מצוקת הדיור היא אולי הבעיה הכי קשה לפתרון במחאה הנוכחית. אבל האם לפני שמתחילים לבנות חשבו על כל הפתרונות האפשריים?

ממלטשות יהלומים ללופטים לצעירים

"פעם היתה פה מלטשת יהלומים והיום יש פה דירה", אומר אלון פרות, צלם שמתגורר בלופט בבורסת היהלומים ברמת גן. "חיפשתי מקום לגור בו ומקום לשכן בו את הסטודיו שלי, ראיתי את האזור הזה והתאהבתי. היה צריך קצת חזון אבל זה רק נראה לי מתבקש. המיקום הוא באמצע גוש דן, מקום מדהים עם נגישות לנתיבי איילון, לרכבת ולאוטובוסים, יש חניה ונוף אורבני יפה".

"יש עוד כמה לופטים כאלה פה כי אנחנו מעודדים את זה", אומר האדריכל חיים כהן, מהנדס העיר רמת גן. "זה היה אזור של מלטשות יהלומים. בעבר, עבדו כאן 15 אלף מלטשי יהלומים. לצערנו הרב, העבודה עברה להודו ואנגולה, והיום נשארו 700 בערך. הגענו למסקנה, שבמקום שהמלטשות תהיינה ריקות נוכל לתת באמצעותן מענה לביקושים הגדולים לדירות והחלטנו לשנות את ייעודן.

"מגיעים לכאן בעיקר חבר'ה צעירים וסטודנטים, לא משפחות. אין לנו גם תשובה טובה כרגע למשפחות. יש פתרון לילדים אם צריך, אבל לא מעבר לזה, כי אין כאן בתי ספר או מוסדות חינוך אחרים".

צדק חברתי – סיקור מיוחד: כל החדשות, כל התמונות, כל הדעות

"אנחנו רואים בשנתיים האחרונות צמיחה מאפס של לופטים", אומר רועי שגב, סמנכ"ל יד 2. "לא היה קודם לופטים בישראל, והיום הם מהווים סוג של טרנד, אך גם עונים על צורך של אנשים למצוא אלטרנטיבות למגורים. כרגע באתר יש כ-700 מודעות ללופטים, כאשר לפני שנה היו 70-80 אחוז פחות".

מה קורה בתל אביב?

לדברי ג'קי מוקמל, מנכ"ל חברת מ.א.ן נכסים, ניתן לפתור את בעיית הדיור בתל אביב במהירות ובקלות אם העירייה תאפשר הסבה של בנייני משרדים למגורים. "בית כלל למשל, הוא בניין משרדים שעומד בסביבת מגורים מובהקת", הוא מציין. "שטחו של בניין כזה הוא בסדר גודל של 18 אלף מטר. תחשבו כמה יחידות דיור אפשר להפיק בשטח הזה".

לגישתו, כל הבניינים שנבנו בשנות ה-40 וה-50 בתל אביב, ביניהם בית מגדלור ובית אל-על, יכולים לתת פתרונות לצעירים ולסטודנטים ששובתים היום. "יש בעיה אחת שצריך לפתור אותה מול העירייה: ארנונה למשרדים היא 25 שקל למ"ר, לעומת ארנונה למגורים שהיא 6 שקלים למ"ר, והעירייה מעוניינת להרוויח מתשלומי הארנונה".

תגובת עיריית תל אביב: "הליך אישורים של מגורים באזורי תעשייה הינו מורכב ונוגע להיבטים בטיחותיים וסביבתיים, לרבות הבטחת שירותים קהילתיים, כגון גינות, מבני ציבור וכדומה. במסגרת תכנון התחדשותם של מרקמים בעיר, המליצה העירייה על כניסתם של מגורים לאזורי תעשייה, במקומות אחדים בעיר, במסגרת הליכים בפרוצדורות הנדרשות בחוק.

>> אלו בדיקות כדאי לבצע בדירה שקנינו מקבלן?