץ לא להשאיר את הבגדים על החבל זמן רב מדי,  בייחוד לא ביום שמשי – הם מתקשים, לא נעימים למגע וצבעם דוהה. כדי לחסוך במקום כדי לתלות את הכביסה בין שני חבלים בחצי אלכסון במקום לפרוס את כל הבגדים על חבל אחד.

8. אם נגמר הסבב במכונה, אבל אין לנו זמן לתלות את הבגדים; אפשר להוציא את הבגדים מהמכונה, לקפל ולהניח בצד' ולתלות כשניתן. לא רצוי לחכות יותר מלילה אחד. למרות הבהלה הראשונית, יודעי דבר מבטיחים כי הבגדים נשמרים היטב, ואף שומרים על ריחם הטוב.

פטנט לא חסכוני במיוחד אבל יעיל לבגדים או מגבות שאיבדו את הרכות לאחר התלייה - להפעיל שוב מכונה עם הבגדים אבל רק עם מרכך כביסה.

אחרי קיפול הבגדים אפשר להניח באמצע הערימה דפי ריח למייבש, כך הבגדים ישמרו על ריחם הטוב ויפיצו ריח נעים בארון.

9. גם אם כיבסתם אריג מצמר והוא יצא מלא במוך (בונקל'ך), אפשר לנסות להחזירו לקדמותו. יש להניח את האריגים על משטח ישר לאחר הייבוש ולהעביר עליהם רולר של דבק או מברשת להסרת שיער חתולים.

10. טיפים לסיום: קחו בחשבון שמדובר בעבודה שדורשת זמן ולכן לא כדאי לצבור ערימות של כביסה. אפשר לרתום את הילדים בבית למיון הבגדים ולקיפולם. עבודת הקיפול תתבצע במהירות וביעילות אם הבגדים יונחו על שולחן רחב וגובה יחסית.

השתתפו בהכנת הכתבה: ויקטוריה דגן, מאמנת אישית לניהול הבית, וש. אבנר, מבעליה של מכבסת אופרת סבון בתל-אביב

לא משתלטים על הבלאגן בארון הבגדים? קבלו מדריך וידיאו לאילוף חולצות סוררות